De katolske myndigheder har ikke ført tilstrækkeligt med tilsyn med børnene i deres institutioner. Tusindevis er blevet misbrugt, viser ny rapport.
Foto: PETER MORRISON/AP

De katolske myndigheder har ikke ført tilstrækkeligt med tilsyn med børnene i deres institutioner. Tusindevis er blevet misbrugt, viser ny rapport.

Internationalt

Tusinder af børn er misbrugt af hollandske præster

En uafhængig undersøgelse fastslår omfattende misbrug i Hollands katolske kirke.

Internationalt

Tusindvis af børn er blevet udsat for seksuelle overgreb i katolske institutioner i Holland.

En ny uafhængig kommissionsrapport afslører desuden, at kirkens embedsmænd svigtede i håndteringen af misbruget og hjælpen til ofrene for at »forhindre skandaler«.

Undersøgelseskommissionen har ifølge AP modtaget omkring 1.800 indrapporteringer om misbrug på katolske skoler, seminarer og børnehjem og konkluderer, at institutionerne lider af »svigtende tilsyn«.

Hvert tiende barn udsat for misbrug

Undersøgelsen er baseret på over 34.000 personer, og kommissionen vurderer, at hver tiende hollandske barn har været udsat for misbrug i en form. Antallet fordobles til 20 procent af de børn, der har brugt deres ungdom i katolske institutioner.

Kommissionen blev nedsat sidste år under ledelse af den tidligere minister Wim Deetman, som skulle undersøge anklager om misbrug tilbage fra 1945.

Undersøgelsen blev indledt efter anklager om misbrug i ét område, men bredte sig hurtigt til anklager fra katolske institutioner landet over - anklager som vækkede genklang i lignende sager flere steder i verden.

Den hollandske gren af den katolske kirke aftalte i sidste måned at iværksætte et kompensationssystem, som gør det nemmere for ofre for præster og andre kirkelige arbejdere at få penge.

Den laveste kompensation ligger på 5.000 euro, mens man maksimalt kan få 100.000 euro afhængigt af karakteren af misbruget.

Ifølge Hollands officielle statistikbureau identificerede 29 procent af den hollandske befolkning på 16 millioner sig som katolikker i 2008. Dermed er katolicismen den største religion i landet.

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden