Tyrkere demonstrerede tidligere i dag foran den israelske ambassade i Istanbul i protest mod det israelske angreb.
Foto: BURHAN OZBILICI/AP

Tyrkere demonstrerede tidligere i dag foran den israelske ambassade i Istanbul i protest mod det israelske angreb.

Internationalt

Israelsk angreb ryster danske politikere

Danmark må protestere over for Israel, mener SF. DF forsvarer angrebet.

Internationalt

En forfærdelig og overdreven magtudøvelse.

SF's udenrigsordfører, Holger K. Nielsen, er rystet over det israelske angreb på en nødhjælpskonvoj på vej med hjælp til Gaza-striben tidligt i morges.

»Israel har i forvejen store problemer med at legitimere noget som helst af det, de gør i Gaza, men dette viser, hvor langt de vil gå. Det er en forfærdelig og overdreven magtudøvelse«, siger han og opfordrer den danske regering til at protestere over for Israel.

Dansk Folkeparti: Vrøvl Det forlyder fra den israelske hær, at mindst ti er blevet dræbt og over 30 er sårede i angrebet.

Mens den israelske hær hævder, at soldaterne blev beskudt, da de bordede det pågældende skib, siger aktivisterne på Twitter, at de israelske soldater skød i samme øjeblik, de satte fødderne på dækket og sågar skød på folk, der lå og sov.

At Israel skulle have skudt mod aktivisterne uden at være blevet angrebet, mener Dansk Folkepartis udenrigsordfører er »det rene vrøvl«.

»De israelske soldater er jo ikke idioter - lad os nu holde op. Det ville et kæmpe image-problem for dem, og de har selvfølgelig haft klare regler at handle ud fra. De har gjort præcis det samme, som alle andre lande ville have gjort i samme situation«, siger Søren Espersen til politiken.dk.

TV

Op mod 16 aktivister har mistet livet efter israelske soldater angreb et skib med nødhjælp. Kilde: /ritzau/AP

SF's Holger K. Nielsen er ikke helt så sikker på, at Israel ikke kunne finde på at skyde uden først være blevet angrebet.

»Jeg betragter det som overvejende sandsynligt, at det er det, de har gjort. Vi har mange dårlige erfaringer fra tidligere - for eksempel offensiven i Gaza (der begyndte i 2008 red.) - hvor Israel brugte overdreven magt og ikke ville anerkende FN's efterfølgende undersøgelse«, siger Holger K. Nielsen.

Han mener, at israelerne har »gravet sig ned i et hul«, fordi landet har en overlegen militær magt.

»Israelerne mener, de selv kan løse deres sikkerhedsproblemer, men den eneste løsning er en fredelig to-statsløsning med palæstinenserne. Jo mere, de luller sig ind i den illusion, jo vanskeligere bliver det for dem at se tingene udefra«, siger han.

Lykketoft: Meget, meget skræmmende
Den forhenværende socialdemokratiske udenrigsminister Mogens Lykketoft har også svært ved at tro på, at nogen fra nødhjælpskonvojen har skudt mod de israelske soldater.

»Under alle omstændigheder er det uhyre bekymrende, at man ikke kan få lov at sejle ind med bistand, og det er helt ude af proportioner, at det israelske militær har angrebet de skibe. Det virker meget, meget skræmmende«, siger Lykketoft, som afventer et fuldt overblik over, hvad der er sket.

Han opfordrer EU til at bruge lejligheden til at samle sig om en stærk reaktion over for Israel.

»Man må håbe, at udenrigschef Ashton og det spanske formandsskab kan tage initiativet«, siger han.

Helveg: En farlig optrapning
Den radikale udenrigsordfører og forhenværende udenrigsminister, Niels Helveg Petersen, afventer ligeledes klare informationer om, hvad der er foregået om bord på skibet.

»Men uanset hvad, er episoden farlig og en optrapning af konflikten. Grundproblemet er blokaden af Gaza. Det er ikke holdbart at blokere for medicin og fødevarer til en hel befolkning, og det bør israelerne indse«, siger han.

Han peger desuden på, at samtlige partier foruden Enhedslisten så sent som 18. maj stemte for en vedtagelse, som siger, at »Israel øjeblikkeligt sikrer, at bistand, varer og personer kan komme til og fra Gaza«.

Enhedslisten har sit eget beslutningsforslag, som ligeledes indeholder en åbning af grænserne til Gaza.

Forsøgte at standse skibe med diplomati

Israel har i de seneste dage forsøgt at standse de seks nødhjælpsskibe med op mod 10.000 ton nødhjælp og 600 aktivister om bord af diplomatisk vej.

I morges angreb israelske styrker konvojen, som er udsendt af organisationen Free Gaza Movement, og gennede skibene i havn i Haifa.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce