Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Dødsfald.
Foto: Rodrigo Abd/AP

Dødsfald.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Død argentinsk anklager: Præsidenten renser skyldige til gengæld for iransk olie

Mystisk mord i Argentina trækker tråde tilbage til jødedrab i 90'erne.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Året er 1994. En Renault Trafic holder uden for det jødiske medborgerhus i Argentinas hovedstad, Buenos Aires.

Bilen er fyldt til randen med 275 kilo sprængstof.

Da blandingen af ammoniumnitrat og brændselsolie går af, sender den 85 mennesker i døden og sårer flere hundrede. Hovedsageligt jøder.

Advokat Alberto Nisman har gennem ti år arbejdet med sagen. I sidste uge fremlagde han et 300 sider langt dokument, som blandt andet beskylder den nuværende præsident Cristina Fernández de Kirchner for at deltage i hemmelige forhandlinger med Iran om rense skyldige i angrebet til gengæld for olieaftale.

Fundet død på toilet

Der har siden 2007 været en Interpol-arrestordre på seks iranske embedsmænd i forbindelse med sagen. Men ifølge anklager Nisman var den ved at blive ophævet, mod at de to nationer kunne få et normalt forhold igen, som blandt andet indeholdt en aftale om billig olie fra Iran.

Alberto Nisman blev søndag fundet død på sit badeværelse med et skudhul i højre side af hovedet. Hans hoveddør var låst indefra, og det var badeværelsesdøren, som han blev fundet død bag, også.

Chefanklageren i drabssagen har fortalt til argentinsk tv, at pistolen tilhørte en af Nismans medarbejdere, og han havde haft den i lang tid. Der skulle ifølge anklageren ikke være tegn på, at der havde været andre indblandet i Nismans død, men hun ville imidlertid ikke udelukke, at han var blevet presset til selvmord.

Den argentinske oppositionspolitiker Patricia Bullrich fortalte efterfølgende til pressen, at Nisman havde fortalt hende om lørdagen - dagen inden han døde - at han havde modtaget dødstrusler.

Underhåndsaftale skulle rense anklagede

Bombningen af det jødiske medborgerhus i Buenos Aires har været uafklaret i mere end 20 år og har stået som et åbent sår for både landet og det jødiske mindretal på 200.000 mennesker.

Tilbage i 1994 anklagede de argentinske domstole Iran for at have sponsoreret angrebet. En beskyldning, som Iran benægter.

Nisman påstod til sin dødsdag, at det iranske styre var indblandet i bombningen. Og han mente altså, at den argentinske præsident med hjælp fra sine embedsmænd var i færd med at lave en underhåndsaftale, der skulle rense de anklagede iranere til gengæld for olie.

Nisman mente, at disse aftaler var blevet lavet under telefonsamtaler mellem Buenos Aires og Rabbani i Iran. I sit 300 sider lange dokument, var der blandt andet eksempler på telefonaflytninger, som skulle bevise forhandlingerne mellem Argentina og Iran.

Anklagerne mod regeringen er latterlige

Dommeren, der behandlede sagen i 1994, har kritiseret Nisman for at indlede undersøgelser uden om domstolen. Han sagde desuden, at Nismans bevismateriale var behæftet med fejl.

Chefen for det argentinske cabinet, Jorge Capitanich, har kaldt Nismans beskyldninger for »Skøre, absurde, ulogiske irrationelle og latterlige«.

Patricia Bullrich sagde søndag, at omstændighederne omkring dødsfaldet ville blive diskuteret i parlamentet allerede mandag, men det vides endnu ikke, om det vil føre til nogle konkrete tiltag eller beskyldninger.

Alberto Nisman efterlod sig både kone og barn.

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden