Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
PETER DEJONG/AP
Foto: PETER DEJONG/AP

TERRORRISIKO. Europols leder, Rob Wainwright, ser en meget stor terrortrussel i de mange islamister, der vender tilbage til Europa efter at have fået kamptræning og -erfaring i Syrien.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Europol slår alarm: Europa står over for den værste trussel i et årti

Terrortrænede europæere i tusindvis kan vende tilbage efter kampene i Syrien, advarer Europol-leder.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Op mod 5.000 kamptrænede europæere med erfaring fra Syrien udgør en trussel mod deres hjemlande.

Den ildevarslende advarsel kommer lederen af Europol, Rob Wainwright, med i kølvandet på de blodige begivenheder i Paris i sidste uge, hvor militante muslimer angreb satirebladet Charlie Hebdos redaktion og et jødisk supermarked i byen.

»Det er helt tydeligt den alvorligste terrortrussel, som Europa har stået over for siden 11. September«, erklærer han ifølge Reuters i et møde med britiske parlamentarikere med henvisning til angrebene mod World Trade Center og det amerikanske forsvarsministerium Pentagon i 2001.

Europoldirektøren vurderer, at mellem 3.000-5.000 EU-statsborgere kan vende tilbage fra Syrien til Europa for at gennemføre terroraktioner på linje med dem, der i lidt over to døgn holdt Frankrig fast i skræk over de ting, der skete.

LÆS MERE

Europol har efter angrebene videregivet 60 »hastende efterretningsoplysninger« til franskmændene, skriver nyhedsbureauet.

I Storbritannien vækker tallene bekymring: Formanden for underhusets indenrigskomité, Keith Vaz, oplyser til The Telegraph, at op mod 3.200 britiske statsborgere sidste år rejste til Yemen og dermed kan have fortsat rejserne til de islamistiske militser i Syrien.

Hemmelige terrorgrupper kan ligge på lur

Samtidig advarer Europols direktør mod de såkaldte 'sovende terrorceller', hvis medlemmer kan vente i årevis, før de pludselig vælger at slå til.

Han peger på, at de to gerningsmænd til massakren på Charlie Hebdo, Said og Cherif Kouachi, i 2011 var i Yemen for at få terrortræning. Men de gik først i aktion i onsdags efter flere års venten.

Ifølge Rob Wainwright gør adgangen til kryptering af internetkommunikation det nu i realiteten umuligt for antiterror-efterforskere at beskytte samfundene fuldt ud mod trusler, der organiseres ad online-kanaler. Antallet af personer, efterretningstjenesterne bør holde øje med, er så højt, at det ifølge Europollederen er »ekstremt vanskeligt« for sikkerhedstjenesterne at følge dem alle.

»Det er den smertefulde sandhed, angrebene i Paris har illustreret«, advarer han.

Efterretningschef: Vi taber muligheder for at forpurre terror

Europols advarsel kommer en uge efter en sjælden offentlig tale, lederen af den britiske efterretningstjeneste MI5 gav i kølvandet på Charlie Hebdo-massakren.

»Vi står fortsat over for mere omfattende og ambitiøse planer, der følger det beklageligvis velkendte mønster fra al-Qaeda og tilsvarende organisationer: Forsøg på at forårsage store tab af menneskeliv, ofte ved at angribe transportsystemer eller ikoniske mål«, sagde Andrew Parker.

»Men selv om vi og vore samarbejdspartnere gør vort yderste, så ved vi, at vi ikke kan gøre os håb om at standse dem alle«, mener han.

MI5-chefen frygter, at terroristerne er ved at vinde over efterretningstjenesterne, der på grund af den teknologiske udvikling og stramme regler har svært ved at følge med i deres kommunikation og terrorforberedelser.

»Min største bekymring er den stigende forskel mellem de stadigt mere udfordrende trusler og den faldende mulighed for at gøre noget ved dem«, understregede han.

Adskillige angreb er hindret

Storbritanniens politi og sikkerhedstjenester har den seneste tid angiveligt hindret talrige planlagte terrorplaner.

I midten af december meddelte Londons politidirektør Bernard Hogan-Howe, at man havde afsløret et angreb, der var få dage fra at blive gennemført, og at der i månederne forinden var opdaget fem planlagte terroraktioner i den britiske hovedstad.

Radikaliserede unge muslimer er blevet presset ud af langt de fleste moskéer i Danmark. Nu mødes de i stedet rundt omkring i lejligheder og taler om krigen mod Vesten. Det siger den toneangivende danske imam, Fatih Alev. Kilde: politiken.tv / Producer: Henrik Haupt

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden