Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Foto: VIRGINIA MAYO/AP
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Norge raser over tv-meldning om politichefs afgang

Norsk politik når det er allermest kynisk, siger kommentator.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Iskoldt og ydmygende.

Norges justitsminister Grete Faremo mødes med massiv kritik, efter at hun under en partileder-debat i direkte tv i går annoncerede, at politidirektør Øystein Mæland trækker sig fra posten efter knusende kritik af politiet fra den såkaldte 22. juli-kommission.

Kort forinden havde Faremo erklæret sig inhabil i sagen, da Mæland tidligere har arbejdet tæt sammen med hende - en erklæring, observatører vurderer gjorde det umuligt for Mæland at fortsætte.

Manglede tillid fra politikerne Selv begrunder politidirektøren fratrædelsen med, at tilliden fra politikerne er altafgørende for at bestride posten som rigspolitichef - en tillid, som han ikke mener, han har fået.

»Tillid fra justitsministeren er selvsagt afgørende for, at jeg kan blive i min stilling. Når statsrådet og andre politikere ikke utvetydigt har kunne klargøre dette, gør det det umuligt for mig at gå videre med dette arbejde. Jeg har derfor besluttet at trække mig fra min stilling«, skrev Mæland i en pressemeddelelse udmiddelbart efter udsendelsen.

For to dage siden blev det kendt, at politidirektøren havde fejlinformeret om, hvor meget information politiet havde adgang til, da de vurderede deres egen indsats 22. juli tidligere i år. I går holdt politiet krisemøde om rapporten, hvor de bad Faremo om at beholde Mæland.

Det er smerteligt, at miste en chef, jeg oprigtigt ønskede at arbejde for og sammen med. Jeg er oprigtigt ked af det

»Det er smerteligt, at miste en chef, jeg oprigtigt ønskede at arbejde for og sammen med. Jeg er oprigtigt ked af det«, skriver Torbjørn Aas, der er politimester i Vestfinnmark Politidstrikt i Norge, på Twitter.

Var Mæland orienteret?
Nu spekulerer de norske medier i, om Grete Faremo havde orienteret Mæland om, at hun ville offentliggøre nyheden i direkte tv.

Faremo siger til VG, at det er »nogle dage« siden, at hun sidst talte med politidirektøren, der arbejdede for hende som statssekretær fra 1994 til 1997, og som hun ifølge NRK beskriver som en »god og nær medarbejder«. VG skriver, at Øystein Mæland er justitsministerens personlige ven.

»Hvis Faremo offentliggjorde Mælands afgang uden at have talt med ham og uden at have aftalt det, er det en skandale«, skriver Kristin Clement, som er leder af den liberale tænketank Civita ifølge NRK på Twitter.

Fejt
Også hos VG er harmen til at føle.

Kommentator Frithjof Jacobsen kalder annonceringen for »fej«.

»Det er ikke overraskende, at Mæland må gå. Men måden det sker på, er uordentlig og ret fej... Faremos opsigelse af Mæland på direkte tv er iskold og ydmygende«, siger han til VG.

Jeg er spændt på, hvem der tør søge jobbet som politidirektør efter at have set, hvordan Grete Faremo og Jens Stoltenberg har ydmyget Øystein Mæland

Frithjof Jacobsen peger på, at Grete Faremo kort før annonceringen erklærede sig inhabil.

Både under tv-debatten i går og dagen derpå undrer observatører sig over, hvorfor justitsministeren ikke tidligere vurderede habilitetsspørgsmålet.

»At Faremo først nu, efter flere måneder som justitsminister, erklærer sig inhabil over for Mæland, er ret mærkeligt. Det har sandsynligvis udelukkende med rapporten at gøre«, mener Frithjof Jacobsen.

»Jeg er spændt på, hvem der tør søge jobbet som politidirektør efter at have set, hvordan Grete Faremo og Jens Stoltenberg har ydmyget Øystein Mæland de seneste dage. Dette er norsk politik, når det er allermest kynisk«, siger kommentatoren.

Statsminister Jens Stoltenberg erklærede sig allerede inhabil ved Mælands udnævnelse, da Mæland har været Stoltenbergs forlover.

Har ikke fulgt spillereglerne

Civitas chef Kristin Clement sætter også spørgsmålstegn ved, at Faremo først nu erklærer sig inhabil.

»Det føjer sig ind i rækken af dårlig ledelse. Jeg kan ikke erindre nogen tilsvarende sag. Faremo har ikke fulgt spillereglerne. Dette er ikke en retfærdig måde at behandle folk på, og det er yderst specielt«, siger hun til NRK.

Mæland har selv sendt en meddelelse ud om, at han ikke kommenterer sagen udover den pressemeddelelse, han sendte ud en halv time, efter at Faremo offentliggjorde nyheden.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden