Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Lobbyist? Mitt Romney, der konkurrerer mod Newt Gingrich (billedet) om at blive republikanernes præsidentkandidat, beskylder sin stærkeste modstander for lobbyisme.
Foto: Matt Rourke/AP

Lobbyist? Mitt Romney, der konkurrerer mod Newt Gingrich (billedet) om at blive republikanernes præsidentkandidat, beskylder sin stærkeste modstander for lobbyisme.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dansk firma kan spænde ben for Gingrich i republikansk valgdrama

Gingrich afviser lobbyisme, efter Novo Nordisk har betalt hans firma millioner.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Et dansk firma er ufrivilligt kommet i fokus i det stadig mere voldsomme opgør om at blive republikanernes præsidentkandidat.

Novo Nordisk har gennem en årrække betalt millioner af kroner til det konsulentfirma, som Newt Gingrich drev, indtil han meldte sig som præsidentkandidat.

I samme periode var Newt Gingrich en varm fortaler for at give offentligt tilskud til insulinprodukter.

Romney: Det er ikke i orden Det har fået rivalen Mitt Romney til at beskylde Newt Gingrich for at have arbejdet som lobbyist: »Hvis man bliver betalt af medicinalfirmaer, som kan tjene på en bestemt lov, og du så mødes med republikanske medlemmer af Kongressen og opfordrer dem til at støtte den lov – ja, du kan kalde det, hvad du vil. Jeg kalder det at falbyde indflydelse. Det er ikke i orden«, sagde Mitt Romney under en tv-debat i denne uge.Newt Gingrich fastholder, at han aldrig har bedrevet lobbyisme, men at han blot har argumenteret offentligt for synspunkter, han personligt bakkede op om.

Når spørgsmålet er kontroversielt, skyldes det især, at store dele af det republikanske vælgerkorps betragter lobbyister som en indspist del af eliten i Washington – og Newt Gingrich lancerer netop sig selv som en kandidat, der vil rydde op og bringe frisk luft til hovedstaden.

Novo og Gingrichs nære forhold
Lobbyisme eller ej så har Novo Nordisk i en årrække haft et meget tæt forhold til Newt Gingrich.

Den danske medicinalgigant har gennem seks år betalt 200.000 dollar (ca. 1,1 mio. kroner) om året for medlemskab i Gingrichs firma, Center for Health Transformation (CHT). Dertil kommer, at Novo har betalt firmaet Gingrich Group for konkrete opgaver.

Ifølge New York Times beskriver Novo selv i en årsrapport forholdet som »aktiviteter, der ofte beskrives som lobbyisme«.

Dokumenter fra CHT’s hjemmeside viser, at Newt Gingrich gentagne gange har optrådt som hovedtaler sammen med Novos amerikanske topfolk ved seminarer i USA. Helt konkret kastede Newt Gingrich sig i 2003 og frem ind i kampen for at sikre, at amerikanske diabetespatienter kunne få offentlig støtte til Novos produkter. Det skete blandt andet gennem direkte kontakt til medlemmer af Kongressen.

Novo hyrede Newts rådgiver
Udfordringen for Novo Nordisk var, at det offentlige sundhedssystem i USA ikke omfattede støtte til de redskaber, som sukkersygepatienter bruger til at indtage deres insulin med.

Det blev de med en ny lov, der trådte i kraft i 2006.

I samme periode udvidede Novo sine aktiviteter i USA, bl.a. gennem en omfattende udvidelse af firmaets insulinfabrik i North Carolina i 2005.

I 2007 ansatte Novo Nordisk en kvinde ved navn Dana Hazen som direktør for firmaets nationale initiativ til bekæmpelse af sukkersyge. Hun havde tidligere arbejdet som politisk rådgiver for Newt Gingrich.

Novo: Han rådgav os
Hos Novo Nordisk siger en talsmand, Ken Ichausti, at Newt Gingrich og hans firma leverede mange former for information og rådgivning, bl.a. »direkte rådgivning om, hvordan vi bedst kunne oplyse lovgiverne i regeringen, Kongressen og delstaterne om alvoren ved diabetes og sikre diabetes en mere fremtrædende plads på den offentlige sundhedsdagsorden«.

Ken Ichausti oplyser, at Novo Nordisk afbrød samarbejdet med Newt Gingrich, da han meldte sig som præsidentkandidat.

Du kan kalde det, hvad du vil. Jeg kalder det at falbyde indflydelse»Vi arbejder uden tilknytning til partierne med at oplyse alle politikere, og at samarbejde med en organisation, der tilhører en præsidentkandidat, ville være imod dette princip. Novo Nordisk donerer ikke penge til præsidentkandidater«, siger Ken Ichausti i en mail til Politiken.

Slutspurt i Florida
Sent i aftes amerikansk tid mødtes de republikanske kandidater til den sidste tv-debat inden primærvalget i Florida på tirsdag.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Iagttagere forventede nye og voldsomme angreb fra Mitt Romneys side. Målingerne viser stort set dødt løb mellem ham og Newt Gingrich i solskinsstaten.Et nyt nederlag til Mitt Romney vil for alvor sætte spørgsmålstegn ved hans mulighed for at vinde den republikanske nominering som præsidentkandidat.

I så fald vil Mitt Romney stå tilbage med blot én sejr efter de første fire stater, selv om han har brugt markant flere penge end de tre øvrige kandidater, der er tilbage i ræset.

Under et vælgermøde i Florida forsøgte Mitt Romney at gøre klart, hvad vælgerne skal gøre op med sig selv:

Novo Nordisk donerer ikke penge til præsidentkandidater

»Hvis du virkelig tror, der er brug for at sende en mand tilbage til Washington, som allerede har været en del af kulturen der i de sidste 35 år, så er der andre kandidater end mig«, sagde Romney i Floridas største by, Jacksonville.

Og nu: til Månen!

Imens kom Newt Gingrich med et usædvanligt valgløfte: Han vil etablere en permanent beboet base på Månen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS MERE

Forslaget vakte stor begejstring i Florida, der er hårdt ramt af nedskæringer i USA’s rumprogram.

»Ved udgangen af min anden periode vil vi have den første permanente base på Månen, og den vil være amerikansk«, sagde Gingrich og udløste stående bifald.
FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden