Afvist. Ifølge den norske Nobel-komité har 19 lande afvist at deltage i årets prisuddeling.
Foto: KIN CHEUNG/AP

Afvist. Ifølge den norske Nobel-komité har 19 lande afvist at deltage i årets prisuddeling.

Internationalt

19 lande dropper omstridt Nobel-ceremoni

Afbudene vælter ind, inden kinesisk systemkritiker får tildelt sin fredspris.

Internationalt

19 lande har afvist at deltage i årets uddeling af Nobels Fredspris, som på fredag tildeles den kinesiske systemkritiker Liu Xiaobo.

Det oplyser den norske Nobel-komité, som allerede før valget sagde, at dette års valg af prisvinder ville blive kontroversielt.

Blandt de lande, der ifølge Reuters har afvist invitationen fra Oslo er som ventet Kina - men derudover har også Rusland, Kazakhstan, Colombia, Tunesien, Saudi-Arabien, Pakistan, Serbien, Irak, Iran, Vietnam, Afghanistan, Venezuela, Filippinerne, Egypten, Sudan, Ukraine, Cuba og Marokko valgt at takke nej.

Politikens udlandsredaktør: Kina vil højst sandssynligt straffe Norge

Liu Xiaobo blev i december idømt 11 års fængsel for at have skrevet et manifest, hvor han opfordrede til politiske reformer i Kina, og han får prisen for sin »lange og ikke-voldelige kamp for fundamentale menneskerettigheder i Kina«.

»Kampen for at etablere universelle menneskerettigheder i Kina føres af mange kinesere, såvel i selve Kina som i udlandet. Gennem den hårde straf, han er idømt, er Liu blevet det fremmeste symbol på denne vidtspredte kamp for menneskerettigheder i Kina«, sagde nobelkomiteen ved tildelingen

Liu Xiaobo deltog blandt andet i i den historiske demonstration mod det kommunistiske styre på Den Himmelske Fredsplads i Beijing i 1989.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce