Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Afghanske kvinders rettigheder vil blive bombet tilbage med en ny lov, som præsidenten har underskrevet. (Arkivfoto)
Foto: ED WRAY/AP

Afghanske kvinders rettigheder vil blive bombet tilbage med en ny lov, som præsidenten har underskrevet. (Arkivfoto)

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

FN: Afghanistan legaliserer voldtægt

Den afghanske præsident Karzai har underskrevet en lov, som begrænser kvinders rettigheder. Værre end Taleban, mener afghansk politiker.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forholdene for Afghanistans kvinder ser ud til at blive bombet tilbage til tiden under Taleban.

Landets præsident, Hamid Karzai, har ifølge FN underskrevet en lov, som legaliserer voldtægt inden for ægteskabet og forbyder kvinder at gå uden for deres eget hjem uden deres mands tilladelse.

Kun forældreret til mænd Det afghanske justitsministerium har bekræftet, at loven er underskrevet, men den endelige lovtekst er ifølge britiske The Guardian ikke tilgængelig.

Lovkataloget menes ifølge kvindelige parlamentarikere, FN og menneskeretsorganisationer - udover reglen om, at kvinder ikke kan nægte sex med deres ægtefælle - at indeholde lovtekst om, at kvinder kun kan søge arbejde, uddannelse eller besøge en læge, hvis de har fået lov af deres ægtefælle.

I et dokument forberedt af FN's Udviklingsfond for Kvinder advares tilmed om, at loven udelukkende giver forældreret til mænd og bedstefædre.

Værre end under Taleban
Senator Humaira Namati, som er medlem af det afghanske parlament siger, at loven er »værre end under Taleban« og påpeger, at alle der talte imod lovforslaget blev beskyldt for at være imod islam, fortæller hun.

Det skal være valg i Afghanistan i august måned, og Karzai er efter syv år som leder mere og mere upopulær både hjemligt og internationalt.

Kritikere mener, at Hamid Karzai har underskrevet loven for at lefle for de shiamuslimske vælgere, som menes at udgøre ti procent af den afghanske befolkning.

Grundlov garanterer lige ret til kvinder og mænd
Den afghanske grundlov tillader shiamuslimer at have en særskilt familelov baseret på traditionel shiittisk lovpraksis.

Men grundloven og adskillige internationale aftaler, som er underskrevet af Afghanistan, garanterer lige rettigheder for kvinder og mænd.

Karzai har tidligere talt for kvinderettigheder
I begyndelsen af marts måned fejrede præsident Karzai kvindernes internationale kampdag ved i en tale til 600 kvindelige tilhørere, at udfordre landets religiøse ledere og afvise traditionelle praksisser, som behandler kvinder som mandens ejendom.

»Tvangsægteskaberne, salg af kvinder - dette er imod islam«, sagde Karzai ifølge AP i hovedstaden Kabul.

Bedringer på trods

Under Talebanregimet, som varede fra 1996 til 2001, blev kvinder tvunget til at blive hjemme og blev forbudt at gå ud i offentligheden uden en fuldt dækkende burka.

Meget er forbedret siden da: Millioner af piger går nu i skole og mange kvinder ejer deres egne virksomheder. Ud af 351 parlamentarikere er 89 kvinder.

Den kvindelige politiker Shalah Attah erklærede i sidste måned, at hun ville stille op til præsidentposten ved valget i august.

Alligevel udsættes millioner af afghanske kvinder for vold og bliver stadig solgt som brude. Også indrapporteringer om vodltægter er i stigning.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden