De europæiske ledere er ikke tilfredse med Rompuys nye forhandlingsudspil. Merkel frygter sammenbrud i forhandlingerne.
Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP

De europæiske ledere er ikke tilfredse med Rompuys nye forhandlingsudspil. Merkel frygter sammenbrud i forhandlingerne.

Internationalt

Frankrig og Polen vandt første forhandlingsrunde

Det lykkedes ikke den britiske premierminister, David Cameron, at få sine krav igennem.

Internationalt

Frankrig og Polen står tilbage som vinderne efter første dags forhandlinger om EU's rammebudget på 7,7 billioner kroner.

Det kompromisforslag, der nu er til forhandling, gavner ifølge nyhedssitet EUobserver de to lande mest.

Efter kritik af de første budgetforslag, som indebar en nedskæring af landbrugsstøtten og regional udviklingsstøtte, præsenterede præsident Herman von Rompuy en ny tekst, som grundlag for forhandlingerne.

I udkastet forsøger Rompuy at pacificere medlemsstaterne ved at redistribuere nedskæringerne på budgetposterne.

En af de store interesser for Frankrig, landbruget, som er EU's største støttemodtager, får i forslaget otte milliarder euro mere end i det første udspil, mens et intensivt lobbyarbejde fra en 15-nationers gruppe ført an af Polen, i den nye tekst kan se frem til 10,6 milliarder euro mere i støtte, hvis forslaget forhandles hjem.

Hollande ikke tilfreds Den franske præsident Francois Hollande erklærer dog alligevel, at han endnu ikke er tilfreds, men glæder sig over, at Frankrig er blevet »delvist hørt« i det nye udspil, hvor der ikke bliver skåret så drastisk, som der tidligere var lagt op til.

OVERBLIK

Heller ikke den britiske premierminister, David Cameron, er tilfreds. Cameron havde fremlagt et ambitiøst forslag om nedskæringer, men EU-embedsmænd forventer, at premierministeren kommer til at acceptere et kompromis baseret på det seneste udspil.

Samtidig står EU's egne projekter, der skal fremme jobskabelse og vækst, ifølge EUobserver til at blive de store tabere. Blandt andet EU's flagskib Connecting Europe Facility, som fokuserer på infrastrukturprojekter, der skal udvikle Europas transport, energi og digitale netværk, bliver ståret med yderligere fem milliarder til 41 milliarder euro.

Frygter sammenbrud
Formanden for EU-parlamentet, Martin Schultz siger, at det ikke er sandsynligt, at der vil blive forhandlet en sammenhængende budgetaftale sammen på plads på dette topmøde.

»Det ser ud til, at der er et meget lille manøvre-rum«, siger han.

Også den tyske forbundskansler, Angela Merkel, tvivler på, at der kommer en aftale i denne omgang.

»Jeg synes, vi er kommet lidt videre, men jeg tvivler på, at vi vil opnå en aftale«, siger Merkel ifølge nyhedsbureauet AFP.

Thorning: Ikke tilfredsstillende

Den danske statsminister, Helle Thorning-Schmidt, som er taget til Bruxelles med et krav om en dansk milliard-rabat, tvivler også på, at der kan nås en aftale, og hun har ikke meget til overs for det nye forslag.

»Det er ikke tilfredsstillende fra et dansk synspunkt«, siger Thorning.

LÆS OGSÅ

Meldingerne fra EU-lederne kolliderer med Rompuys optimisme ved indledningen på torsdagens møde.

»Det er nødvendigt at nå til enighed. Og jeg tror på, at det er inden for rækkevidde. Så kolleger, lad os komme i gang med arbejdet«, sagde Van Rompuy.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce