Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Juraprofessor: Mener regeringen at NSA-spionage er lovlig?

Selv om jurister kalder afslørede NSA-aktiviteter ulovlige, vil regeringen ikke forholde sig til de nye oplysninger.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den danske regering vil ikke forholde sig til, at der nu er fremkommet dokumenter, gengivet i dagbladet Information, hvor NSA selv beskriver, hvordan den amerikanske efterretningstjeneste spionerede mod Danmark op til klimatopmødet i december 2009.

Forsvarsminister Nicolai Wammen (S) afviste i går at gå ind i en enhver diskussion om dokumenterne.

»Der er ikke noget, der giver anledning til, at regeringen ændrer syn på, at vi ikke mener, der er grund til at tro, at amerikanske efterretningstjenester driver ulovlig efterretningsvirksomhed mod Danmark eller danske interesserer«, sagde Nicolai Wammen på vej ind til en forespørgselsdebat i Folketinget om netop NSA’s aktiviteter.

LÆS OGSÅ

Når du siger, at der ikke foregår ulovlig overvågning, er det så, fordi Danmark har givet NSA tilladelse til at lave overvågning mod Danmark, så overvågningen ikke har været ulovlig?

»De danske efterretningstjenester følger naturligvis dansk lov, og vi har ikke nogen grund til at tro, at der skulle være foregået nogen ulovlige efterretningsvirksomheder rettet mod Danmark eller danske interesser«.

Hvad siger du så til de dokumenter, der er kommet frem?

»Jamen det har jeg ingen kommentarer til«, svarede Nicolai Wammen.

Samme form for svar lød under forespørgselsdebatten fra statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og justitsminister Karen Hækkerup (S), der ligeledes undlod at forholde sig til NSA-dokumenterne og blot gentog, at regeringen ikke mener, NSA har foretaget sig noget ulovligt mod Danmark.

Gorm Toftegaard, lic.jur. og professor ved Aarhus Universitet, kritiserer regeringen for at undvige at give befolkningen klar besked om, hvad fremmede efterretningstjenester får lov at gøre i Danmark.

Hvad mener statsministeren?
»Når statsministeren siger, at regeringen ikke har grund til at tro, at NSA foretager ulovlig overvågning eller spionage mod Danmark, er det så, fordi hun ikke tror, at de overvåger? Tror hun, at det, der står i Information, og som kommer fra Snowden, er løgn eller hvad? Eller mener hun, det er lovligt, hvis NSA gør det? Mener hun, det er lovligt, hvis NSA overvåger telefonsamtaler og mailkorrespondance inden for den danske regering i forbindelse med COP15? Hvad er det, hun mener, når hun siger det, hun siger?«, spørger Gorm Toftegaard.

»Jeg siger ikke, at vi har krav på at vide, hvad for eksempel PET foretager sig, men vi har krav på at få at vide, i hvilket omfang andre stater ifølge regeringen har lov til at tilsidesætte den beskyttelse, vi har i forhold til vores egen stat. Det spørgsmål undgår regeringen bevidst at svare på. Selvfølgelig fordi man ikke ønsker at genere en allieret«, mener juraprofessoren.Hvis NSA – som tjenesten hævder i de dokumenter, som Information lægger frem – spionerede mod forhandlingerne i Bella Center under COP15, var det utvivlsomt ulovligt efter folkeretten, siger Anders Henriksen, lektor og leder af Centre for International Law and Justice ved Københavns Universitet:

»Der er i folkeretten en særlig beskyttelse af ambassader og diplomater, som også gælder FN. Så når man under COP15 gjorde Bella Center til FN-område, så er min tolkning, at den særlige form for beskyttelse, som FN nyder mod at blive aflyttet, også gælder der. Den kommunikation, som foregår der, skal have lov at foregå fortroligt«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

AnnonceHans Jørgen Bonnichsen, der er tidligere operativ chef i Politiets Efterretningstjeneste, mener, at regeringen bevidst taler udenom ud fra en benhård kalkule om ikke at udfordre USA. »For det ville formentlig gå ud over det sikkerhedsmæssige samarbejde, som Danmark har med USA«, siger han.

Hans Jørgen Bonnichsen finder det ikke overraskende, at NSA skulle have spioneret mod Danmark før klimatopmødet.

»Hvis man ser på, hvad Danmarks og alle andre landes efterretningstjenester gør, er det naivt at forestille sig, at NSA ikke skulle have interesseret sig for en stor klimakonference«, siger han. Danmark gør det også

Herhjemme fremgår det således direkte af den seneste årsberetning fra Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), at FE spionerer mod andre lande for at indhente oplysninger, der kan have politisk betydning for Danmark. »Så det mærkelige i denne sag er mere, at både statsministeren og forsvarsministeren siger, at de ikke har grund til at tro, at NSA spionerer mod Danmark. Det er forbundet med en vis risiko at sige den slags ting, for de kan bare begynde med at se på, hvad vores egne efterretningstjenester gør«, siger han.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden