Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

EU. Mange medier har med god grund bragt overskrifter om, at Jean-Claude Juncker er i søgelyset, skriver Poltikens Thomas Lauritzen.
Foto: Markus Schreiber/AP

EU. Mange medier har med god grund bragt overskrifter om, at Jean-Claude Juncker er i søgelyset, skriver Poltikens Thomas Lauritzen.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ingen vil vælte Juncker trods afsløring af skattely

Trods mange anklager om inhabilitet har hverken regeringerne eller EP mod på at true EU’s nye chef.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvis man kun lytter til de mest højtråbende politikere, så skulle man tro, at Jean-Claude Junckers karriere som formand for kommissionen er slut, før den knap nok er begyndt.

Ikke mindst de danske medlemmer af Europaparlamentet har udtrykt deres harme over de afsløringer af Luxembourgs lyssky skattepraksis, som Politiken og en lang række andre medier i det internationale netværk ICIJ offentliggjorde i sidste uge.

Det er måske ikke så overraskende, at skeptikere som Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt og Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU griber lejligheden til at kræve fyring af en mand, hvis udnævnelse de aldrig har støttet.

LÆS ARTIKEL

Men også de store og EU-venlige partier i Danmark sår tvivl om kommissionsformandens troværdighed. Venstres parlamentariker Ulla Tørnæs, konstaterer, at Junckers løfter nu »klinger meget hult«. Socialdemokraten Jeppe Kofod har sagt, at luxembourgeren risikerer at vise sig »uegnet som kommissionsformand«.

Parlamentets grønne politikere har også rettet skytset direkte mod Juncker, og gruppen GUE-NGL på den yderste venstrefløj kræver ligefrem et mistillidsvotum til EU-kommissionens formand.

Det er dog ikke de små venstrefløjsgrupper, der har magten i Europaparlamentet. Med al respekt for de danske parlamentarikere, så er det heller ikke dem, der styrer slagets gang i Strasbourg.

Og foreløbig tyder intet på, at de, der virkelig kunne vælte Jean-Claude Juncker, har lyst til at gøre forsøget.

Arkitekten bag et skatteparadis

Mange medier på tværs af Europa har ellers bragt overskrifter om, at Juncker »er i søgelyset«, at han er »truet« og »indhentet af sin fortid som leder af et skatteparadis«. Med god grund.

For de lækkede ICIJ-dokumenter indeholder hundredvis af aftaler, som Luxembourgs regering indgik med nogle af verdens største multinationale koncerner med det klare formål at hjælpe dem til at betale forsvindende lidt i skat i Europa.

Aftalerne stammer fra årene 2002-2010. I den periode var Jean-Claude Juncker storhertugdømmets nærmest enestående magtfulde leder. Faktisk var han enten finansminister, regeringsleder eller begge dele i hele 24 år: fra 1989 til 2013.

LÆS OM AFSLØRINGERNE

Dermed må Juncker have været en af hovedarkitekterne bag planen om at gøre det lille EU-land til en oase for giganternes aggressive skatteplanlægning.

Man skulle tro, at alt dette straks ville få stolen til at vakle under luxembourgeren, der netop sidste mandag overtog samme stol fra José Manuel Barroso.

Og man skulle tro, at konkurrencekommissær Margrethe Vestagers løfter om at undersøge Luxembourgs skattepraksis til bunds burde få hendes egen chef til at ryste i bukserne. Foreløbig er det bare ikke tilfældet. Det er der flere grunde til.

Der er intet, der tyder på ulovligheder i strafferetlig forstand. De pågældende virksomheder har sammen med myndighederne i Luxembourg og andre lande indgået aftaler, der udnytter svaghederne i international skattelovgivning til det yderste, men de har tilsyneladende ikke foretaget sig noget kriminelt.

Det er muligt, at de har forbrudt sig mod EU’s konkurrencelovgivning, fordi de individuelle skattefordele kan betragtes som konkurrenceforvridende statsstøtte. Det kan i yderste konsekvens betyde, at Margrethe Vestager tvinger Luxembourg til at inddrive enorme beløb i ekstraskat fra de pågældende virksomheder. Men der er ikke tale om nogen politiefterforskning eller mistanke mod bestemte personer.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Derfor er anklagerne mod Jean-Claude Juncker udelukkende moralske og politiske, hvilket sådan set kan være alvorligt nok for en mand i hans position.

Regeringerne vil undgå ballade

Det ser ikke godt ud, at den nye EU-chef kommer fra et job, hvor han muligvis brugte næsten et kvart århundrede på at specialisere sig i at hjælpe verdens rigeste virksomheder med at undgå skat.

Politisk er der dog kun en trussel, hvis nogen er parat til at føre den ud i livet. Og det er der intet, der tyder på, at hverken de europæiske regeringer eller Europaparlamentet reelt har appetit på. »Det er fortid. Lad os nu se fremad«, siger den franske finansminister, Michel Sapin. Heller ikke den danske økonomiminister har lyst til at gå i flæsket på Juncker.

»Vi opfatter det som en undersøgelse af Luxembourg, ikke af enkelte personer. Alle spekulationer derudover vil jeg ikke deltage i«, siger Morten Østergaard (R).

EP har selv drevet Juncker frem

Østergaard diskuterede ganske vist problemet med de andre EU-ministre under et møde i fredags. Alle er angiveligt enige om, at der må gøres noget ved det.

Men ingen regeringer har lyst til at gå efter Juncker – både fordi de selv kunne få ørerne i maskinen over deres egen skattepraksis senere, og fordi ingen har lyst til at vælte en ny EU-kommission, som de har haft så stort besvær med at udnævne.

Den sidstnævnte begrundelse gælder også for de politikere, der virkelig sidder på magten i Europaparlamentet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Alle udsendte kritiske pressemeddelelser om sagen i sidste uge, men hverken parlamentsformand Martin Schulz eller lederne af de dominerende konservative, socialdemokratiske og liberale grupper krævede Jean-Claude Juncker stillet til ansvar personligt. Slet ikke.

Tværtimod udtrykte de toneangivende parlamentarikere deres opfordringer og tillid til, at Juncker nu sørger for en indsats mod den aggressive skatteplanlægning i Luxembourg og andre steder. De har nemlig alle sammen selv investeret meget politisk kapital og arbejde i at få ham gjort til formand for kommissionen.

Derfor tager Jean-Claude Juncker det roligt. Også det ved han nemlig alt om.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden