Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Sådan hjælper du: Sms: Sms ‘POL’ til 1919 og støt med 150 kr. Det koster 150 kr. + alm. sms-takst Beløbet betales over telefonregningen. Tjenesten udbydes af JP/Politikens Hus A/S, Rådhuspladsen 37, 1785 København V. Bankkonto:3100 - 1111 9999 Online: www.politikenbillet.dk/indsamling - Kontanter: Forhallen, Politikens Hus, Rådhuspladsen 37, 1785 København V Læs mere på politiken.dk/indsamling. Indsamlingen slutter 12. oktober 2014. Indsamlingen foregår i et samarbejde med den danske organisation International Media Support (IMS). Kilde: politiken.tv/ Peter Vintergaard, Christina Christensen

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politiken samler ind til syriske aviser

Politiken har åbnet en indsamling til fordel for fem syriske aviser. Politikens internationale redaktør forklarer projektet.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Er der mon ikke noget, syrerne har mere brug for end aviser? Hvad med mad for eksempel? Drikke? Varmeovne? Telte? Medicin? Varmt tøj op til vinteren?

Måske har du allerede stillet dig selv det spørgsmål, da du så dagens forside og læste, at Politiken nu samler ind til fem moderate syriske aviser: Er aviser virkelig det mest presserende behov?

Sådan tænkte vi såmænd også selv, da vi i sin tid blev præsenteret for ideen af den internationalt anerkendte danske organisation International Media Support (IMS), der nu er vores partner i indsamlingen. Men siden er gået mange overvejelser. Mange møder her og i udlandet. Med specialister fra IMS. Internt. Og med de syriske mediefolk, vi nu samler ind til.

I dag føler vi os overbeviste om projektet.

Derfor støtter vi

Aller først skal man gøre sig klart, at en indsamling til aviser ikke betyder, at der ikke også er andre behov. Dem vil mange nødhjælpsorganisationer gudskelov forsøge at afhjælpe.

Men for en avis som Politiken er det nu engang naturligt også at tænke i publicistiske baner: at støtte det frie ord.

Hvorfor?

Fordi det frie ord er en forudsætning for et oplyst demokrati, hvor man lødigt kan informere mennesker og fortælle om sig selv og den virkelighed, man oplever.

Fordi det frie ord er det modsatte af den censur og undertrykkelse af ytringsfriheden, som er udemokratiske magthaveres bedste værn mod kritik og alternative tanker.

Fordi det frie ord giver mennesker mulighed for at formulere deres tanker og eventuelt præsenterer alternativer til herskende tanker, ideer og magtgrupper.

Fordi det frie ord ganske enkelt er en forudsætning for...frihed.

Syrien er langt fra den tilstand.

I den ene ende af landets blodige spektrum står et brutalt regime, der undertrykker sine modstandere og censurerer sine medier.

I den anden ende står religiøse ekstremister, der har det lettere ved at rumme brutalitet og afskårne hoveder end frie tanker.

Det frie ord har det mildt sagt svært i Syrien.

Det frie ord har det så svært, at man knap nok kan fornemme, at der findes alternativer til de undertrykkende magtgrupper.

Det frie ord har det så svært, at både syrerne selv og vi andre lever i et tiltagende mediemørke, hvor syrerne knap nok selv aner, hvad der foregår i deres land.

Mediemørket skaber utryghed.

Mediemørket åbner for myter.

Mediemørket hjælper undertrykkere til at fastholde deres magtposition.

Derfor er det frie ord så vigtigt.

Dem støtter vi

Sammen med International Media Support har vi valgt at støtte de fem ugeaviser Enab Baladi, Tamddon, Koulouna Sourion, Sada al-Sham og Souriatna.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Souriatna (Vores Syrien) er den ældste af de fem aviser og fylder tre år i denne måned og er dermed næsten lige så gammel som den syriske opstand. Avisens oprindelige udgangspunkt var Damaskus, men dets chefredaktør er netop flygtet ud af landet. Den opererer – i lighed med de øvrige aviser – dog fortsat i Syrien.

Enab Baladi (Mit Lands Druer) blev oprindelig startet af aktivister i Darya i det sydvestlige Syrien og distribueres i områder, der fortsat kontrolleres af den moderate opposition.

Tamddon er fra juni 2013 og var oprindelig internetbaseret. Men lige som andre digitale medier og radiostationer måtte den sande, at hyppige strømsvigt i Syrien har skabt et behov for papiraviser.

Sada al-Sham (Syriens Ekko) er en halvandet år gammel omnibusavis med lokale nyheder fra Syrien. Den ser sig som et alternativ til Syriens mainstreamaviser og definerer sin målgruppe som 'helt almindelige mennesker' snarere end intellektuelle.

Koulouna Sourion (Vi Er Alle Syrere) udkommer hver anden uge og er den yngste af de fem aviser. Redaktionsledelsen omfatter en af Syriens kendte filminstruktører og har base i det sydlige Tyrkiet, men forgreninger til Latakia-provinsen i Syrien.

De fem aviser har med bistand fra International Media Support (IMS) – og som noget helt nyt og ekstraordinært – udarbejdet et fælles kodeks og værdigrundlag, hvor de forpligter sig til at arbejde for et demokratisk baseret civilsamfund med respekt for grundlæggende menneskerettigheder. De har indledt deres samarbejde for gensidigt at støtte hinanden i kampen for det frie ord.

Af sikkerhedsgrunde har chefredaktørerne base i Tyrkiet, men de har aktivister, journalister og distributører, der – ofte med livet som indsats – arbejder i Syrien.

Aviserne trykkes i vid udstrækning i Tyrkiet og fragtes ad hemmelige kanaler ind i Syrien.

Sådan støtter vi

Politiken udbetaler pengene fra denne indsamling til International Media Support (IMS), der ubeskåret fordeler pengene videre til de fem aviser og forestår al administration og overvågning.

IMS og Politiken er i løbende dialog om projektet.

Vi har prøvet sådan et samarbejde før. I maj 2011 samlede vi ind til fordel for Yemen Times med chefredaktør Nadia al-Sakkaf i spidsen.

Den indsamling reddede den dengang lukningstruede reformavis, der genvandt så meget styrke, at den blev i stand til at åbne en radiostation og placere sig som en central spiller i landets komplicerede – og langt fra afsluttede – reformproces.

LÆS OVERSAT ARTIKEL FRA SYRISK AVIS:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Uanset alle problemerne i landets nuværende situation blev Yemen Times reddet som en aktør, der understøtter moderate tanker og bidrager positivt til det lange og seje træk, det er, at etablere et civilsamfund.

Indsamlinger til den slags kan være sværere at gøre håndgribelige end indsamlinger til telte, ambulancer og tøj, som Politiken jo tidligere har samlet ind til i forskellige sammenhænge – og sikkert vil komme til at samle ind til igen.

Men det gør det ikke mindre vigtigt. Og med denne indsamling viser vi samtidig et alternativ til krigsindsats og bombefly: Fra i dag sender vi aviser, der måske ender som papirflyvere med frie ord til Syriens hårdt prøvede befolkning. Vi håber, du vil hjælpe os med at hjælpe.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden