0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Israel dræber nødhjælpsaktivister i blodigt angreb ud for Gaza

Tyrkere går til angreb på den israelske ambassade i Istanbul.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Et israelsk angreb på et nødhjælpsfartøj på vej mod Gaza-striben har ført til voldsomme angreb på den israelske ambassade i Istanbul, Tyrkiet.

Skibet var en del af en konvoj på seks skibe, som tidligt i morges blev standset og bordet af den israelske flåde.

Om bord var op mod 600 nødhjælpsaktivister og omkring 10.000 ton nødhjælp.

Usikkerhed om dødstal Der er store udsving i meldingerne om antallet af dræbte. Først forlød det, at op mod 10 var omkommet i slaget, mens antallet senere kom op mod 16.

Organisationen Free Gaza Movement står bag aktionen, og både de og den tyrkiske udenrigsminister - flere af skibene sejler under tyrkisk flag - melder om to dræbte og over 30 sårede, mens den israelske hær melder om 10 dræbte.

Angreb efter konfrontation
Nødhjælpskonvojen blev angrebet i internationalt farvand 65 kilometer ud for Gazas kyst, og ifølge israelsk radio angreb israelerne aktivisterne, efter at de havde åbnet ild mod soldaterne.

Ifølge israelsk radio er de sårede bragt til et hospital i Haifa, hvor skibene gennes hen.

Aktivister til angreb i Istanbul
I Istanbul er aktivister gået til angreb på den israelske ambassade i protest.

Politiet fik standset de hundredevis af demonstranter, som kastede sten mod ambassaden og forsøgte at storme bygningen.

Forsamlingen fortrak herefter med palæstinensiske flag til en mere fredelig demonstration.

Tyrkerne har op til skibets afgang fra Cypern appelleret til de israelske myndigheder om at lade konvojen passere, så nødhjælpen kan komme ind til Gaza-stribens 1,5 millioner indbyggere.

Den israelske regering har i dagevis forsøgt at forhindre skibet i at sejle mod det Hamas-kontrollerede Gaza ad diplomatiske veje.

Køligt forhold mellem Israel og Tyrkiet

Tyrkiet, som er en tæt allieret til Israel, har været stærkt kritisk over for Israels angreb på Gaza for 18 måneder siden - op mod 1.400 palæstinensere blev dræbt i kampene - og relationen mellem de to lande har siden været noget kølige.

Israel og Egypten intensiverede blokaden af Gaza, efter at den islamistiske Hamas-bevægelse tog kontrollen med området i 2007.

Læs mere:

Annonce