Husly. Mange hjemløse spaniere sover i spanske bankers indgangslokaler, hvor der på grund af penge- automaterne er  adgang uden for åbningstiden.
Foto: Foto: Emilio Morenatti/AP

Husly. Mange hjemløse spaniere sover i spanske bankers indgangslokaler, hvor der på grund af penge- automaterne er adgang uden for åbningstiden.

Internationalt

Gældsplagede Almaya skrev sig ind i trist statistik med spring i døden

400.000 spaniere er smidt ud af deres ejerbolig i løbet af de sidste fire år. Flere har begået selvmord i afmagt over udsmidningerne.

Internationalt

Intetanende om den forestående tragedie var hendes mand og parrets voksne søn taget på arbejde om morgenen.

Fru Almaya Egaña var alene hjemme i lejligheden på femte sal i den baskiske by Barakaldo sidste fredag om formiddagen. Måske fulgte hun livets gang nede på gaden fra sin balkon, mens hun ventede på modet og det rette øjeblik.I hvert fald var timingen præcis.

Få minutter før repræsentanter for den lokale bank bankede på døren til familien Egañas dør, sprang hun ud fra balkonen og skrev sig ind i statistikkerne som den fjerde spanier, der på få uger har begået selvmord i protest mod og afmagt over for de nådesløse udsættelser fra boliger i det kriseramte Spanien.

LÆS OGSÅ

Siden finanskrisen rullede ind over Den Iberiske Halvø for fire år siden, er 400.000 spaniere sat på gaden. Tvunget ud af de hjem, de for flertallets vedkommende ejede og troede sig sikre i.

Lige indtil de i lighed med 53-årige Almaya Egaña og hendes familie ikke længere kunne betale afdragene og de tårnhøje renter.

Voldelige sammenstød
Efter flere trusselsbreve fra bankerne havner sagen hos domstolene, og her har der indtil videre ikke været mange andre muligheder over for de knaldrøde tal over gælden end at give det stempel, der godkender udsættelsen.

Den bekendes derefter over for de beboere, som bedes forlade deres hjem. Sker det ikke, møder repræsentanter fra bankerne op, ofte i selskab med politiet.

Sønderknust over en god vens død. Udsættelserne er blevet finanskrisens onde ansigtI mange tilfælde er det kommet til voldelige sammenstød mellem demonstranter, der har dannet kæde rundt om det hus, hvorfra en familie skulle sættes på gaden, og politiet. Men indtil nu har bankerne fået deres vilje med politiets muskelkraft som garant.

Et scenarie, der ventes at gentage sig i langt større og voldsommere målestok i dag, når en længe planlagt generalstrejke mod de fortsatte nedskæringer ventes at lamme landet og føre til voldelige demonstrationer og formentlig massivt hærværk mod bankerne.

En tragedie, systemet ikke kunne bære
Selvmordet i Baskerlandet ser ud til at blive den tragedie, systemet ikke kunne bære. Måske fordi Almaya Egaña var tidligere lokalpolitiker og personlig ven med den afgående regionalpræsident i Baskerlandet, socialisten Patxi López.

»Jeg er sønderknust over en god vens død. Udsættelserne er blevet finanskrisens onde ansigt«, skrev han på Twitter.

Hverken de gode politiske forbindelser eller hendes job i det lokale busselskab hjalp Almaya Egaña.

Hun valgte at holde den forestående udsmidning hemmelig for sin familie og ringede formentlig anonymt til en nødråbslinje aftenen inden sit selvmord.

Til gengæld ser det ud til, at hendes sørgelige endeligt nu faktisk kan vende situationen for de tusinder af spaniere, der kan mærke gældsfælden klappe, så snart de åbner hoveddøren til deres hjem.

Señora Egaña var en solid og udadvendt repræsentant for den middelklasse i Spanien, som nu med god ret kan føle sig truet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Vi kan ikke leve med ryggen til virkelighedenDe to store partier, det konservative PP, der har regeringsmagten, og socialisterne i PSOE, satte sig allerede mandag i en sjældent hurtig forhandling for at finde en løsning, som er bebudet senere på ugen.

Bankerne kommer for sent
Den dømmende instans, dommerstanden, tilbød endnu mere usædvanligt at blande sig i lovgivningen for at finde en bedre vej ud af miseren med tvangsudsættelserne. »Vi kan ikke leve med ryggen til virkeligheden«, som Alfonso González-Guija, overdommer i Bilbao, udtrykte det over for medierne.

Selv politiet spillede med, da betjentenes fagforening lovede at bakke massivt op om kolleger, der ikke vil med til de pinagtige udsmidninger.

Sandelig om ikke også de upopulære banker blandede sig i koret med et løfte om at holde op med at sætte folk på gaden i »ekstreme tilfælde«, eller når særlige »menneskelige hensyn« spiller ind.I begge tilfælde er det op til bankerne selv at definere udtrykkene. Det er en af grundene til, at de bebudede løsninger imødeses med skepsis i en hårdt prøvet befolkning.

Flere sydeuropæiske lande er lammet af generalstrejker og demonstrationer. Kilde: AP/ritzau/

Som sædvanlig kommer de for sent, og som sædvanlig er troværdigheden til at overskue. I et land med flere millioner tomme og usælgelige boliger forekommer udsættelserne paradoksale.

En ny type bz’ere

Resultatet er da også for længst blevet, at Spanien har fået en helt ny type bz’ere.

Familier med alt fra småbørn til pensionister, venner og bekendte finder sig en tom bolig. Kan vel være, at de må leve uden strøm, men de har tag over hovedet, og udsigterne til, at mange af boligerne finder en retmæssig ejer, er lange.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS OGSÅ »Joken er allerede, at halvdelen af de mennesker, der dukker op til en fremvisning af en lejlighed eller et hus, er boligløse, som bare kommer for at vurdere, hvilken lejlighed det er bedst at besætte«, siger præsidenten for de spanske ejendomsmæglere, Rafael Martin Sanz, til avisen El País. Almaya Egaña vil blive mindet i dag, og de tusinder, som er i fare for at miste deres hjem, vil blive støttet under strejken og demonstrationerne.Bankerne vil atter få at vide, at de er »mordere« - »asesinos«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce