Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

ANHOLDELSER. Da antiterrorpolitiet dukkede op ved avisen Zamans redaktion for at anholde redaktøren, blev de mødt af demonstranter.
Foto: Akin Celiktas/AP

ANHOLDELSER. Da antiterrorpolitiet dukkede op ved avisen Zamans redaktion for at anholde redaktøren, blev de mødt af demonstranter.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Anholdelser i Tyrkiet skal fjerne opposition mod Erdogan og hans parti

Styret i regeringen slår til mod fremtrædende tyrkere, der udfordrer det styrende parti AKP.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I dag har de tyrkiske myndigheder anholdt en lang række fremtrædende mediefolk og andre, der anses for at støtte præsident Tayyip Erdogans største modstandere i den såkaldte Gülenbevægelsen.

Det er den foreløbige kulmination på et opgør mellem en af de største oppositionsgrupper i landet og Erdogans AKP-parti - et opgør, der efter at have ulmet i nogle år er flammet op i løbet af det sidste års tid.

Det fastslår lektor Daniella Kuzmanovic fra Københavns Universitets institut for tværkulturelle og regionale studier.

LÆS ARTIKEL

Tidligere var Fetullah Gülen, en i USA bosat imam, en af Erdogans og AKP-partiets allierede. Men i dag er Gülen og hans tilhængere AKP's argeste modstander. Det er baggrunden for dagens masseanholdelser, som ifølge den københavnske lektor er et forsøg på at stække Gülenbevægelsen.

Splittelsen mellem de to bevægelser blev tydelig i kølvandet på Taksimurolighederne i Istanbul, hvor demonstranter til at begynde med protesterede mod et byggeri på en af byens centrale pladser. Det udviklede sig hen ad vejen til at handle om protester mod AKP-styret, hvis leder, præsident Erdogan, fordømte deltagerne.

»Gülen kritiserede skarpt Erdogans forsøg på at kalde taksimdemonstranterne for bøller, banditter og udenlandske magters værk. Så hen over sidste efterår gik regeringen i gang med at gribe ind mod Gülen«, forklarer Kuzmanovic.

Korruptionssag tynger AKP og Erdogan

Fronterne blev trukket skarpere op, da en omfattende korruptionsskandale ramte forsiderne for et år siden. Her blev Gülenbevægelsen brugt som en afledningsmanøvre, der skulle rette fokus væk fra den prekære sag, som havde forbindelser til partiets og regeringens top.

»I den forbindelse begyndte regeringen at beskylde Gülenbevægelsen for at udgøre en parallel stat i Tyrkiet«, siger lektoren. Beskyldningerne blev fulgt op af flere runder af forfølgelse af tyrkere, der blev anset for at være tilhængere af Gülens oppositionsbevægelse, men voksede efterhånden til at ramme alle AKP- og Erdogan-kritikere i landet.

Dagens anholdelser af blandt andre chefredaktøren for landets største avis Zaman sker midt i den politiske kamp.

»Det generelle billede er, at regeringen og Erdogan har forfulgt og undertrykt enhver form for politisk opposition, men at de især har haft fokus på Gülen. Det kan i dag ses som en generel forfølgelse af den politiske opposition i Tyrkiet. Det er kulminationen på noget, der er foregået over lang tid«, siger Daniella Kuzmanovic, der tilføjer at: »Det er ikke sjovt for nogen at være i opposition i Tyrkiet«.

»Det er relativt tydeligt, at det, der er foregået siden 2010, er at AKP er drejet ind på en stigende diktatorisk kurs med Erdogan i spidsen«.

Twitterbruger tæt på magten

At der var noget på vej skrev personen bag twitterkontoen Fuat Avni for et par dage siden. Vedkommende har tidligere afsløret detaljeret kendskab til beslutningerne, der er truffet i den absolutte top af tyrkisk politik og skrev for fire dage siden, at der ville blive foretaget politiaktioner mod Gülenmedier.

To dage senere fulgte en meddelelse om, at der ville komme store omrokeringer i retsvæsenet i landet.

Det er ifølge den danske lektor vigtigt for forståelsen af udviklingen at huske, at AKP'erne i 1990'erne var underlagt forbud.

»Den erfaring må man ikke undervurdere betydningen af i dag. Hvis man er imod dem, er man i deres univers ude på at gøre det af med partiet. Den massive magtkonsolidering skal ses med udgangspunkt i de historiske erfaringer hos ledende AKP-politikere: Enten har man magten eller også er man forfulgt. Der er afgørende for forståelsen af, hvorfor de reagerer, som de gør«, finder Kuzmanovic.

»Men der er også et forsøg på at dæmme op for de massive korruptionssager. Så det er i høj grad også en afledningsmanøvre«.

Ifølge den danske lektor har styret i forbindelse med sit opgør med Gülenbevægelsen blandt andet udskiftet jurister og anklagere i Istanbul, hvorefter sagen blev lukket ved en domstol.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Foto: Massoud Hossaini/AP

Ingen samlet opposition

Spørgsmålet er nu, om undertrykkelsen af Gülenbevægelsen og andre oppositionsgrupper får tyrkerne til at vende sig mod deres præsident og AKP's styre. Det ser Kuzmanovic ikke afgørende tegn på.

»Tyrkiet er et dybt polariseret samfund i øjeblikket. Der er to grupper i landet: Dem, der abonnerer på regeringens virkelighedsforståelse og dem, der ikke gør. Læser du AKP-venlige aviser, er du ikke i tvivl om, at du står med et alvorligt forsøg på at komme regeringen til livs, at den er ude i en eksistenskamp«.

LÆS MERE

Samtidig hæfter hun sig ved, at Taksimurolighederne aldrig udviklede sig.

»Det var ikke en massebevægelse. Den blev aldrig en massemobilisering af befolkningen. Det vidner om, at AKP har en magtbase i befolkningen, man ikke må tage fejl af«.

Modstand mod Erdogan må komme fra hans eget parti

Der er heller ikke nogen samlet front fra resten af det politiske liv i landet.

»Man har en splittet opposition og på ingen måde noget dueligt oppositionsparti. Der er en massiv mangel på fornyelse i den politiske partikultur og i den politiske opposition«, siger Københavns Universitets Tyrkietekspert.

»Det, der kan rykke noget, er en bevægelse i AKP fra kredse, der ikke er enige med Erdogan«, vurderer hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Retsmøder om dagens anholdelser er afgørende

Et vigtigt spørgsmål er nu, hvordan anholdelserne betragtes i de tyrkiske domstole og i udlandet.

»Det bliver interessant at se, hvor konsolideret AKP's magt over det juridiske system er. Jeg betragter det juridiske system som totalt politiseret og ikke uafhængigt. Det bliver også interessant at se, hvilke reaktioner udlandet vil komme med. Og så vil man nok se nogle kupspekulationer, selv om militæret på ingen måde har samme magt som tidligere. Det her er noget, der skal klares af de civile politikere, men jeg tror nu, at spekulationerne kommer«, siger Daniella Kuzmanovic.

Hun venter også, at styret vil gøre sit yderste for at finde kilden, der under navnet Fuat Avni via Twitter afslører regeringens beslutninger for at få standset lækagerne: »De frygter virkelig hans afsløringer. Det er en, der er meget velinformeret og højt placeret«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden