Breivik erklæret tilregnelig

Den norske massemorder Anders Behring Breivik kan straffes.

Internationalt

Anders Behring Breivik bliver i en ny psykiaterrapport ifølge VG erklæret tilregnelig og kan dermed straffes med fængsel.

»Det indebærer, at han er vurderet tilregnelig på gerningstidspunktet«, står der i rapportens konklusion, som er den anden i sagen om den 33-årige nordmand som 22. juli sidste år dræbte 77 personer i Oslo og på øen Utøya.

Den første rapport fastslog, at Breivik var paranoid skizofren og havde været psykotisk i flere år.

De to psykiatere bag den tidligere rapport Synne Sørheim og Torgeir Husby konkluderede, at Breivik var psykotisk både før, under og efter angrebene og dermed sandsynligvis ikke var egnet til fængselsstraf.

LÆS OGSÅ

Breivik har i et brev til norske medier skrevet, at han ikke er psykisk syg.

»At blive vurderet som utilregnelig er det værste, som kan ske og den ultimative ydmygelse«, skrev han.

Forventet Den nye rapport er omkring 100 sider mere omfattende end den første.

Retspsykiater Henning Værøy er ikke overrasket over konklusionen.

»Det var forventet ud fra det, der er kommet ud. Nu får vi se, hvad retten vil gøre. Man vil nok bruge endnu længere tid på at finde ud af, hvorfor de to rapporter adskiller sig«, siger den norske retspsykiater, som har fulgt sagen tæt, Per Værøy, til VG TV.

De to psykiatere Terje Tørrisen og Agnar Aspaas, som står bag den nye rapport, har observeret Breivik 24 timer i døgnet i tre uger.

Øvrig bevisførelse afgørende

Når de to rapporter når frem til to forskellige konklusioner, bliver det en kamp i retten under sagen, som begynder 16. april, mener advokat Harald Stabell.

»Jeg tror, at retten i det tilfælde vil tænke, at når man har to rapporter fra sagkyndige som adskiller sig, vil den øvrige bevisførelse være afgørende«, siger han til NTB.

Opdateres

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce