Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Paven besøgte Europa-Parlamentet for første gang i over 25 år. Hør hans tale her. Kilde: AP

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Paven til EU: »Europas sygdom er ensomhed«

Vi må kæmpe mod en verden, der reducerer mennesker til »tandhjul« i en økonomisk mekanisme, siger pave Frans i Europaparlamentet.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vi må ikke miste respekten for andre mennesker og for betydningen af samfund og sammenhold, advarer pave Frans i en bandbulle mod hensynsløs kapitalisme i Europa og resten af verden.

»Menneskene risikerer at blive et tandhjul i en mekanisme, der behandler mennesker som forbrugsgoder«, siger paven, der her til formiddag holder tale til de 751 europæiske folkevalgte i Strasbourg, hvor han blev mødt med klapsalver.

»Hvis vi skal bevare demokratiet i Europa, skal vi undgå alt for stor globalisering. Det er vores udfordring nu at forsvare demokratiet over for multinationale interesser, som ikke er universelle«, siger den katolske kirkes overhoved.

Paven understreger samtidig nødvendigheden af, at EU-landene får skabt en ordentlig fælles politik for flygtninge og indvandrere i en tid, hvor tusinder af mennesker flygter over Middelhavet.

»Vi kan ikke tillade, at Middelhavet bliver en kæmpe kirkegård. De både, der dagligt ankommer til Europas kyster, er fyldt med mænd og kvinder, der har brug for accept og hjælp. Når Den Europæiske Union ikke bakker op, er der fare for, at man opfordrer til løsrevne løsninger på problemet. Løsninger, der ikke tager hensyn til immigranternes menneskelige værdighed, og som dermed bidrager til slavelignende arbejdsforhold og fortsatte sociale spændinger«, siger han.

»Europa vil kun være i stand til at håndtere de problemer, der følger med immigration, hvis det er i stand til klart at hævde sin egen kulturelle identitet og håndhæve passende love for at beskytte europæiske borgeres rettigheder og sikre accept af immigranter«.

Ensomhed er en europæisk sygdom

Pave Frans advarer også om manglende respekt for miljøet og klimaet og for tendensen til at smide millioner af ton fødevarer væk, mens millioner af fattige mennesker sulter.

»Der er steder, hvor mennesket behandles som en ting, der bare kan sammensættes, programmeres, udnyttes og smides væk. Hvilken værdighed er mulig, hvis ikke der er en klar lovramme, der begrænser udøvelsen af magt? Hvilken værdighed kan man have som kvinde eller mand, hvis man ikke har frihed? Hvis man ikke har mad at spise, hvis man ikke har det arbejde, der netop giver værdighed?«, siger paven.

»Mennesket har ufravigelige rettigheder, som ingen kan fratage det. Slet ikke økonomiske interesser. En af de sygdomme, jeg ser mest i Europa i dag, er ensomhed. Den ensomhed, man har, når man ikke længere har samfundets fælles bånd. Hos de ældre, de unge, de talrige fattige i vores byer. Man ser det også i de fortabte øjne hos de indvandrere, der kommer for at få et bedre liv«, siger han.

»Denne ensomhed er skærpet af den økonomiske krise. Der er også opstået mangel på tillid til nogle europæiske institutioner, som folk føler fjerne for ikke at sige skadelige. Man føler træthed, forældelse. Man opfatter Europa som bedsteforældre, der ikke længere er frugtbare og livlige«.

»Hertil kommer en ofte egoistisk livsstil. En efterhånden utålelig rigdom, som ofte er ligeglad over for resten af verden, navnlig over for de fattigste. Det er beklageligt, at det er tekniske og økonomiske spørgsmål, der er i centrum«, siger pave Frans foran en godt fyldt plenarsal i Europaparlamentet, hvor der også er besøg af den samlede EU-kommission og Italiens regeringsleder, Matteo Renzi.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Første besøg i 25 år

Paven blev inden sin tale mødt af et større opbud af begejstrede mennesker foran parlamentets indgang.

Det er første gang i et kvart århundrede, at den katolske kirkes overhoved besøger Europaparlamentet. Sidste gang var, da Johannes Paul II var i Strasbourg i 1988, året før Berlinmurens fald.

Europaparlamentets formand, Martin Schulz, bød pave Frans velkommen ved at sige, at Johannes Paul II’s tale dengang var »en milepæl på vej til Europas genforening«.

»Siden dengang har Europa gennemlevet en alvorlig krise, der har skadet befolkningernes tillid. Unge mangler arbejde, immigranter prøver at skabe et bedre liv for sig selv, mennesker flygter fra krig og elendighed. Det er udfordringer, vi deler, Deres Hellighed«, sagde Schulz til paven:

»Deres ord giver os noget at orientere os efter i en tid, hvor vi mangler retning. Det er et budskab om fællesskab. Det er et meget europæisk budskab«.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden