Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

SNEVEJR. Skituristerne i Frankrig kan glæde sig over masser af sne at boltre sig på de kommende dage.
Foto: Marco Trovati (arkivfoto)/AP

SNEVEJR. Skituristerne i Frankrig kan glæde sig over masser af sne at boltre sig på de kommende dage.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Gymnasieelev om uvejr i Frankrig: Jeg er lettet over, at vi nåede frem

Sne og is i de franske alper forsinkede danskere på vej på skiferie.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Flere tusinde mennesker fik i går og i dag en dårlig start på skiferien i de franske alper.

Selvom sne normalt er yderst værdsat inden en skisæson, blev det alligevel for meget, da op mod 15.000 biler blev fanget i snemasserne, som også kostede en enkelt mand livet.

Flere hundrede danske skiturister blev ligeledes påvirket af snemængder. Det gjaldt blandt andet for Emil Tang Nielsen, der sammen med sin kæreste og hendes lillebror måtte overnatte på et fransk gymnasium, fordi vejene var ufremkommelige.

»Vi kørte med bus fra Lyon til Val Thorens og skulle efter planen være fremme klokken 16. Omkring klokken 20 var der så meget kø, at vi blev dirigeret væk fra motorvejen og ud på en mindre vej hen mod et gymnasium, hvor vi kunne overnatte. Vi fik at vide, at det var for farligt at fortsætte, fordi der var så meget sne og is på vejene, og mange var kørt galt«, siger han.

Destinationschef: Jeg har aldrig set noget lignende

Særligt trafikken hen til franske by Moutieres var i går næsten umulig. De fleste gæster, der skal stå på ski i de franske alper, skal igennem Moutieres, og det skabte derfor kaos på vejene i går og i nat, at der faldt så meget sne omkring byen.

Tobias Rose Jørgensen er destinationschef for rejsebureauet Ecart og har i øjeblikket ansvaret for 168 gymnasieelever fra Kolding, som ligeledes blev ramt af de kraftige snemasser i går.

»Vi var hele tiden i dialog med vores guider på destinationen, som kunne fortælle os, hvad der skete, mens vi forsøgte at komme op ad bjerget i busserne. Vi var omkring 13 timer forsinket og ankom med gæsterne til hotellet klokken 2 i nat. Det gik så langsomt i lange perioder, at det havde været hurtigere at gå«, fortæller han på en telefon fra Frankrig, hvor alle gæsterne med undtagelse af en enkelt er kommet på plads.

Tobias Rose Jørgensen forklarer, at en del af problemet blandt andet bestod i, at mange af bilerne ikke havde snekæder på, da de forsøgte at komme frem til deres destination. Det resulterede i, at de blevet stoppet af Gendarmerie Nationale (fransk politi) i transitbyen Moutieres og tilbageholdt, indtil de havde fået påmonteret snekæder.

»Jeg har ikke oplevet noget lignende i de år, jeg har haft gæster med til Frankrig, og jeg håber ikke, at jeg kommer til at opleve det igen«, siger han og fortæller, at selskabets gæster tog det hele meget roligt, selvom de var trætte.

15.000 på krisecentre

Vejrholdene var i går så elendige, at de franske myndigheder måtte oprette krisecentre i 12 byer, som kunne huse de mere end 15.000 mennesker, der var på vej til og fra de franske alper.

Uvejret har i løbet af i dag aftaget en smule, og trafikken står ikke længere stille. I morgen lover udsigterne igen sol til de gæster, der lige nu opholder sig i det franske.

For Emil Tang Nielsen betød det kraftige uvejr, at han missede en enkelt dag på ski.

»Jeg er lettet over, vi overhovedet nåede frem. Der er som bekendt faldet en masse sne, og vejrudsigterne ser gode ud, så nu glæder jeg mig bare til at komme i gang«, siger han.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden