0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Breivik-dom overrasker retspsykiater

Tvivlen kom ikke Anders Behring Breivik til gode.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Heiko Junge/AP
Foto: Heiko Junge/AP

Dommen over Anders Behring Breivik overrasker retsspykiater Henning Værøy, som nu forventer omstruktureringer i Norges Retspsykiatriske Kommission.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Retten i Oslo valgte ikke at lade tvivlen komme Anders Behring Breivik til gode, som normal retspraksis i Norge ellers tilsiger.

Og det er overraskende, mener retspsykiater, Henning Værøy, som har fulgt den ti uger lange retssag fra allernærmeste hold.

»Til gengæld tror jeg, at man er på linje med den norske befolkning«, siger han til VG TV i pausen af retsmødet, som fortsætter med oplæsning af dommen - 21 års fængsel med mulighed for forlængelse hvert femte år.

LÆS OGSÅ

I den seneste tid har mange troet, at Breivik ville få en behandlingsdom, fordi tvivlen ville betyde, at man hellere vil dømme en rask mand til behandling end en syg til almindelig fængselsstraf.

På linje med rapport nummer to
Værøy har igennem retssagen hældt mod, at Breivik ikke var paranoid skizofren, som den første psykiater-rapport ellers konkluderede.

LIVE

Dermed har han ligget på linje med den anden rapport, der blev udarbejdet af et andet hold retspsykiatere, og som erklærede Breivik tilregnelig.

SKRIV

Den 33-årige nordmand har hele vejen igennem fastholdt, at han ikke er syg og har kaldt psykiaterne bag den første rapport for 'eventyrforfattere'.

Efterlod ikke tvivl nok hos dommerne

På spørgsmålet om, hvad dommen siger om den første psykiaterrapport, siger Værøy:

»Det betyder jo, at den ikke har været i stand til at efterlade nok tvivl blandt dommerne«, siger han.

Spørgsmålet er interessant blandt andet fordi Norges Retsmedicinske Kommission godkendte den første rapport, der erklærede den 33-årige nordmand psykisk syg, og satte spørgsmålstegn ved den anden, der frikendte Breivik fra sindssygdom.

LÆS OGSÅ

»Der er jo mange spørgsmål, der vil blive stillet nu, men man kommer nok til at se nærmere på kommissionens sammensætning, struktur og om, der er brug for nyt blod«, siger Henning Værøy.

»Vi må forvente en del ændringer«.