0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

    Alt om Valg i Tyskland

WikiLeaks-soldat for retten: Amerikanerne var blodtørstige

Bradley Manning tilstår ti anklager ud af 22 anklagepunkter.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Patrick Semansky/AP
Foto: Patrick Semansky/AP

Den 25-årige Bradley Manning står overfor lang retssag. Han erkendte sig i går skyldig i ti af 22 anklagepunkter.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det amerikanske folk havde ret til at kende de »sande omkostninger ved krig«.

Den amerikanske soldat Bradley Manning, som er anklaget for den største uautoriserede afsløring af hemmelige statshemmeligheder i USA's historie, har erklæret sig skyldig i ti af de 22 anklagepunkter, der er fremsat imod ham.

Den 25-årige soldat har blandt andet erkendt, at han er kilde til lækagen af millioner af hemmeligtstemplede dokumenter, som blev lagt ud på Julian Assange's Wikileaks-hjemmeside.

Dog erklærer han sig ikke skyldig i en af de alvorligste anklager om, at han har hjulpet fjenden.

'Blodtørstige' soldater Under en indledende høring i Maryland læste Manning, som står til at tilbringe resten af sit liv i forvaring, et 35 sider langt dokument op, hvor han gav en passioneret redegørelse for motivet til sine gerninger.

TIDSLINJE

Manning sagde blandt andet, at han væmmedes ved et helikopter-besætnings tilsyneladende »blodtørst« under et angreb på en gruppe i den irakiske hovedstad Bagdad, som viste sig at inkludere børn og korrespondenter fra Reuters.

Vi var besat af at fange og myrde menneskelige mål på lister og ignorerede mål og missioner

DOKUMENTATIONSe helikopterangrebet her (eksternt link)

Beslutningen om at give de hemmeligtstemplede informationer videre til et offentligt website blev motiveret af hans depression over den militære konflikt, som USA sad fast i.

»Vi var besat af at fange og myrde menneskelige mål på lister og ignorerede mål og missioner. Jeg mente, at hvis offentligheden, især den amerikanske offentlighed, kunne se dette, kunne det starte en debat om militæret og vores udenrigspolitik generelt, som igen kunne få samfundet til at genoverveje behovet for at engagere sig i bekæmpelse af terror, mens vi ignorerede den menneskelige situation, folk vi havde med at gøre hver dag, stod i«, sagde han.

'Betydningsfulde dokumenter'

Manning mener, at de telegrammer om krigene i Irak og Afghanistan, som blev offentliggjort af Wikileaks, er »blandt de mere betydningsfulde dokumenter i vor tid, når det gælder afsløringer af de sande omkostninger ved krig«.

LÆS OGSÅ

Højst usædvanligt valgte Bradley Manning at erklære sig skyldig i ti mindre anklager, mens han erklærede sig uskyldig i 12 punkter, som relaterer sig til større forbrydelser, men den unge soldat skal stadig igennem en lang og kompleks retssag, som efter planen begynder 3. juni.