Internationalt. Røg stiger op fra huse i det nordlige Gaza, efter at Israel har angrebet området.
Foto: Hatem Moussa/AP

Internationalt. Røg stiger op fra huse i det nordlige Gaza, efter at Israel har angrebet området.

Internationalt

Israel anklages for at bruge hvid fosfor

Krigshandlingerne i Gazastriben fortsætter i dag. Politisk pres for våbenhvile.

Internationalt

To medier uafhængigt af hinanden skriver, at det israelske militær har affyret hvid fosfor i Gaza. Endnu kan de oplysninger, som medierne, amerikanske NBC og Al-Jazeera, har videregivet, ikke bekræftes.

Den israelse hær sagde for år tilbage, at man var holdt op med at bruge hvid fosfor i krigssituationer.

Hvid fosfor er et brændbart, kemisk materiale. Hvis det får kontakt med ilt ved temperaturer på 44,1 grader eller derover, bryder det i brand og udvikler kraftigt lys, varme og røg. Det slukker først, når alt er brændt op, eller der ikke er mere ilt.

Ved kontakt med huden kan fosfor fortsætte med at brænde, til det kommer ind til benet. Vand slukker det kun midlertidigt - så snart fosforen igen kommer i kontakt med ilt, bryder den i brand igen.

Efter Israels offensiv i Gaza i 2009 blev to højtstående militærfolk - de israelske forsvarsstyrkers brigadegeneral, samt en oberst - irettesat for deres brug af hvid fosfor under kamphandlingerne.

Mere end 500 dræbt

Oplysningerne kommer på en dag, hvor nye kampe raser i Gazastriben, og hvor det israelske missilforsvar har skudt flere raketter affyret fra Gaza ned over Israel. Blandt andet i storbyen Tel Aviv lyder luftalarmerne til formiddag.

Den israelske hær oplyser, at den har dræbt flere end 10 militante palæstinensere, som havde krydset grænsen ind til Israel gennem tunneller.

Dette sker efter, at søndag var en ekstremt blodig dag i det krigshærgede område. Mindst 501 palæstinsere, mange af dem civile, kvinder og børn, blev slået ihjel i den palæstinensiske enklave ved Middelhavet, fortæller en talsmand for redningstjenesten i Gazastriben. 13 israelske soldater har også mistet livet under de hårde kampe søndag.

Samtidig forsøger det internationale verdenssamfund at få sat en stopper for konflikten.

FN's Sikkerhedsråd har efter et hasteindkaldt møde i nat dansk tid opfordret til, at parterne lægger våbnene, så flere menneskeliv ikke går tabt. Også FN's menneskerettighedsråd, forkortet UNHRC, har, ifølge Reuters, også valgt at holde et akut møde om situationen i Gaza på onsdag på opfordring fra Egypten, Palæstina og en række arabiske stater.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce