Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

utilfredshed. Tusindvis af tyskere er på gaden i aften for at vise deres utilfredshed med det stigende antal muslimer i det tyske samfund.
Foto: Jens Meyer/AP

utilfredshed. Tusindvis af tyskere er på gaden i aften for at vise deres utilfredshed med det stigende antal muslimer i det tyske samfund.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tusindvis af tyskere demonstrerer mod islamisering: »Vi er patrioter, ikke idioter«

Den tyske Pegida-bevægelse er vrede over at blive betegnet som nazister.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Løgnerpresse! Løgnerpresse!«.

»Vi er folket!«.

Råbene gjalder insisterende gennem gaderne i den østtyske by Dresden i disse timer. Tusindvis af mennesker har hertil aften sluttet sig til den hidtil største demonstration mod det, som de betegner som islamiseringen af Tyskland.

»Her er sindssygt mange - en kilometers demonstranter er gået forbi mig på det gadehjørne, hvor jeg står«, beretter Politikens tysklandskorrespondent, Erik Jensen fra Dresden.

Mandag efter mandag har tilhængere af den såkaldte Pegidaa-bevægelse - Europæiske Patrioter imod Islamisteringen af Vesten - samlet et stadig stigende antal mennesker til demonstration. Bevægelsen har bredt sig til en stribe større byer i Tyskland, og indtil i dag har mandagsdemonstrationerne trukket op mod 17.000 demonstranter til den største af slagsen. Men den rekord er »forlængst overgået i aften til trods for, at det er en utrolig kold aften«, lyder vurderingen fra Erik Jensen.

Også politiet i Dresden har forberedt sig grundigt og er til stede overalt.

»Hvis Angela Merkel havde troet, at hun kunne få disse mennesker til at klappe i, kan hun godt tro om igen. Den skideballe, hun kom med i sin nytårstale forleden, ser ikke ud til at have haft den store effekt. Dagens fremmøde er virkelig massiv svar på tiltale«, siger Erik Jensen.

LÆS MERE

I nytårstalen talte kansler Angela Merkel direkte og bemærkelsesværdigt markant om mandagsdemonstrationerne i Dresden, som også har vundet genklang i blandt andet Stuttgart, Köln og Berlin til aften. I talen sagde Merkel blandt andet, at det er »den største kompliment, Tyskland kan få, at forfulgtes børn kan vokse op her uden frygt«. Og hun fortsatte: »Jeg vil sige til alle, der deltager i den slags demonstrationer: Følg ikke dem, der opfordrer til det. For alt for ofte er det fordomme, alt for ofte er der kulde, ja, endda had i deres hjerter«.

Men jeg ser ikke gamle eller syge eller børn, som kommer hertil. Jeg ser kun stærke, sunde mænd

Fra talerstolen i aften i Dresden har demonstrationsledere citeret flittigt fra Merkels tale. Og folkemasserne har svaret med buh-råb. Endnu mere vrede sender demonstranterne dog i retning af den fremmødte presse, som dokumenterer aftenens utilfredshed til lyden af de taktfaste råb: »løgnerpresse!, løgnerpresse!«.

»De fører massiv kampagne mod medierne, som de mener forvrider deres budskab. De er trætte af at blive fremstillet som facister og nazister, lyder det igen og igen fra talerstolen. 'Vi er patrioter, ikke idioter', sagde en af talerne for eksempel. De føler sig uretfærdigt beskrevet og synes, at det er virkelig uretfærdigt, når andre hæver nazikortet mod dem«, forklarer Erik Jensen, der beskriver stemningen i byen som festlig og fredelig.

Demonstranterne betragter først og fremmest sig selv som patrioter. For flygtninge, der trænger, må gerne komme til Tyskland, forklarer de sig. »Men jeg ser ikke gamle eller syge eller børn, som kommer hertil. Jeg ser kun stærke, sunde mænd«, som en taler sagde fra talerstolen i aften.

Operabygningen i Dresden, hvor mandagsdemonstrationerne de seneste uger har haft deres afslutning, plejer at være oplyst af projektørlys, når mørket falder på. Sådan er det ikke i dag. Magthaverne i byen har besluttet at slukke de kraftige lamper. Samme mørke har mødt Pegida-demonstranterne i Koln, hvor domkirken ligeledes er mørkelagt - ligesom Brandenburger Tor er det i Berlin.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden