Dødsfald. LD brugte sine første måneder i Syrien som nødhjælpsarbejder for krigsofre. Derefter sluttede han sig til IS. Billedet er et arkivfoto af IS-krigere.
Foto: AP (arkiv)

Dødsfald. LD brugte sine første måneder i Syrien som nødhjælpsarbejder for krigsofre. Derefter sluttede han sig til IS. Billedet er et arkivfoto af IS-krigere.

Internationalt

18-årig nødhjælpsarbejder endte som dræbt IS-kriger

En ung konvertit fra det sydlige København er angiveligt dræbt af koalitionsfly i Syrien.

Internationalt

For første gang er en dansk statsborger efter alt at dømme blevet dræbt af den vestligt ledede koalition i Syrien. 25. december mistede den 18-årige konvertit LD angiveligt livet, da han befandt sig i et hus i den syriske grænseby Ayn al-Arab, mens byen blev ramt af luftbombardementer.

Det bekræfter en dansk kriger i Syrien, der var til stede under angrebet, samt flere kilder i det yderligtgående islamistiske miljø i Danmark over for Politiken. Flere personer i miljøet hylder på Facebook LD for at være gået i døden for sin tro.

»Må Allah acceptere vores danske konvertitbror (...) og forene os med ham«, lød det flere steder.

Forskellige etniske oprindelser

Politiets Efterretningstjeneste (PET) ønsker ikke at kommentere den konkrete sag, og Udenrigsministeriets Borgerservice kan hverken be- eller afkræfte dødsfaldet.

De oplyser dog, at man kender til »forlydenderne« og er i kontakt med den berørte familie, som også Politiken er i kontakt med.

I sin seneste analyse af situationen i Syrien skriver PET’s Center for Terroranalyse: »De udrejste er fortsat alt overvejende unge sunnimuslimske mænd af mange forskellige etniske oprindelser. Også danske konvertitter er udrejst. CTA vurderer, at de udrejste primært har tilknytning til islamistiske miljøer, herunder i København, Aarhus og Odense«.

Døde ikke i kamp

LD falder ind under denne beskrivelse. Han er vokset op i det sydlige København og konverterede til islam, nogle år før han drog af sted. Ifølge flere kilder i det herboende islamistiske miljø var LD empatisk og vellidt blandt sine trosfæller og kom ofte i Det Islamiske Trossamfunds moske på Dortheavej, fordi han boede tæt på moskeen.

Til gengæld var han ikke en del af den salafistiske gruppe Kaldet til Islam, der har mistet flere medlemmer i den syriske borgerkrig.

LD selv ankom til Syrien i slutningen af maj og brugte sine første måneder som nødhjælpsarbejder for krigsofre i det borgerkrigstyngede land.Forinden havde han deltaget i flere indsamlinger til fordel for syriske flygtninge, men han lod sine muslimske venner – efter ankomsten også sin familie – forstå, at han ville gøre en større forskel som nødhjælpsarbejder.

De udrejste er fortsat alt overvejende unge sunni-muslimske mænd

Ved danske og udenlandske jihadisters mellemkomst sluttede han sig i efteråret til bevægelsen Islamisk Stat, som han kæmpede for indtil sin død. Dog var han ikke i direkte kamp, da han faldt, erfarer Politiken.

Den USA-ledede koalition gennemførte 25. december en omfattende militæroperation med en række luftangreb i det nordlige Syrien for at presse Islamisk Stat tilbage, og det er angiveligt under denne operation, at en række medlemmer af Islamisk Stat – herunder den 18-årige dansker – skulle have mistet livet.

Tredje dansker, der mister livet

Det er ikke første gang, at en dansk konvertit bliver dræbt i kampen om kontrollen med områder i Syrien og Irak.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I marts 2013 mistede 30-årige KS livet under kampe mod syriske regeringstropper tæt ved byen Homs. Og sidste år sprængte 21-årige VK fra Aarhus angiveligt sig selv i luften ved et selvmordsangreb for Islamisk Stat i Irak.

LD er dog det første kendte eksempel på en dansker, der er blevet ramt af koalitionens flybomber. Det har rejst en debat om, hvordan Danmark – der deltager i bombardementerne i Irak, men ikke i Syrien – skal forholde sig til risikoen for at angribe egne statsborgere.

Det ser professor i strafferet ved Københavns Universitet, Jørn Vestergaard, dog ikke umiddelbart som problematisk.

»Hvis ellers luftbombardementerne er udført i overensstemmelse med krigens love, herunder ikke har været rettet mod civilbefolkningen, er der nok ikke noget grundlag for at drage nogen fra koalitionen til ansvar. Den danske statsborgers død er vel i så fald selvforskyldt, i og med at han har valgt side ved at deltage i den væbnede konflikt sammen med fjendtlige styrker«, siger han.

Justitsminister Mette Frederiksen (S) har tidligere meldt ud, at der skal slås hårdt ned på alle fra Danmark, der drager til Syrien eller Irak for at kæmpe, men ministeren var i går ikke til at træffe for en kommentar.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce