Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Rapport. »Hvis Danmark skal vækste økonomisk, bliver vi som samfund nødt til at diskutere, hvordan vi får bragt alle talenter i spil«, siger Nina Groes, direktør for Kvinfo.
Foto: SMETANA CECILE

Rapport. »Hvis Danmark skal vækste økonomisk, bliver vi som samfund nødt til at diskutere, hvordan vi får bragt alle talenter i spil«, siger Nina Groes, direktør for Kvinfo.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Eksperter: Vi får ligestilling - om 81 år

Den årlige ligestillingsrapport viser, at der er lange udsigter til lige forhold mellem mænd og kvinder på arbejdsmarkedet.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ligestilling blandt mænd og kvinder på arbejdsmarkedet vil ikke være en realitet i den nærmest fremtid.

I hvert fald ikke hvis man skal tro den schweiziske nonprofitorganisation World Economic Forum (WEF), som i dag offentliggør den årlige rapport over, hvordan det går med ligestillingen i hele verden. Ifølge ’Global Gender Gap Report 2014’ må man nemlig vente helt til 2095, før der vil være fuldstændig lige vilkår for begge køn.

World Economic Forum begyndte at måle ligestilling for ni år siden, og i den nye rapport vurderes det altså, at kvinder ikke vil have opnået samme niveau som mænd, når det kommer til økonomisk indtjening og muligheder på arbejdsmarkedet før om 81 år.

Måles på fire områder

Da der ikke findes nogen helt klar måde at måle forskellen på de to køn på, har WEF udviklet det såkaldte Global Gender Gap-indeks, der samler nøgletal inden for fire områder: Uddannelse, økonomisk deltagelse, politik og sundhed.

Her fremgår det, ifølge Saadia Zahidi, chef for ligestillingsprogrammet i World Economic Forum og ledende forfatter af den nye rapport, blandt andet at der i verden i dag er 26 procent flere kvindelige parlamentarikere og 50 procent flere kvindelige ministre end der var for ni år siden.

»Meget af fremskridtet på ligestillingsområdet i løbet af de sidste 10 år er opstået, fordi flere kvinder går ind i politik og bliver del af arbejdsstyrken. Dette er vidtrækkende forandringer, både for økonomier og for nationale kulturer, men det er klart, at der stadig meget arbejde, som mangler at blive gjort, og at forandringsprocessen skal fremskyndes på nogle områder«, siger Saadia Zahidi.

Island topper listen

I alt viser tallene i den årlige rapport fra World Economic Forum hvordan det står til på ligestillingsområdet i 142 lande.

Som vanligt ligger de nordiske lande, mildt sagt, højt placeret på listen. Island indtager førstepladsen fulgt af Finland, Norge, og Sverige. Danmark er placeret som nummer 5, hvilket er lig med et spring tre pladser frem på listen i forhold til sidste år.

Island topper listen for sjette år i træk, mens Yemen indtager en bundplacering på listen. En af årsagerne til, at Island ligger i front, er landets relativt lille befolkning, mens Yemen befinder sig lavt i målingen på grund af høj dødelighed blandt kvinder og et højt antal piger i alderen seks til 14 år, der ikke går i skole.

Siden 2008 har Danmark ligget stabilt på en 7. plads i den årlige oversigt over, hvordan ligestillingen udvikler sig på verdensplan. Sidste år faldt Danmark til 8. pladsen, men i år er vi altså gået frem igen.

»Det er glædeligt, at Danmark er kommet tre pladser op på listen. Men vi ligger stadig sidst i Norden, så der er rum for forbedring«, siger Nina Groes, som er direktør for videncentret og forskningsbiblioteket, Kvinfo.

»En af forbedringerne de senere år er, at kvinderne stormer ind på de videregående uddannelser. Men når det gælder lederjob, er det stadig mænd, der sidder for bordenden i topposter og bestyrelsesposter. Hvis Danmark skal vækste økonomisk, bliver vi som samfund nødt til at diskutere, hvordan vi får bragt alle talenter i spil«, fortsætter Nina Groes.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Dårligere forhold i seks lande

Efter Danmark på Global Gender Gap-indekset følger Nicaragua, Rwanda, Irland, Filippinerne og Belgien.

Rapporten viser også, at seks af de 111 lande, der indgik i den første måling af forholdene mellem kønnene, i dag har dårligere vilkår for kvinder end i 2006. Det drejer sig om Sri Lanka, Mali, Kroatien, Makedonien, Jordan og Tunesien.

Tyske Klaus Schwab, grundlægger af og bestyrelsesformand i World Economic Forum, siger, at det af økonomiske årsager er indlysende nødvendigt, at verden fortsat kæmper for ligestilling blandt mænd og kvinder.

»Kun de økonomier der har fuld adgang til al deres talentmasse, vil fortsat kunne trives og være konkurrencedygtige. Men endnu vigtigere; så bør det være en ret, at der er ligestilling. Som menneskehed har vi også en forpligtelse til at sikre et ligeligt værdisæt«, siger Klaus Schwab.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden