TERRORRISIKO. Europols leder, Rob Wainwright, ser en meget stor terrortrussel i de mange islamister, der vender tilbage til Europa efter at have fået kamptræning og -erfaring i Syrien.
Foto: PETER DEJONG/AP

TERRORRISIKO. Europols leder, Rob Wainwright, ser en meget stor terrortrussel i de mange islamister, der vender tilbage til Europa efter at have fået kamptræning og -erfaring i Syrien.

Internationalt

Europol slår alarm: Europa står over for den værste trussel i et årti

Terrortrænede europæere i tusindvis kan vende tilbage efter kampene i Syrien, advarer Europol-leder.

Internationalt

Op mod 5.000 kamptrænede europæere med erfaring fra Syrien udgør en trussel mod deres hjemlande.

Den ildevarslende advarsel kommer lederen af Europol, Rob Wainwright, med i kølvandet på de blodige begivenheder i Paris i sidste uge, hvor militante muslimer angreb satirebladet Charlie Hebdos redaktion og et jødisk supermarked i byen.

»Det er helt tydeligt den alvorligste terrortrussel, som Europa har stået over for siden 11. September«, erklærer han ifølge Reuters i et møde med britiske parlamentarikere med henvisning til angrebene mod World Trade Center og det amerikanske forsvarsministerium Pentagon i 2001.

Europoldirektøren vurderer, at mellem 3.000-5.000 EU-statsborgere kan vende tilbage fra Syrien til Europa for at gennemføre terroraktioner på linje med dem, der i lidt over to døgn holdt Frankrig fast i skræk over de ting, der skete.

LÆS MERE

Europol har efter angrebene videregivet 60 »hastende efterretningsoplysninger« til franskmændene, skriver nyhedsbureauet.

I Storbritannien vækker tallene bekymring: Formanden for underhusets indenrigskomité, Keith Vaz, oplyser til The Telegraph, at op mod 3.200 britiske statsborgere sidste år rejste til Yemen og dermed kan have fortsat rejserne til de islamistiske militser i Syrien.

Hemmelige terrorgrupper kan ligge på lur

Samtidig advarer Europols direktør mod de såkaldte 'sovende terrorceller', hvis medlemmer kan vente i årevis, før de pludselig vælger at slå til.

Han peger på, at de to gerningsmænd til massakren på Charlie Hebdo, Said og Cherif Kouachi, i 2011 var i Yemen for at få terrortræning. Men de gik først i aktion i onsdags efter flere års venten.

Ifølge Rob Wainwright gør adgangen til kryptering af internetkommunikation det nu i realiteten umuligt for antiterror-efterforskere at beskytte samfundene fuldt ud mod trusler, der organiseres ad online-kanaler. Antallet af personer, efterretningstjenesterne bør holde øje med, er så højt, at det ifølge Europollederen er »ekstremt vanskeligt« for sikkerhedstjenesterne at følge dem alle.

»Det er den smertefulde sandhed, angrebene i Paris har illustreret«, advarer han.

Efterretningschef: Vi taber muligheder for at forpurre terror

Europols advarsel kommer en uge efter en sjælden offentlig tale, lederen af den britiske efterretningstjeneste MI5 gav i kølvandet på Charlie Hebdo-massakren.

»Vi står fortsat over for mere omfattende og ambitiøse planer, der følger det beklageligvis velkendte mønster fra al-Qaeda og tilsvarende organisationer: Forsøg på at forårsage store tab af menneskeliv, ofte ved at angribe transportsystemer eller ikoniske mål«, sagde Andrew Parker.

»Men selv om vi og vore samarbejdspartnere gør vort yderste, så ved vi, at vi ikke kan gøre os håb om at standse dem alle«, mener han.

MI5-chefen frygter, at terroristerne er ved at vinde over efterretningstjenesterne, der på grund af den teknologiske udvikling og stramme regler har svært ved at følge med i deres kommunikation og terrorforberedelser.

»Min største bekymring er den stigende forskel mellem de stadigt mere udfordrende trusler og den faldende mulighed for at gøre noget ved dem«, understregede han.

Adskillige angreb er hindret

Storbritanniens politi og sikkerhedstjenester har den seneste tid angiveligt hindret talrige planlagte terrorplaner.

I midten af december meddelte Londons politidirektør Bernard Hogan-Howe, at man havde afsløret et angreb, der var få dage fra at blive gennemført, og at der i månederne forinden var opdaget fem planlagte terroraktioner i den britiske hovedstad.

Radikaliserede unge muslimer er blevet presset ud af langt de fleste moskéer i Danmark. Nu mødes de i stedet rundt omkring i lejligheder og taler om krigen mod Vesten. Det siger den toneangivende danske imam, Fatih Alev. Kilde: politiken.tv / Producer: Henrik Haupt

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce