Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
LUKNING. Arbejdere ved indgangen til fabrikken i Mishor Adumims industrikvarter, hvor Sodastream nu lukker sin fabrik.
Foto: Sebastian Scheiner (Arkiv)/AP

LUKNING. Arbejdere ved indgangen til fabrikken i Mishor Adumims industrikvarter, hvor Sodastream nu lukker sin fabrik.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sodastream lukker omstridt fabrik på Vestbredden

Produktion trækkes ud midt under kampagne for boykot.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I lang tid har Sodastream været et højt placeret mål for den propalæstinensiske boykotbevægelse, der vil ramme israelske virksomheder, som har økonomiske interesser på Vestbredden.

Nu meddeler virksomheden, at den trækker sig ud af området ved udgangen af næste år. Men det sker alene af hensyn til bundlinjen: Selskabet skal omorganiseres og gøres mere profitabelt, fremgår det.

Derfor skal fremstillingen af sodavandsmaskiner til private hjem samles i den nye og moderne fabrik i Levahim i det sydlige Israel, meddeler Sodastream i en resultatrapport til investorerne.

Lukningerne på Vestbredden vil koste penge, men sker som et led i en omlægning af firmaets fremstilling og produktrække. Den kommer efter et skuffende kvartalsregnskab.

Mål for boykotkampagne

Foto: Uncredited/AP

Sodastream er et af de selskaber, aktivister ønsker boykottet på grund af aktiviteter på Vestbredden.

Det medførte blandt andet kritik af den amerikanske skuespillerinde Scarlett Johansson, da hun deltog i en reklamefilm for sodavandsmaskinerne.

Hun var samtidig 'ambassadør' for den britiske nødhjælpsorganisation Oxfam, der kritiserede hendes arbejde for Sodastream. Det fik Johansson til at bryde med Oxfam.

Men nu lukker de omstridte Sodastream-anlæg. Det kommer til at koste arbejdspladser i området. Virksomhedens direktør Daniel Birnbaum har ifølge erhvervsnyhedsbureauet Bloomberg tidligere i år oplyst, at Sodastream beskæftiger 500 palæstinensere, 450 israelske arabere og 350 israelske jøder på Vestbredden.

»Vi er ikke en bosættelse. Vi er en fabrik. Vi understøtter ikke bosætterøkonomien, men den palæstinensiske og israelske økonomi, så at lukke den her fabrik vil ikke gavne det palæstinensiske folk eller fredsprocessen«, sagde Birnbaum.

Det var den 3. februar. I dag har Sodastream så meddelt, at den lukker og slukker på Vestbredden.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden