Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Kina truede lande til at boykotte Nobel-ceremoni

19 lande har afvist invitationen til Nobelpris-fest i Oslo.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kineserne har spillet med musklerne for at få lande til at holde sig væk fra Norge, når den kinesiske systemkritiker Liu Xiaobo skal modtage Nobels Fredspris in absentia.

I går meddelte Nobel-komitéen, at 18 lande, udover Kina, har valgt at sende invitationerne retur, og nu forlyder det ifølge The Times, at boykotten for mange af landene skyldes ugelangt pres fra det kommunistiske styre i Beijing.

LÆS OGSÅ

Mange af landene returnerede ifølge den britiske avis således deres invitationer, fordi Beijing advarede mod konsekvenserne, hvis diplomaterne deltog i festen for Liu Xiaobo, som sidder fængslet - idømt 11 års fængsel for landsskadelig virksomhed.

Nogle af vores mest kontroversielle priser har også været vores mest succesfulde

»Hvis man ser på listen er det tydeligt, at nogle er blevet påvirket af Kina, mens andre har andre grunde. Nogle af disse lande frygter selvfølgelig, at den næste systemkritiker kommer fra deres land«, siger Geir Lundestad, som er direktør for Nobel-kommitéen.

Kontroversielle priser er også succesfulde

Han fastholder, at man ikke fortryder valget af Liu Xiaobo.

»Ser man på dette i et historisk lys, har nogle af vores mest kontroversielle priser også være vores mest succesfulde«, siger Geir Lundstad, som tidligere har sammenlignet Kinas opførsel med Nazi-tysklands.

LÆS OGSÅ

Talskvinde for den kinesiske udenrigsminister Jiang Yu kaldte i går Nobel-komitéen for »klovne« og hævdede , at størstedelen af det internationale samfund ville blive væk fra ceremonien.

Hun beskyldte nordmændene for »selv at orkestrere en anti-Kina farce«.

»Over 100 lande og organisationer fra udtryk explicit støtte til Kina mod Nobels Fredspris, hvilket til fulde viser, at det internationale samfund ikke accepterer Nobel-komitéens beslutning«, siger hun.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden