Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Michel Euler (arkiv)/AP
Foto: Michel Euler (arkiv)/AP

Frankrig. Udgiveren af Charlie Hebdo, bladtegneren Stéphane Charbonnier, der går under navnet 'Charb', viser i 2012 en udgave af det satiriske magasin.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Portræt: Et satiremagasin uden hæmninger

Charlie Hebdos kontorer har flere gange tidligere været under angreb.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det franske ugeblad Charlie Hebdo, hvis kontorer i centrum af Paris i går blev angrebet med mindst 12 døde til følge, har gennem flere år udløst muslimers vrede.

Det skyldes, at det omstridte satiremagasin gentagne gange har tegnet og trykt karikaturer af profeten Muhammed.

Charlie Hebdo, som udkom første gang i 1992, har været på kant med franske muslimske organisationer, siden ugebladet i 2006 bragte karikaturtegningerne af profeten Muhammed, som oprindelig blev trykt i Jyllands-Posten.

Flere gange tidligere har magasinets medarbejdere været udsat for angreb og trusler. I 2011 blev Charlie Hebdos kontorer ramt af en brandbombe, efter at man havde bragt en forside med profeten Muhammed. Her brændte redaktionslokalerne ud, fordi ukendte gerningsmænd kastede en molotovcocktail gennem vinduet, og magasinets redaktion fik derefter i to måneder husly hos dagbladet Libération.

Herefter rykkede magasinet ind i kontorer ved Boulevard Richard-Lenoir i det 11. arrondissement i Paris, hvor et voldsomt skuddrama altså i dag har fundet sted.

Udgiveren af Charlie Hebdo, på dansk: 'Charlie Ugentlig', er bladtegner og chefredaktør Stéphane Charbonnier, der går under navnet ’Charb’. Han har tidligere fået trusler på livet og lever under politibeskyttelse. Stéphane Charbonnier er ifølge Charlie Hebdos advokat blevet dræbt ved angrebet på magasinet.

Forsvarer ytringsfriheden

Charlie Hebdos mission er i korte træk at gøre groft grin med alt og alle og på den måde at strække og forsvare ytringsfriheden til det yderste.

Det er især de religiøse strømninger, der får det glatte lag af bladtegnernes pennestrøg, og satiremagasinet har hidtil ikke ladet sig stoppe af trusler fra vrede muslimer.

I november 2012 udgav bladet et særnummer, Charia Hebdo, som var redigeret af profeten Muhammed selv. Siden har magasinet udsendt en hel, humoristisk bog om profeten og hans liv, inspireret af de satiriske karikaturtegningerne af Muhammed og den efterfølgende krise i Danmark.

Om det omstridte franske magasins virke har en af redaktørerne, Gérard Biard, da denne var på et visit i Danmark, blandt andet udtalt følgende: »Vi er en avis, der respekterer fransk lov. Hvis der er en lov, der er anderledes i Kabul eller Riyadh, har vi ikke tænkt os at bekymre os om det«.

Charlie Hebdo udkommer normalt i 45.000 eksemplarer hver uge. Men i de tilfælde, hvor satiremagasinet har bragt kontroversielle karikaturtegninger, har oplaget været endnu større. På bare to timer solgte man eksempelvis 75.000 eksemplarer af en udgave af magasinet, der på forsiden viste en ortodoks jøde skubbe en turbanklædt figur i en kørestol. Ved andre lejligheder har Charlie Hebdo solgt over 200.000 eksemplarer.

Efter angrebet på Charlie Hebdos kontorer, hvor 12 meldes dræbt og 10 meldes sårede, er magasinets hjemmeside blevet lukket ned. Siden er hjemmesiden tonet sort frem med ordene »Je suis Charlie« skrevet med hvid skrift.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden