Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Oprør Israelske civilbetjente er massivt til stedet i Østjerusalem, hvor palæstinensere kæmper med israelske styrker.
Foto: DAN BALILTY/AP

Oprør Israelske civilbetjente er massivt til stedet i Østjerusalem, hvor palæstinensere kæmper med israelske styrker.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Krise mellem USA og Israel spidser til

USA har udsat et Mellemøst-besøg som følge af krisen med Israel.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den diplomatiske krise mellem Israel og USA bliver stadig dybere.

Et planlagt besøg af USA's særlige udsending George Mitchell til Mellemøsten er blevet aflyst, efter at Israel i sidste uge godkendte 1.600 nye bosætterboliger - og derefter valgte at annoncere planen netop som USA's vicepræsident Joe Biden var på besøg.

Mitchells besøg er udsat på ubestemt tid, og ifølge israelske Haaretz afventer USA Israels svar på det amerikanske krav om at indstille yderligere udvidelser af blandt andet bosættelsen Ramat Schlomo i Østjerusalem på Vestbredden.

Den israelske premierminister Benjamin Nethanyahu har beklaget, at indenrigsministeriet meldte beslutningen ud under Bidens besøg, men fastholder, at man ikke har intentioner om at begrænse byggeriet.

»Ingen israelsk regering har i de seneste 40 år begrænset konstruktionerne i områderne i Jerusalem«, sagde Nethanyahu i går.

Den amerikanske regering har kaldt annonceringen af nybyggelserne en »fornærmelse«, og Washington overvejer nu at lade Mitchell springe turen til Mellemøsten helt over og istedet flyve direkte til Moskva for at holde møde med Mellemøst-kvartetten, som består af EU, FN, USA og Rusland.

»Vi vil gerne være sikre på, at vi har forpligtelse fra begge sider om, at vi kan nå fremskridt, når han tager afsted«, siger talsmand for det amerikanske statsministerium P.J. Crowley.

Ifølge Washington Post er kravet fra amerikanerne, at israelerne skal trække godkendelsen af nybyggeriet tilbage, lave en »indholdsfyldt gestus« mod palæstinenserne og officielt erklære, at alle kerneområderne i konflikten mellem israelere og palæstinensere, heriblandt Jerusalems status, inkluderes i de kommende forhandlinger.

Kampe i Østjerusalem

Udvidelsesplanerne har oprørt palæstinenserne, som har truet med at trække sig ud af de amerikansk-mæglede fredsforhandlinger, der efter planen skulle begynde i de kommende dage, men som altså nu er udsat.

På gaden er der udbrudt kampe mellem palæstinensere og israelsk politi i Østjerusalem, og urolighederne truer ifølge AP med at bredde sig til Vestbredden.

Ved den største grænseovergang mellem Vestbredden og Jerusalem er store grupper af palæstinensiske unge samlet. De kaster sten og brandbomber mod israelske tropper, som svarer igen med tåregas og gummikugler.

Ifølge de palæstinensiske redningsgrupper er omkring seks personer let såret. Israelsk politi oplyser, at 39 er anholdt - heriblandt otte mindreårige.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden