Pride. Omkring 200 homoseksuelle fra Uganda marcherede igennem byen Entebbe.
Foto: Rebecca Vassie/AP

Pride. Omkring 200 homoseksuelle fra Uganda marcherede igennem byen Entebbe.

Internationalt

Uganda holder pride efter ophævet homolov

Homoseksuelle i Uganda gik på gaden for at fejre deres rettigheder.

Internationalt

Uganda har i dag holdt sin første gay pride, siden landets forfatningsdomstol ophævede den udskældte lov, der kriminaliserer homoseksuelle.

Paraden foregik i byen Entebbe - 35 kilometer fra hovedstaden Kampala.

»Denne begivenhed er her for at bringe os sammen. Alle gemte sig tidligere på grund af den anti-homoseksuelle lov. Det er en lykkelig dag for os alle«, siger arrangøren Sandra Ntebi ifølge avisen The Guardian.

Omkring 200 mennesker marcherede gennem gaderne, selv om der var forventet flere end 500 til at dukke op. Mange er stadig bange for konsekvenserne ved at vise deres seksualitet i det østafrikanske land og derfor havde flere af deltagerne også masker på.

»Vi er her for at gå en tur for dem, der ikke kan og som er bange for at gøre det. Vi er her for at fejre vores rettigheder«, siger aktivisten Moses Kimbugwe ifølge nyhedsbureauet AP.

Vold ved tidligere arrangementer

Det var den trejde gay pride i Uganda. Den første i 2012 udviklede sig voldeligt, efter at politiet forsøgte at stoppe den. Denne gang havde arrangørerne fået forsikringer fra politet om, at de kunne fuldføre marchen.

Oprindeligt var det planen, at det skulle foregå i Kampala, men politiet advarede om, at det ville blive for farligt.

»Vi er en gruppe mennesker, der har lidt nok. Vi er fra Uganda og har ret til at samles i et offentligt sted«, siger den lesbiske aktivist, Kasha Jacqueline, ifølge AP.

Den omstridte lov blev annulleret tidligere på måneden, fordi der ikke var et beslutningsdygtigt antal palamentarikere til stede, da den blev vedtaget i december sidste år. Loven blev allerede fremsat i 2009 og betød i den oprindelige form, at homoseksuelle handlinger kunne medføre dødsdom.

Med annulleringen kan homoseksuelle i Uganda ånde lettet op. Landets justitsminister har dog nu anket afgørelsen til landets højsteret.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce