Epidemi. Ebola-virussen har ramt Vestafrika hårdt, hvor den siden marts har smittet omkring 4.200 mennesker og dræbt mindst 2.200. Det oplyser Verdenssundhedsorganisationen (WHO).
Foto: Abbas Dulleh (arkiv) /AP

Epidemi. Ebola-virussen har ramt Vestafrika hårdt, hvor den siden marts har smittet omkring 4.200 mennesker og dræbt mindst 2.200. Det oplyser Verdenssundhedsorganisationen (WHO).

Internationalt

Regering skærer bidrag til WHO trods ebola-udbrud

Dansk støtte til WHO skæres med 20 millioner kroner i 2014-2015.

Internationalt

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) står til at få færre penge af den danske regering. Det fremgår af dette års finanslov.

Det sker, selv om WHO står i spidsen for at bekæmpe virussen ebola, som har kostet over 2.000 mennesker livet i Vestafrika.

Hvis den dødelige virus fortsat spreder sig, vil regeringen dog ikke udelukke at give flere penge til organisationen.

»Hvis ebola spreder sig yderligere, og vi vurderer, at det er gennem WHO, vi bedst bidrager til at bekæmpe og forebygge epidemien, så kan det godt komme på tale med en større bevilling«, skriver handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) i en skriftlig kommentar til Politiken.

Der er skåret i bidraget, fordi WHO ikke imødekom tidligere ønsker fra regeringen, oplyser ministeren.

Derfor bidrager Danmark nu med 60 millioner kroner i kernebidrag til WHO over en toårig periode. Det er et fald fra tidligere, hvor regeringen siden 2007 har givet 80 millioner kroner til organisationen hvert andet år.

Mogens Jensen: Vi har allerede hjulpet

I sidste uge kom det frem, at den danske regering øger indsatsen mod ebola.

Et beløb på 20 millioner kroner blev givet til at bekæmpe virussen i ebola-ramte lande og styrke sundhedssektoren i Ghana mod ebola.

Men det er ikke tilfredsstillende, når regeringen skærer det samme beløb til WHO. Det mener Vagn Berthelsen, der er generalsekretær i den danske udviklingsorganisation Ibis.

»Det er ikke så imponerende med ebola-pakken, hvis man bare giver det samme, som man nu vil skære ned med«, siger han og opfordrer regeringen til at bidrage med en ekstraordinær indsats mod ebola:

»Ebola-krisen betyder, at der er et enormt behov for at gøre noget ekstraordinært, og det vil jeg kraftigt opfordre regeringen til. Det vil være et rigtigt godt signal, hvis Danmark går i forvejen og giver reel støtte, som batter«.

Udviklingsminister Mogens Jensen understreger dog, at sidste uges millionbidrag blev givet som en direkte støtte til ebola-bekæmpelse og efter opfordring fra FN. Et bidrag til WHO er ikke garanteret at gå specifikt til bekæmpelse af virussen.

Finanslovsforslag: WHO får mindre støtte de næste fire år

I finanslovsforslaget til 2015 fremgår det, at regeringen ønsker at fortsætte den reducerede støtte til WHO i 2016 og 2018.

Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen oplyser, at det blandt andet afhænger af WHO's nye reformer, men understreger at det forsat er vigtigt at støtte organisationen.

»WHO spiller en meget vigtig rolle, og derfor har vi også fastholdt et godt og substantielt samarbejde med organisationen, og jeg udelukker ikke, at der kan blive brug for et større bidrag«, skriver han til Politiken.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce