Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Rettigheder. Det har været muligt for homoseksuelle belgiske par at adoptere siden 2006.
Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP

Rettigheder. Det har været muligt for homoseksuelle belgiske par at adoptere siden 2006.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Belgien: Homoer adopterer på stribe

Dansk homoorganisation håber på flere danske adoptivbørn til bøsser – ligesom det sker i Belgien.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I en række lande oplever kun meget få homoseksuelle at blive forældre til adoptivbørn fra deres eget land.

Og det på trods af, at de har samme ret til at adoptere som heteroseksuelle.

Det gælder ikke mindst i Danmark, hvor der ikke føres statistik over adoptanters seksualitet, men hvor et estimat fra Statsforvaltningen lyder, at færre end fem danske adoptivbørn er afgivet til homoseksuelle par, siden det i 2010 blev muligt for bøsser og lesbiske at adoptere.

Anderledes ser det ud i Belgien, hvor der er kommet massivt skub i formidlingen af belgiske adoptivbørn til homoseksuelle.

Fylder mere i systemet

I den flamske region af landet bortadopteres cirka 25 børn årligt nationalt – et tal ikke langt fra de 22 danske børn, som sidste år blev bortadopteret – og i 2012 var præcis halvdelen af flamske adoptivforældre homoseksuelle par, primært mænd.

Når belgiske homoseksuelle på den måde springer i øjnene i adoptionsbilledet, er det ikke, fordi bøsser og lesbiske nyder positiv særbehandling, fortæller Jeroen Borghs, der er talsmand for Cavaria, en flamsk paraplyorganisation for homoseksuelle.

»Men for to mænd er det den eneste lovlige mulighed for at stifte familie, derfor er det klart, at de fylder relativt mere i adoptionssystemet end både heteroseksuelle og lesbiske, som har andre måder at få børn på«, siger han.

Leen du Bois fra myndigheden Kind en Gezin, der forvalter adoptioner i det flamske område af Belgien, fortæller, at placeringen af børnene så vidt muligt tager udgangspunkt i de biologiske mødres ønsker.

»Det sker selvfølgelig, at en mor ikke ønsker, at barnet skal vokse op hos et homoseksuelt par. Men det sker lige så ofte, at hun ytrer særligt ønske om, at adoptivforældrene er bøsser, fordi barnet så ikke får nogen ny mor«, siger Leen du Bois.

Seksualiteten er underordnet

De danske børn, der afgives til adoption, bliver fordelt via såkaldt matchning, hvor fagpersoner tager stilling til, hvilke ansøgere der passer bedst til det enkelte barn, og blandt andet lytter til de biologiske mødres ønsker.

Her spiller seksualitet typisk ikke nogen rolle, fortæller Karen Thybo, der er socialrådgiver hos Statsforvaltningen og blandt andet står for kontakten til de biologiske mødre.

»Ofte ønsker de biologiske forældre noget, som de ikke selv er i stand til at give. For eksempel gode boligforhold, stabil økonomi og overskud i hverdagen«, siger Karen Thybo.

Homoseksuelle ansøgere står altså helt på lige fod med heteroseksuelle par ved nationale adoptioner. Derfor vil Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner (LGBT) nu undersøge, hvordan flere danske homoseksuelle kan og vil tage del i adoptionen af danske børn.

Værd at fokusere på

Foreningen har på grund af det lave antal nationale adoptioner hidtil ikke betragtet området som en reel mulighed for bøsser og lesbiske, men forperson Søren Laursen hæfter sig ved logikken bag den belgiske statistik, nemlig at jo mere homoseksuelle fylder i ansøgerstatistikken, jo mere fylder de også i den endelige adoptionsstatistik.

»Det er interessant og værd at fokusere på. For selv om det drejer sig om få danske børn, kan det da blive til nogle stykker, som ender hos homoseksuelle ansøgere, hvis der er nok, der søger«.

I enkelte lande er begrænsningerne for homoseksuelle adoptanter dog langt mindre.

Bøsser og lesbiske har derfor helt andre muligheder for at stifte familie i blandt andet USA og ikke mindst i England, hvor myndighederne ligefrem opfordrer homoseksuelle til i højere grad at tage del i adoptionerne af de 6.000 engelske børn, som står på venteliste til at blive adopteret nationalt.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

Forsiden