Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Rehabiliteringscentret for Torturofre opfordrer den danske regering til at lægge pres på de israelske ledere for at få hævet blokaden mod Gaza.
Foto: HATEM MOUSSA/AP

Rehabiliteringscentret for Torturofre opfordrer den danske regering til at lægge pres på de israelske ledere for at få hævet blokaden mod Gaza.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Torturcenter: Glem ikke Gaza

Den danske regering har været tavs om krigsfobrydelser begået under Gaza-konflikten, mener center for torturofre.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Israels blokade af Gaza skal straks ophæves.

Et år efter den israelske offensiv mod Gaza, opfordrer Rehabiliteringscentret for Torturofre (RCT) den danske regering til at lægge pres på de israelske ledere.

»Vi opfordrer Per Stig Møller og andre danske politikere til at besøge Gaza for med egne øjne at se blokadens konsekvenser for civilbefolkningen«, siger koordinator Tue Magnussen fra RCT.

Kritik: Tavs dansk regering Han opfordrer desuden til gennem FN at bakke op om den såkaldte Goldstone-rapport, der anbefaler, at Israel bliver bragt for den Internationale Straffedomstol, fordi rapporten finder beviser for krigsforbrydelser begået i Gaza-konflikten.

DOKUMENTATIONLæs hele rapporten her(eksternt link)

»Den danske regering har været meget afventende, ja næsten tavs om Goldstone-rapporten«, siger Tue Magnussen og henviser til, at Danmark i november på FN's generalforsamling undlod at stemme for Sikkerhedsrådets videre behandling af FN-rapporten.

»Når FN om få uger igen skal behandle rapporten, bør Danmark aktivt sikre, at der ikke må være straffrihed for krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden. Hvis overgrebene forbliver ustraffede, og en så vigtig FN-rapport ikke bliver fulgt op, betyder det straffrihed for krigsforbrydelser«, siger Tue Magnussen.

Organisationer: Kollektiv afstraffelse
Den israelske operation kaldet 'Operation Cast Lead' varede fra 27. december sidste år til 18. januar. Op mod 1.300 palæstinensere blev dræbt, mens 13 israelere mistede livet under offensiven.

Forleden fastslog 16 internationale organisationer, at det internationale samfund bedrager og svigter Gazas 1,5 millioner indbyggere ved ikke at få gennemtrumfet en åbning af den israelske blokade, så der blandt andet kan komme byggematerialer ind over grænsen.

DOKUMENTATIONLæs hele rapporten her(eksternt link)

»Den ulykkelige virkelighed, som de 1,5 millioner indbyggere lever under, bør forfærde alle, der besidder et gran medmenneskelighed. Syge, traumatiserede og forarmede mennesker bliver kollektivt straffet af en brutal, ulovlig politik, påført dem af de israelske myndigheder«, skriver direktør for Amnesty International Kate Allen i rapporten.

Stor-demo vil bryde blokaden

31. december vil op mod 50.000 demonstranter fra 42 lande forsøge at bryde Israels blokade af Gaza.

De fleste af demonstranterne vil være lokale, og i mængden vil ifølge arrangørene være tusinder af israelere, der fra deres side af grænsen slutter sig til den ikke-voldelige Gaza Freedom March, der udgår fra Eretz.

DOKUMENTATIONGaza Freedom March(eksternt link)

Protesten er en markering af etårs-dagen for Israels invasion af Gaza og beskrives af arrangørerne som et »historisk initiativ til at bryde belejringen, der har indespærret 1,5 millioner palæstinensere«.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden