Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
VAHID SALEMI/AP
Foto: VAHID SALEMI/AP
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bush fører hemmelig krig mod Iran

USA er i fuld gang med hemmeligt at destabilisere den iranske regering. Næsten to milliarder kroner er afsat til formålet.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ledere i USA’s Kongres gik sidste år med til at støtte præsident George W. Bush, der ønskede økonomiske midler til at udføre omfattende og hemmelige operationer mod Iran.

Formålet er at destabilisere Irans ledelse, skriver magasinet The New Yorker på sin hjemmeside.

Artiklen er skrevet af magasinets stjernejournalist Seymour Hersh, der før har stået bag opsigtsvækkende afsløringer af denne og tidligere regeringer.

Direktiv skal undergrave Iran Omdrejningspunktet er en såkaldt 'Presidential Finding' - et direktiv, som ledere i Kongressen og medlemmer af efterretningsudvalg i Senatet og Repræsentanternes Hus ifølge amerikansk lov skal informeres om.

»Direktivet var fokuseret på at undergrave Irans atomare ambitioner og at forsøge at undergrave regeringen gennem et regimeskifte«, siger en person, der er bekendt med indholdet. Det skulle bl.a. ske ved at »arbejde sammen med oppositionen og videregive penge«.

Seymour Hersh har tidligere skrevet, at Bushregeringen lagde planer for en krig mod Iran for at forhindre regimet i at få atomvåben.

Bush bad sidste år lederne i Kongressen om at godkende de 400 millioner dollar (1,9 mia. kr.), som han vil bruge til formålet, siger tidligere militærfolk og kilder i efterretningstjenesten og Kongressen.

Hemmelige missioner siden sidste år
Hemmelige operationer mod Iran er ikke nyt. Særlige specialstyrker har udført operationer på tværs af grænsen fra det sydlige Irak siden sidste år, fremgår det af artiklen.

Blandt aktionerne er tilfangetagelse af medlemmer fra Al Quds, der er den iranske revolutionsgardes elitestyrke.

De er ført til Irak for at blive afhørt. Der har også været aktioner mod personer, der anses for særligt farlige. De kan være taget til fange eller dræbt, hedder det.

CIA deltager i aktioner

Men omfanget af de nye operationer, hvor CIA også deltager, er betydeligt større. Disse operationer er ikke nærmere beskrevet i direktivet, og nogle ledere i Kongressen er bekymret for, hvad de indebærer, skriver Hersh.

Blandt de grupper i Iran, som har nydt godt af USA’s støtte, er Jundallah, siger den tidligere CIA-officer Robert Baer. Vali Nasr, der er udenrigspolitisk analytiker fra Council on Foreign Relations, beskriver Jundallah som en ondsindet organisation med mistænkelige tråde til terrornetværket al-Qaeda.

Hersh skriver i sin artikel, der offentliggøres i The New Yorker senere i juli, at en voldelig iransk nedkæmpelse af organisationen vil give Bushregeringen et påskud til at intervenere.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden