Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Historisk. FN's generalforsamling i New York har tidligere været centrum for vigtige diplomatiske aftaler.
Foto: Kim Haughton/UN

Historisk. FN's generalforsamling i New York har tidligere været centrum for vigtige diplomatiske aftaler.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dræbervirus, Islamisk Stat og klima bliver hovedtemaerne til FN's generalforsamling

FN's generalforsamling i New York åbner i denne uge sin mest hektiske fase.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kælenavnet Unga-ugen lyder nok mere festligt, end de faktiske begivenheder helt kan leve op til, når FN’s generalforsamling i New York i denne uge åbner sin mest hektiske fase.

Men for diplomatkorpset er Unga – United Nations General Assembly – det nærmeste, man kommer en slags Roskilde Festival med masser af action, meget lidt søvn og gensyn med gamle med- og modspillere fra hele kloden.

Det er en enhver diplomats barnedrøm at deltage i forhandlingerne, mens stribevis af verdens regeringschefer er i byen for at tale til generalforsamlingen.

Det er måske diplomatiets mest uforudsigelige tidspunkt på året, hvor fronterne i en fastlåst konflikt pludselig kan rykke sig på grund af et tilfældigt møde mellem to regeringschefer, og hvor årelange kampe om et kommas placering i en resolutionstekst kan finde deres kompromis, når to søvndrukne diplomater i en sen nattetime i krøllede jakkesæt mødes over en kop sur kaffe i et hjørne af FN-bygningen.

Men først og fremmest er det verdenssamfundets kollektive handlekraft – eller mangel på samme over for klodens problemer – der bliver opmålt i denne uge i New York. Verdens geopolitiske tilstand taget i betragtning er der rigeligt at tage fat på. Her er de vigtigste:

Global opvarmning: FN-chef Ban Ki-moon har kuppet dagsordenen lidt ved at skubbe et stort klimatopmøde ind i kalenderen i morgen. Topmødet, hvor regeringschefer og topforretningsfolk diskuterer klimaspørgsmål, skal ses som en forløber til COP-mødet næste år i Paris. Den 70-årige sydkoreanske generalsekretær har gjort klimakampen til en af sine mærkesager og vil øge presset for at sikre, at Paris-mødet opnår større resultater end mødet i København i 2009.

Islamisk Stat og hellige krigere: Barack Obama himself leder mødet, når FN’s Sikkerhedsråd på onsdag diskuterer, hvordan verden dæmmer op for strømmen af vestlige krigsdeltagere i blandt andet Irak og Syrien. Der ligger et klart signal i at sætte verdens mægtigste mand på scenen i dette spørgsmål – normalt bliver opgaven varetaget af en ambassadør. USA vil kræve handling af de lande, der leverer hellige krigere til konflikten i Mellemøsten gennem blandt andet rejserestriktioner og kontrol af pengestrømme. Det vil ramme Danmark, der er folkeretsligt forpligtet til at forsøge leve op til Sikkerhedsrådets beslutninger.

Ebola-virus: Den frygtelige epidemi i Nordvestafrika er et problem, der er »som skabt for FN«, sagde den amerikanske FN-ambassadør Samantha Power i sidste uge. Forstået på den måde, at menneskeheden til en afveksling har en meget klar fælles interesse: at inddæmme og bekæmpe sygdommen, inden den spreder sig. I de seneste dage er Ebola-sagen vokset til at blive et af generalforsamlingens vigtigste punkter med et møde på topniveau på torsdag. USA besluttede i sidste uge blandt andet at sende 3.000 soldater til Afrika for at levere logistik til indsatsen. Det vil blive forventet, at også Danmark kommer med nye bidrag til indsatsen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Iran: Parallelt med generalforsamlingen er forhandlingerne om kontrol med Irans atomprogram også blevet genoptaget i New York. USA mener ikke, at Iran har indfriet alle de løfter, der betød, at sanktionerne mod landet blev lempet tidligere i år. Men tovtrækkerierne om antallet af iranske urancentrifuger står netop nu i skyggen af kampen mod IS, hvor de gamle arvefjender i et vist omfang har fælles interesser. Højtstående kilder i det amerikanske udenrigsministerium bekræfter imidlertid anonymt, at man »i kanten af møderne« også taler om IS og Syrien, og at USA’s udenrigsminister John Kerry skal mødes i enrum med sin iranske kollega, Zarif. Men hvad med præsidenterne? Bliver det i år, at det håndtryk, verden sidste år ventede forgæves på, bliver udvekslet mellem Barack Obama og Hassan Rouhani?

Årets brandtaler: Siden Cubas maratontalende Fidel Castro er bundet til sygesengen, og da Venezuelas altid åbenmundede Hugo Chávez er afgået ved døden, er nogle af de store brandtalere forsvundet fra scenen. Men der vil alligevel blive lyttet særligt efter nogle talere. USA og de øvrige store lande selvfølgelig, men også nogle af debutanterne. Hvordan forløber Iraks og Afghanistans nye regeringschefers taler for eksempel? Selv om Vladimir Putin sandsynligvis igen i år holder sig væk, vil der blive lyttet nøje efter nuancerne om folkeret og Ukraine i den russiske tale. Og hvordan vil Israels bombninger i Gaza i sommer sætte præg på debatten? Danmarks statsminister, Helle Thorning-Schmidt, er programsat til at tale natten til torsdag dansk tid.

Nye udviklingsmål: Lidt længere fra rampelyset vil bistandslobbyister forsøge at sikre, at netop deres mærkesager kommer til at stå centralt, når FN næste år skal finde afløseren for de såkaldte 2015-mål om udvikling. Kvinder, børn, klima, socialt udsatte, fattigdom, uddannelse, sundhed, økonomi, reproduktive rettigheder – hvilke parametre skal stå centralt, når FN vælger de næste indsatsområder, og hvor ambitiøse skal man være? Den kamp begynder så småt i kulissen, selvom den politiske beslutning endnu ligger et år ude i fremtiden

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Lykketoft for præsident: Selvom det ikke er lige nu, beslutningen skal træffes, vil enhver dansk diplomat i den kommende uge på forlangende kunne holde en blændende anbefalelsestale for Mogens Lykketoft. Danmark forsøger at køre den tidligere udenrigsminister i stilling som præsident for næste års 70-års jubilæumsgeneralforsamling. Hvis det lykkes, bliver det en helt særlig Unga-uge for Danmark i 2015.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden