BESLAGLAGT. Der er et internationalt forbud mod handel med elfenben. Alligevel er smugleriet omfattende. Det har har ramt elefantbestandene hårdt. Her ses elfenben, der er konfiskeret i Hong Kong.
Foto: Kin Cheung/AP

BESLAGLAGT. Der er et internationalt forbud mod handel med elfenben. Alligevel er smugleriet omfattende. Det har har ramt elefantbestandene hårdt. Her ses elfenben, der er konfiskeret i Hong Kong.

Internationalt

Miljøvagthund: Kinas præsidentfly fragtede ulovligt elfenben hjem fra Afrika

Lastrummet var fyldt med illegalt handlet elfenben efter statsbesøg i Tanzania.

Internationalt
Foto: Lang Hongguang/AP

I marts besøgte den kinesiske præsident Xi Jinping Tanzania.

Da hans præsidentfly gik i luften efter det officielle statsbesøg var lastrummet ifølge miljøaktivisterne i EIA-organisationen proppet med elfenben, der var skjult i diplomatiske forsendelser.

Kinesernes appetit på elfenben var så stor, at priserne blev fordoblet under den kinesiske delegations besøg. Det skete selv om handel med elfenben er forbudt internationalt ifølge Cites-konventionen, som både Kina og Tanzania har skrevet under på.

Den illegale last i præsidentflyet afsløres af miljøorganisationen Environmental Investigation Agency (EIA), der efterforsker den globale, ulovlige handel med elfenben - en handel, der har fået bestandene af elefanter i Afrika til at falde drastisk.

Elfenbenskøbmænd afslører ifølge organisationen, at kinesiske opkøbere i forbindelse med statsbesøget opkøbte flere tusind kilo elfenben.

DOKUMENTATIONLæs rapporten om udryddelsen af Tanzanias elefanter ( eksternt link - på engelsk)

Det kom ifølge deres forklaringer til miljøorganisationens repræsentanter ikke bag på elfenbenskøbmændene, at den kinesiske visit ville øge efterspørgselen dramatisk: Det samme skete, da Xi Jinpings forgænger Hu Jintao besøgte landet.

At kineserne ivrigt deltager i handelen illustreres af en anholdelse i december 2013, hvor en kinesisk mand blev anholdt i en havneby med 81 elefantstødtænder. På det tidspunkt lå et kinesisk flådefartøj til kaj i byen.

Foto: DAVID NGIGE/AP

Ifølge de tanzanianere, der handler med elfenben, er den kinesiske ambassades medarbejdere storkunder.

Rapport udløser vrede i Beijing

Men EIA-rapporten huer ikke de kinesiske myndigheder.

En talsmand for landets udenrigsministerium tager ifølge nyhedsbureauet Bloomberg afstand fra miljøorganisationens redegørelse.

»Rapporten er grundløs. Vi er yderst utilfredse med den. Vi knytter stor betydning til beskyttelsen af vilde dyr så som elefanter«, siger Hong Lei.

Efterspørgselen efter elfenben har betydet, at krybskytter har gjort et stort indhug i Tanzanias bestand af elefanter. Bestanden er faldet med over 50 procent i et af landets vigtigste naturreservater, Selous. Her er antallet af elefanter gået fra 70.406 i 2006 til blot 13.084 i 2013, påpeger EIA i sin rapport.

Sådan ser det ud, når elfenben til en værdi af 10 millioner dollars, hvilket svarer til 56 millioner danske kroner, bliver destrueret. De fillippinske myndigheder har beslaglagt fem ton elefantstødtænder siden 2009, og fredag blev der så statueret et eksempel med det ulovlige smuglergods i hovedstaden Manila. Stødtænderne stammer fra snigskytteri i Afrika, der ifølge rapporter stadig er et stigende problem, eftersom priserne og efterspørgslen på det fornemme materiale stiger. Kilde: AP/Ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce