Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Pegida. Ved operaen i Dresden har demonstrationer samlet op imod 17.000 mennesker.
Foto: Jens Meyer/AP

Pegida. Ved operaen i Dresden har demonstrationer samlet op imod 17.000 mennesker.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tysk biskop slukker lyset for demonstranter

Domkirken i Köln vil ikke lyse for Pegida-bevægelsen, der fortsætter sine protester mod indvandring.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mens situationen for verdens flygtninge, især fra det krigshærgede Syrien, bliver værre og værre, breder protesterne mod indvandring og islam sig i Tyskland.

Den såkaldte Pegida-bevægelse, der i måneder har gennemført demonstrationer hver mandag i den østtyske by Dresden, har fået lokal opbakning i mange andre byer som Düsseldorf, Bochum og Köln i det tidligere Vesttyskland.

I alle byerne planlægger nye lokalafdelinger af Pegida – Europæiske patrioter imod islamiseringen af Vesten – demonstrationer.

Det er dog langtfra alle, der bakker op om den islamfjendtlige bevægelse, som fik knubbede ord fra kansler Angela Merkel i hendes nytårstale.

Værdigt signal

Således har domprovsten i Köln, Norbert Feldhoff, bestemt, at de projektører, der normalt lyser byens massive domkirke op om aftenen, ikke skal lyse op i aftenmørket på mandag, hvor Pegida-bevægelsen har planlagt en demonstration foran kirken.

Biskoppen i Köln har politisk opbakning til sin symbolske mørklægning fra Berlin.

»Som katolik og politiker er jeg glad for dette signal om, at der er grænser for min kirke«, siger formanden for udenrigspolitisk udvalg i det tyske parlament, Bundestag, Norbert Röttgen fra regeringspartiet CDU.

Også hos socialdemokraterne er man fornøjede over lysslukningen i Köln.

»Det er et bemærkelsesværdigt og værdigt signal«, siger næstformanden for den socialdemokratiske gruppe i Bundestag, Rolf Mützenich, til Süddeutsche Zeitung.

17.000 samles foran operaen

I Dresden har man ligeledes valgt at mørklægge bevægelsen ved at slukke projektørerne på byens berømte Semper Opera. Det har dog på ingen måde stoppet tilstrømningen til demonstrationerne, der har samlet op imod 17.000 mennesker. På mandag mødes de igen foran operaen i Dresden.

Om den bandbulle, Angela Merkel indirekte sendte i retning af bevægelsen i sin nytårstale, får indflydelse på deltagelsen i mandagens demonstration, følges med spænding i Tyskland. Uden at nævne navne var kansleren, der selv er født og opvokset i det gamle DDR, usædvanlig klar i sin tale:

Alt for ofte er det fordomme, alt for ofte er der kulde, ja, endda had i deres hjerter

»Hundredtusinder demonstrerede i 1989 for demokrati og frihed og mod et diktatur, der lod børn vokse op i frygt«, sagde Angela Merkel om Østtysklands og Murens fald, der blev sat i gang af demonstranter under slagordet ’Wir sind das Volk’, som Pegida-bevægelsen har taget til sig.

»I dag er der igen nogle, som om mandagen råber ’Vi er folket’. I virkeligheden mener de: ’I er ikke en del af os – på grund af jeres hudfarve og religion’. Jeg vil sige til alle, der deltager i den slags demonstrationer: Følg ikke dem, der opfordrer til det. For alt for ofte er det fordomme, alt for ofte er der kulde, ja, endda had i deres hjerter«, sagde hun i nytårstalen.

Ifølge Angela Merkel er det »den største kompliment, Tyskland kan få, at forfulgtes børn kan vokse op her uden frygt«. Kansleren betragter det som en selvfølge, at »Tyskland tager imod mennesker på flugt«.

Hendes ord faldt, efter at der har været moddemonstrationer mod Pegida i flere tyske byer i juledagene.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden