Fætteren til den afdøde leder af Irak, Saddam Hussein, Hassan al-Majeed er dømt til døden for massedrab på kurdere i 1988.
Foto: DARKO VOJINOVIC/AP

Fætteren til den afdøde leder af Irak, Saddam Hussein, Hassan al-Majeed er dømt til døden for massedrab på kurdere i 1988.

Internationalt

Kemiske Ali skal hænges

Tre forhenværende irakiske ministre er dømt til døden ved hængning. Heriblandt Saddam Husseins fætter 'Kemiske Ali'.

Internationalt

En irakisk domstol har bestemt skæbnen for Saddam Husseins berygtede fætter kendt som 'Kemiske Ali':

Henrettelse ved hængning.

Senneps- og nervegas foretrukne metoder 'Kemiske Ali', hvis rigtige navn er Ali Hassan al-Majeed, får dommen får sin rolle under angrebene på kurdere i 1988, hvor op mod 180.000 mennesker mistede livet under den såkaldte Operation Anfal.

Tusindvis af kurdiske landsbyer blev erklæret 'forbudte områder', byerne blev raseret og bombet og tusinder af kurdere blev deporteret og henrettet.

Senneps- og nervegas blev brugt til at rydde byerne. 'Kemiske Ali' fik sit tilnavn, fordi han foretrak at bruge gas mod Saddam-regimets modstandere.

Yderligere to skal hænges
Udover 'Kemiske Ali' er den forhenværende forsvarsminister Hashim Ahmad al-Tai, samt et andet højtstående medlem af Saddam Husseins regering, ifølge AP ligeledes dømt til døden ved hængning.

Al-Tai får sin dom for at have udstedt ordre til de storstilede kurder-angreb med brug af kemiske våben.

Livstidsdomme

To embedsmænd, Farhan Mutlaq Saleh, som er forhenværende leder af militærets efterretningstjeneste i det østlige Irak, og den tidligere leder af hærens efterretningstjeneste under Saddam Hussein, Sabir al-Douri, er i samme retssag dømt til at tilbringe resten af livet bag tremmer.

Anklagerne mod den tidligere Mosul-guvernør Taher Tawfiq al-Ani blev derimod som ventet droppet på grund af manglende beviser.

Forsvarerne i sagen har argumenteret for, at Operation Anfal havde legitime militære mål, fordi kurder-guerillaer kæmpede på Irans side under den sidste del af Iran-Irakkrigen, som varede fra 1980 til 1988.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce