Krigshærget. Syriens største by, Aleppo, ligger i ruiner efter tre et halvt års borgerkrig.
Foto: Uncredited/AP

Krigshærget. Syriens største by, Aleppo, ligger i ruiner efter tre et halvt års borgerkrig.

Internationalt

Indsamling til syriske aviser overgår alle forventninger

På tre uger har Politikens læsere givet næsten 650.000 kroner til fem uafhængige syriske aviser.

Internationalt

Kære læser.

Allerførst skal der lyde et stort og rungende tak: TAK!

Tak for jeres overvældende støtte til vores indsamling til fordel for de fem syriske aviser Souriatna (Vores Syrien), Enab Baladi (Mit Lands Druer), Tamddon (Borgerret), Sada al-Sham (Syriens Ekko) og Koulouna Sourion (Vi er alle Syrere).

Indsamlingen sluttede søndag med så markant en slutspurt, at vi nåede op på 649.231 kroner. Det er langt over, hvad vi havde regnet med. Og det er nok til at sikre distributionen af mere end 215.000 aviser.

De første aviser er allerede sendt ind i Syrien, men de fem aviser er såmænd også i gang med at udvide aktiviteterne.

Lige nu er de ved at udvide fordelingen af aviser til de mange flygtninge omkring Syriens største by, Aleppo, ligesom der sendes aviser ind i selve den krigshærgede by. Det er vigtigt af flere grunde.

Flygtningene fra Aleppo lever i høj grad i det mediemørke, vi hele tiden har ønsket at bryde igennem med frie ord og uafhængig information fra de fem syriske aviser. Aviser, der over for hinanden har forpligtet sig til at arbejde for demokrati og dialog i et stadig mere splittet Syrien.

Men det er også vigtigt af en anden grund.

Aviserne er – både over for syrerne og os andre – med til at fastholde proportionerne i den syriske borgerkrig. Deres tilstedeværelse i en storby som Aleppo er således en påmindelse om, at krigen handler om meget andet end den syrisk-kurdiske by Kobane, der lige nu tiltrækker sig størsteparten af den internationale medieopmærksomhed.

Tøndebomber

Kobane er bestemt en dramatisk historie. Men den syriske borgerkrig handler også om Aleppo, Syriens største by, der i over et år har været sønderdelt mellem Assad-styrker og oprørere fra bl.a. Islamisk Stat (IS).

Aleppo er en by, som Assad-styret har overdænget med såkaldte tøndebomber, der typisk består af olietønder eller skraldespande, der fyldt med sprængstof kastes vilkårligt ud fra helikoptere eller fly. Ofrene er vilkårlige, for formålet er i høj grad ’kun’ at sprede frygt.

Andre byer lider samme kranke skæbne, men vi hører ofte ikke om dem, fordi de fleste udenlandske journalister for længst har opgivet at rejse i Syrien. Der er ikke bare krig, men journalister er også selvstændige mål, og tilsammen har også det bidraget til at indhylle Syrien i mediemørke.

Når vi hører så meget om Kobane, skyldes det bl.a., at byen ligger så tæt på Tyrkiet, at pressefolk og aktivister har kunnet følge det dramatiske slag om byen i nogenlunde sikkerhed fra den tyrkiske side af grænsen. Men det er alvorligt mange andre steder.

Takket være lokale journalister og aktivister fra medier som dem, vi nu støtter i samarbejde med danske International Media Support (IMS), får også vi bedre mulighed for at holde de rette proportioner. Og syrerne selv får mulighed for at læse om, hvad der sker i deres eget land, i medier, der ikke er underlagt censur og andet pres.

Sammen med International Media Support vil vi nu sørge for, at de indsamlede midler når frem og bruges som aftalt. IMS påtager sig kontrol og supervision.

Politikens rolle

For Politikens vedkommende vil vi løbende følge de fem avisers samarbejde og udnytte de journalistiske bånd, der nu er blevet knyttet. Det vil give os nye og bedre muligheder for at dække konflikten i Syrien.

Men samarbejdet går også den anden vej. Sammen med IMS forsøger vi at stable et undervisningsprogram på benene, som de fem syriske aviser har ytret ønske om for yderligere at opkvalificere deres journalistiske arbejde.

Alt i alt er dette et publicistisk samarbejde, der minder os alle om vigtigheden af frie ord og uafhængige medier. Det så tusindvis af jer læsere så meget idé i, at I valgte at støtte os. Igen: Tak!

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce