Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Stop. IA-politikeren Sara Olsvig ønsker at bremse Kvanefjeld-projektet af hensyn til det grønlandske landbrug.
Foto: PR-foto

Stop. IA-politikeren Sara Olsvig ønsker at bremse Kvanefjeld-projektet af hensyn til det grønlandske landbrug.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Grønlandsk toppolitiker vil blæse på resultatet af en folkeafstemning

Grønlands røde IA-parti kræver en folkeafstemning om uran i minedrift. Men uanset resultatet vil IA blokere den største mine.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Op til det grønlandske valg i næste uge har topkandidaten for landets førende parti, Sara Olsvig fra venstrefløjspartiet Inuit Ataqatigiit (IA), fremført ideen om en vejledende folkeafstemning, der skal afklare Grønlands holdning til minedrift med radioaktivt materiale.

Det er dog ikke sikkert, at udfaldet af vælgernes dom vil få nogen betydning. Uanset hvad et flertal af de grønlandske vælgere måtte nå frem til ved en sådan folkeafstemning, ønsker IA’s kandidat til posten som ny landsstyreformand nemlig at blokere for det største mineprojekt i Grønland.

Det store og uranholdige mineprojekt ved det sydgrønlandske Kvanefjeld rummer ifølge Olsvig så mange problemer for det stedlige landbrug og Grønlands ambitioner om at blive selvforsynende med fødevarer, at hun vil være imod mineprojektet, ligegyldigt hvad vælgerne tilkendegiver i en afstemning.

IA står ifølge den seneste meningsmåling til 37 procent af stemmerne.

Partiet ønsker en folkeafstemning, hvor den grønlandske befolkning skal svare ja eller nej til, om de ønsker at genindføre den såkaldte nultolerancepolitik over for radioaktivt materiale i minedrift, som den socialdemokratiske Siumut-regering i oktober 2013 afskaffede i en snæver 15-14-afstemning i det grønlandske parlament.

Prioriterer selvforsyningen

Nultolerancen betød i årtier, at Grønland ikke kunne godkende mineprojekter i den råstofrige grønlandske undergrund, hvis der fulgte selv små mængder af radioaktivt materiale som uran med som biprodukt.

Det mest fremskredne mineprojekt på Grønland er imidlertid Kvanefjeldet ved Narsaq, hvis uranmængder klart overstiger de grænseværdier, IA ønsker genindført via nultolerancepolitikken.

Sara Olsvig har i valgkampen hidtil ikke svaret klart på, om partiet vil respektere udfaldet af en vejledende folkeafstemning, hvis grønlænderne ender med at afvise IA’s linje og blåstempler opgøret med nultolerancen.

Men over 12 spørgsmål og svar om partiets holdning efter en folkeafstemning tilkendegiver Sara Olsvig i PS-sektionen her i avisen, at hun personligt vil være imod projektet ved Kvanefjeld – ligegyldigt hvad. Interviewets afsluttende spørgsmål og svar har denne ordlyd:

Så hvis jeg skal opsummere, så mener du, at én ting er nultolerancen og den diskussion. Noget andet er Kvanefjeld, hvor du synes, at der er så mange andre problemer, at du vil være imod uanset hvad. Det er vel fair nok gengivet?

»Ja, fordi jeg prioriterer landbruget og selvforsyningen«, siger Sara Olsvig.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

GME: Hun gør alle til grin

Bag Kvanefjeld-projektet står det australskbaserede mineselskab Greenland Minerals and Energy (GME), der siden 2007 har investeret omtrent 500 millioner kroner i efterforskningen efter de såkaldte sjældne jordarter.

Virksomheden fik i 2010 tilladelse til at gå videre med undersøgelser om mineprojektet, selv om det indeholdt større mængder uran, end den daværende nultolerancepolitik tillod. Dengang lå magten hos IA, som regerede Grønland fra 2009 til 2013.

Meldingen fra Sara Olsvig afføder i dag en skarp reaktion fra GME’s adm. direktør John Mair, der syrligt påpeger, at IA hidtil har »argumenteret for en grundig oplysningsindsats og en folkeafstemning om uran formentlig med respekt for de demokratiske spilleregler«.

»Nu er hun fuldstændig klar i mælet og siger, at hun ikke vil følge resultatet af en demokratisk folkeafstemning. Uanset udfaldet af afstemningen vil hun bare sikre, at der aldrig kommer en mine på Kvanefjeldet, selvom den lever op til alle de definerede krav, myndighederne stiller. Jeg er meget overrasket over den udmelding – for så er alle til grin: de grønlandske vælgere, der går til valgurnerne uden grund, de internationale investorer, der spilder deres tid, og GME, der har brugt otte år på at forberede en fantastisk mulighed for Grønland i tæt samarbejde med de tidligere regeringer og alle interessenterne«, udtaler John Mair.

Han har hidtil arbejdet efter at indlevere den endelige ansøgning til foråret. Den vil generere 1.000 nye jobs i anlægsfasen og 735 jobs i driftsfasen.

S: Dybt problematisk

Tidligere folketingsmedlem Julie Rademacher (S) stiller op til landsstyrevalget for Siumut i næste uge.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hun kalder Olsvigs melding for »dybt problematisk« og sammenligner med, hvis statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i foråret havde sagt, at hun uanset udfaldet af folkeafstemningen om den europæiske patentdomstol ville koble Danmark til domstolen.

»Det lyder så hult, at Olsvig taler om samarbejde, når hun står så fast på det her og ikke engang vil lytte til, hvad folket har at sige«, siger Rademacher, der ikke forstår Olsvigs bekymring for landbruget i Kvanefjelds nærområde:

»Jeg kan oplyse, at der er et fåreholdersted, der skal flytte på grund af minen ved Kvanefjeld. De to mennesker, der bor ved det fåreholdersted, har jeg besøgt. De siger, at de gerne vil flytte, hvis det kan gavne Grønlands interesser. Deres kreaturer, får, køer og heste kan jo godt flytte. Selvfølgelig er de kede af at forlade deres jord, men de er villige til at starte på ny, hvis det kan gavne landets interesser. Det har gjort stort indtryk på mig. Resten af regionen vil slet ikke blive påvirket«.

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden