Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Støtte. Novo Nordisk fortsætter deres støtte til den konservative amerikanske lobbyorganisation Alec, selvom andre firmaer trækker sig. (Arkivfoto)
Foto: Niels Hougaard

Støtte. Novo Nordisk fortsætter deres støtte til den konservative amerikanske lobbyorganisation Alec, selvom andre firmaer trækker sig. (Arkivfoto)

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Novo Nordisk betaler til det yderste højre i USA

Mens Coca-Cola og McDonald’s indstiller støtten til den konservative politiske organisation Alec, fastholder Novo sin tilknytning.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den danske medicinalgigant Novo Nordisk yder økonomisk støtte til en omstridt amerikansk organisation, der arbejder aktivt for at fremme en række mærkesager for det yderste højre i USA som retten til at skyde og dræbe i selvforsvar, afskaffelse af fri abort og for at få nedlagt den amerikanske miljøstyrelse.

Novo betalte sidste år 15.000 dollar (ca. 85.000 kroner) til den politiske organisation Alec,

»fordi den afholder konferencer, der giver god mulighed for at mødes med lovgivere fra hele USA. Vi har givet tilsvarende bidrag til andre organisationer, som inddrager lovgivere fra delstaterne«, forklarer den amerikanske talsmand for Novo Nordisk, Ken Inchausti.

Han oplyser, at Novo bl.a. presser på for at få USA's sydlige stater - hvor antallet af diabetikere stiger hastigt - til at vedtage regler, der forpligter det offentlige til at udvikle strategier for at forebygge og behandle diabetes.

Novo er verdens førende producent af diabetesmedicin og solgte i 2011 for 26,5 mia. kroner alene i Nordamerika.

Hvis vi kun arbejdede sammen med folk, der var enige med os, ville der være få, vi kunne samarbejde med

Andre firmaer dropper Alec I løbet af de seneste uger har en række amerikanske firmaer med Coca-Cola og McDonald’s i spidsen valgt at indstille bidraget til Alec, fordi de ikke længere vil forbindes med organisationens kamp for at fremme nogle af de mest kontroversielle mærkesager for det konservative USA. »De er kommet til den konklusion, at det ikke gavner deres forretning at blive forbundet med Alec, og de har valgt at sætte hensynet til forbrugerne over hensynet til en hemmelighedsfuld organisation«, siger Mary Boyle, talskvinde for organisationen Common Cause, der er blandt Alec's kritikere. Alec er især kommet i søgelyset efter sagen om den 17-årige Trayvon Martin, der blev skudt i Florida i februar. I første omgang lod politiet gerningsmanden gå, fordi han sagde, han handlede i selvforsvar.

LÆS MERE

Den lov, der giver ret til at skyde og dræbe i selvforsvar, blev vedtaget i Florida i 2005, og siden har Alec arbejdet aktivt for at sprede den til resten af USA. I dag har 20 delstater vedtaget tilsvarende love.

Alec har ca. 2.000 amerikanske politikere fra USA's 50 stater som medlemmer, og for blot 50 dollar om året får de adgang til eksperter samt til tre årlige konferencer, hvor virksomheder, som bidrager til Alec, kan mødes med politikerne.

Novo vil ikke forholde sig til Alec's politiske arbejde

Meget af organisationens arbejde består i at formulere lovforslag i tæt samarbejde med de virksomheder, der giver økonomiske bidrag. Hvert år fremsættes op mod 1.000 af den slags 'skabelonlovforslag' i amerikanske delstater, og op imod hver femte vedtages, ofte uden at der ændres et komma.

Novo Nordisk oplyser, at koncernen ikke har planer om at indstille samarbejdet – og at den i øvrigt ikke vil forholde sig til Alec's generelle politiske arbejde. »Hvis vi kun arbejdede sammen med folk, der var enige med os om alting, ville der være få, om overhovedet nogen, vi kunne samarbejde med, og vi ville aldrig være i stand til at fremme vores diabetesdagsorden«, siger Ken Inchausti.

LÆS MERE Novo støtter en lang række andre organisationer for lovgivere i USA, f.eks. foreningen af sorte politikere i delstaterne og en forening for kvindelige lovgivere. Novo giver også bidrag til tænketanken Center for American Progress, der har tætte bånd til Obamaregeringen. Politiken ville gerne have spurgt Alec, om den kan forsikre, at Novos økonomiske bidrag udelukkende går til initiativer rettet mod diabetes, men Alec har ikke svaret på avisens henvendelser. FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden