Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Kollaps. Premierminister Jan Peter Balkenende har ikke så meget at smile ad mere. I nat brød hans regering sammen.
Foto: THIERRY CHARLIER/AP

Kollaps. Premierminister Jan Peter Balkenende har ikke så meget at smile ad mere. I nat brød hans regering sammen.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hollands regering er brudt sammen

Uenighed om missionen i Afghanistan har bragt Hollands regering til kollaps.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

To dage før sit tre års jubelæum er den hollandske koalitionsregering brudt sammen.

Regeringspartierne er gået hver til sit efter uenighed om, hvorvidt landets Nato-mission i Afghanistan skal forlænges eller om tropperne skal trækkes hjem i løbet af i år som planlagt.

»Jeg må uheldigvis notere mig, at der ikke længere er en frugtbar vej fremad for Kristendemokraterne, Arbejderpartiet og Den Kristne Union«, siger premierminister Jan Peter Balkenende, som er leder af Kristendemokraterne, til Reuters.

Fjerde kollaps Regeringssammenbruddet, som er det fjerde for en regering under Balkenende i otte år, skete tidligt i morges efter mere end 15 timers forhandlinger.

Jan Peter Balkenende ønskede at forlænge tropperne i den Nato-ledede mission i Afghanistan til efter en deadline i august, men vicepremierminister Wouter Bos's Labour parti ville ikke være med på planen.

Nato har bedt Holland, som er blandt de ti lande, som med 1.600 soldater bidrager med flest tropper i missionen, om at undersøge muligheden for en længere periode, mens alliancen forsøger at få kontrol med Taleban-oprørere.

Wilders kan blive sejrherren

Der bliver tidligst afholdt parlamentsvalg omkring juni, men der vil sandsynligvis gå måneder efterfølgende før partierne kan blive enige om at danne en ny koalitionsregering.

En ny regering vil sandsynligvis blive svær at etablere - meningsmålinger viser, at en flertalskoalition vil kræve fire eller fem partier i det 150-pladser store hollandske parlament.

Det ventes, at Geert Wilders højrefløjsparti Frihedspartiet, som ønsker, at tropperne trækkes ud af Afghanistan, kan blive den store vinder ved et forestående valg.

Meningsmålinger peger på, at Wilders' parti bliver det største eller næststørste parti i parlamentet.

Kollapset kaster en skygge af tvivl over timingen og omfanget af de planlagte budgetnedskæringer for næste år - tiltag som skal bringe EU-landet tilbage på ret køl efter dønningerne af finanskrisen.

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden