Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Khalid Mohammed/AP
Foto: Khalid Mohammed/AP

FLUGT. Det amerikanske flag er plantet ved grænseovergangen ved Feesgkhabour-broen, som mange yazidier og andre flygtninge har krydset for at nå ind i kurdiskkontrollerede områder og dermed i sikkerhed for Islamisk Stat.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Yazidi-kvinder sælges eller massevoldtages af IS-krigere

Beretninger fra Irak afslører omfattende overgreb på kvinder og piger i Islamisk Stat.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Islamisk Stats krigere kan købe tilfangetagne yazidi-kvinder for ned til 140 kroner.

Det er de heldige kvinder, der - for at overleve - har konverteret til islam. De uheldige risikerer at blive massevoldtaget og myrdet.

Det er virkeligheden for kvinder fra den ældgamle yazidi-tro, hvis tilhængere har boet i de områder af Nordirak, der nu er løbet over ende af den sunnimuslimske Islamisk Stat-milits.

Det er lykkedes for nogle af kvinderne at kontakte pårørende uden for de IS-kontrollerede områder, skriver det amerikanske nyhedsmedie The Daily Beast.

En mor beskriver, hvordan hun fik et opkald fra datterens telefon, så hun kunne høre, hvorledes offeret blev massevoldtaget.

»Vi får opkald fra kvinder og familier hver dag. Situationen er desperat«, oplyser Pakhshan Zangana fra det kurdiske lokalstyre.

Samlede kvinder i fængsel

Mange af de tilfangetagne yazidi-kvinder er blevet holdt indespærrede i Mosuls Badush-fængsel. Her myrdede IS knap 700 shia-fanger, inden det placerede sine kvindelige fanger - nogle af dem ifølge beretninger fra området piger på ned til 14 år - på stedet, hvorfra mange siden er solgt videre som tvangsbrude.

Blandt ofrene er også kristne og kvinder fra det turkmenske mindretal.

LÆS MERE

Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder, en oppositionsstøttegruppe, der er baseret i Storbritannien, har ifølge nyhedsbureauet AFP advaret om kvindernes skæbne.

Det tilføjer, at syriske og kurdiske aktivister har forsøgt at købe nogle af kvinderne fri, men uden held: De bliver alene solgt til krigere fra den sunnimuslimske milits.

FN-udsending advarer mod tilfangetagne kvinders skæbne

Rashida Manjoo er FN's menneskeretskommissærs særlige udsending for vold mod kvinder. Hun advarede for kort tid siden mod forholdene for de kvinder, der falder i IS-krigernes hænder.

»Vi har bekræftede rapporter om henrettelser af kvinder og ubekræftede rapporter, der kraftigt antyder, at hundreder af kvinder og børn er bortført. Mange af teenagerne er blevet seksuelt misbrugt, og kvinder er blevet overdraget eller solgt til IS-krigere som ' malak yamiin' eller slaver«, påpegede hun.

Amnestyrapport: Sunnimilits går efter minoriteter

Ifølge Amnesty International er over 830.000 flygtet fra Islamisk Stat i det nordlige Irak siden midten af juni. Mange af dem er kristne, turkmenere, shiamuslimer, yazidier og mandæere, der har levet side om side med sunnimuslimerne i området i århundreder.

I en ny rapport om situationen beskylder organisationen Islamisk Stat for systematisk af gå efter at ramme minoriteterne i Nordirak.

DOKUMENTATIONEtnisk udrensing af historisk omfang ( eksternt link - på engelsk)

Heri beskriver pårørende, hvorledes tilbageholdte kvinder og børn voldtages eller bortføres af IS. Det er især unge kvinder og piger, der tages af den sunnimuslimske milits' medlemmer.

En kristen kvinde fra Qaraqosh prøvede at undslippe med sin tre år gamle datter.

»En af de bevæbnede mænd tog hende fra mig og forsvandt med hende i sine arme. Hun græd. Der var intet, jeg kunne gøre. Jeg beder til Gud om, at de vil løslade hende snart«.

Ifølge Amnesty er de flygtedes hjem nu overtaget af IS-medlemmer eller af flygtningenes sunnimuslimske tidligere naboer, mens deres helligdomme er ødelagt.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden