Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Uønsket. Det var meningen, at Gammy (billedet) skulle vokse op hos sine biologiske forældre fra Australien, der havde betalt en thailandsk kvinde for at blive gravid på deres vegne. Men parret ønskede ikke at tage drengen med hjem, fordi han har Downs syndrom.
Foto: Hope for Gammy

Uønsket. Det var meningen, at Gammy (billedet) skulle vokse op hos sine biologiske forældre fra Australien, der havde betalt en thailandsk kvinde for at blive gravid på deres vegne. Men parret ønskede ikke at tage drengen med hjem, fordi han har Downs syndrom.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Australske forældre efterlader barn med Downs syndrom i Thailand

Kampagne har rejst en lille million kroner, så drengen kan få en fremtid.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Et par fra Australien kunne ikke selv få børn og betalte derfor en thailandsk kvinde for at være surrogatmor.

For seks måneder siden fødte kvinden fra Conburi-provinsen i det sydøstlige Bangkok tvillinger; en rask pige og en dreng med Downs syndrom.

Det australske par tog pigen med sig hjem, men da de opdagede drengens lidelse, efterlod de ham hos hans surrogatmor, Pattaramon Chanbua, der er 21 år gammel.

Sagen forarger

Sagen har vakt udbredt forargelse. Blandt andre hos den australske premierminister, Tony Abbott.

»Denne sag viser vel bare de faldgruber, der er ved foretagender som disse«, siger han ifølge flere medier.

»Det er en meget, meget trist historie, og jeg hader at tænke på, at man kan efterlade et barn på den måde«, tilføjer han.

Pattaramon Chanbua, der i forvejen har to børn, fik 16.000 australske dollar (knap 83.000 kroner) for at lægge krop til det australske pars ønske om at få børn.

»Det var mange penge, jeg blev tilbudt. I mit hoved rækker det til, at mine børn kan få en uddannelse, og at vi kan betale vores gæld«, siger hun.

Surrogatmor nægtede abort

Fire måneder inde i sin graviditet blev hun klar over drengens symptom, men nægtede at få en abort, sådan som det australske par havde ønsket, fordi det stred mod hendes buddhistiske overbevisning.

Nu må den unge thailandske kvinde selv tage sig af Gammy, som drengen hedder, der udover Downs syndrom også har en medfødt hjertefejl samt en lungeinfektion og er indlagt på et thailandsk hospital for at blive akut behandlet.

»Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre. Jeg har valgt at beholde ham. Jeg elsker ham, han lå i min mave i ni måneder«, siger Pattaramon Chanbua.

Der er håb for Gammy efter indsamling

Moren møder i disse dage støtte - i økonomisk form - fra mennesker verden over.

Efter en thailandsk avis i sidste uge publicerede historien om Gammy, er en online-kampagne blevet oprettet.

På 11 dage har fundraising-siden Hope for Gammy rejst over 167.000 dollar (over 900.000 kroner), der skal hjælpe den thailandske kvinde med at sørge for sin søn, der har akut brug for medicinsk behandling og operationer, så han kan få en forhøjet livskvalitet.

Fertilitetsturisme til Thailand

Det australske udenrigsministerium udtrykker bekymring over Gammys sag, som, en talskvinde mener, rejser debatten om rugemødre i Thailand.

»Australske offentlige institutioner er ved at undersøge sagen i samarbejde med myndighederne i Thailand«, lyder det.

Mange udenlandske par rejser til Thailand for at benytte sig af reagensglasbefrugtning trods den uklare lovgivning på området.

DEBAT

Ifølge en thailandsk embedsmand er det i Thailand ulovligt at betale en kvinde for at blive insemineret med et andet pars befrugtede æg og føde barnet. Dertil kommer, at surrogater skal være relateret til de biologiske forældre.

Folk med Downs er » awesome«

På siden, der rejser penge til seks måneder gamle Gammy, fordømmer mange de australske forældres handling.

»Hvordan kan hans forældre gå om bord på et fly til Australien vel vidende, at deres anden baby dør af hjerteproblemer og har Downs syndrom? De er begge hjerteløse!!!«, skriver en.

»Hvilke mennesker gør den slags?«, spørger en anden.

En kvinde vender sagen om:

»Folk med Downs syndrom er kærlige, glade og generelt rimelig awesome sammenlignet med resten af os«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden