Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Fogh skal nok få godt med sikkerhed leveret fra sin nye arbejdsgiver Nato, lover alliancen (arkivfoto).
Foto: VISAR KRYEZIU/AP

Fogh skal nok få godt med sikkerhed leveret fra sin nye arbejdsgiver Nato, lover alliancen (arkivfoto).

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nato: Vi skal nok passe på Fogh

Truslerne fra Taleban mod Anders Fogh er forudsigelige, siger en Nato-kilde. Alliancen garanterer for hans sikkerhed.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når Taleban kalder Anders Fogh Rasmussen en »stor fjende af Islam«, så er det helt forudsigelig propaganda fra Afghanistans religiøse fanatikere.

Sådan er reaktionen i Nato på nyheden om, at udnævnelsen af Fogh til generalsekretær får Taleban-oprørerne til at true med at »intensivere« kampene mod alliancens fredsstyrke i Afghanistan.

»Vi har ikke for vane at diskutere med Taleban«, siger stedfortrædende talsmand Robert Pszczel til politiken.dk.

»Hr. Rasmussen er blevet udnævnt enstemmigt af alliancens 28 lande, og derfor nyder han total opbakning i Nato. Det er det, der betyder noget«, siger Pszczel.
Typisk progaganda fra Taleban

En anden, højtstående kilde i alliancens civile hovedkvarter tilføjer, at truslerne er helt forudsigelige:

»Det overrasker mig overhovedet ikke. Det er typisk propaganda fra Taleban, der rask væk kalder nærmest enhver vestlig leder for ’hedning’ eller ’korsfarer’«, siger kilden.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters skriver en Taleban-relateret hjemmeside i dag, at den kommende Nato-chef vil »styrke muslimernes tro i krigen«, fordi Fogh mange steder i den muslimske verden stadig forbindes med Muhammedkrisen.

»Den store fjende af islams profet (...) er blevet generalsekretær for Nato«, konstaterer en usigneret kommentar på hjemmesiden.

Netop det problem advarede Nato-landet Tyrkiet så kraftigt imod, at tyrkerne var på nippet til at blokere udnævnelsen af Anders Fogh Rasmussen på alliancens topmøde i Strasbourg for knap to uger siden.

Nato har 56.000 soldater i Afghanistan
Men i Nato giver det foreløbig ikke anledning til større bekymring, at Fogh bliver gjort til fjendebillede af de oprørere, alliancen bekæmper i Afghanistan.

»Taleban prøver bare at bruge de propagandamidler, de har, det var vi alle forberedt på. Vi ved godt, at der bliver behov for store sikkerhedsforanstaltninger, når Rasmussen begynder at rejse til Afghanistan – sådan er det også for den nuværende generalsekretær. Vi skal nok passe godt på ham«, siger kilden.

Den Nato-ledede Isaf-styrke i Afghanistan er alliancens største og vigtigste operation, og den bliver anset for at være en afgørende test for Nato's fremtidige styrke.

Isaf omfatter cirka 56.000 soldater, heraf godt 700 danskere, der opererer i nogle af de farligste områder i den sydafghanske provins Helmand.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden