Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Rapport: Det er blevet mere acceptabelt at være homoseksuel

Men primært i rige, demokratiske lande. Danmark rangerer højt i graden af anerkendelse.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det bliver konstant lidt lettere at være homoseksuel.

År for år er der nemlig verden over flere og flere, der anerkender den seksuelle orientering.

Sådan er konklusionen i en ny rapport, som forskere fra den uafhængige forskningsenhed NORC på University of Chicago og LGBT-tænketanken Williams Institute står bag.

De er nået frem til, at i 90 procent af de undersøgte lande er anerkendelsen af homoseksuelle og deres rettigheder blevet bedre i løbet af de seneste 20 år. Forskerne baserer deres konklusioner på spørgeskemaundersøgelser, der er blevet lavet i 52 lande i løbet af de to årtier, hvor man blandt andet har spurgt ind til respondenternes holdninger til homoseksuelle.

Ikke overraskende er det særligt de yngre generationer, der er mest positivt indstillede over for homoseksuelle - og over for ægteskab mellem to af samme køn.

Men trods de umiddelbart gode resultater, er alt ikke opløftende.

Holdningerne varierer nemlig kraftigt alt efter hvilken verdensdel, man befinder sig i. Nordeuropæiske lande er overordnet set mest accepterende - Danmark indtager en tredje plads - og derefter følger Australien, Canada, New Zealand, USA, Sydeuropa, latinamerikanske lande, det tidligere Sovjetunion og Centraleuropa, asiatiske lande, afrikanske lande og hovedparten af lande med muslimske flertal.

Og landene imellem i de forskellige kontinenter varierer også i deres holdninger. For eksempel støtter kun to procent af de adspurgte i Ghana homoseksuelle, mens det i Sydafrika er 38 procent. Næsten de samme tal er at finde i Latinamerika, hvor Ecuador ligger lavt, mens Uruguay ligger højere på 'anerkendelses'-barometret.

Flere religiøse ledere anerkender homoseksuelle

De lande, der anerkender homoseksuelle forhold, har en række faktorer til fælles. De har en højere indkomst per indbygger, og de har haft længerevarende demokratisk stabilitet. Dertil kommer religion. Og det viser sig, at lande med mange buddhister og jøder er mere accepterende, end lande med flest kristne eller muslimer - og her skal de tilføjes, at de lande, der ikke går ofte i for eksempel kirke, er mere tilbøjelige til at støtte homoseksuelle.

Rapporten viser desuden, at kvinder er mere tilbøjelige end mænd til at anerkende homoseksuelle.

En anden ny rapport fra Duke University peger desuden på, at religiøs anerkendelse af homoseksuelle kan være ved at brede sig.

I undersøgelsen har man spurgt 1331 forskellige religiøse ledere fra blandt andet kirker, moskeer og synagoger i USA, om de vil tillade homoseksuelle par i deres menighed.

Svarene blev sammenholdt en lignende undersøgelse fra 2006, og resultaterne viste altså, at flere af lederne i dag forholdt sig positivt til spørgsmålet.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden