Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Irans præsident, Ahmadinejads, tale på  FN's konference om racisme medførte protester og udvandring af flere landes delegerede - herunder den danske.
Foto: ANJA NIEDRINGHAUS/AP

Irans præsident, Ahmadinejads, tale på FN's konference om racisme medførte protester og udvandring af flere landes delegerede - herunder den danske.

Internationalt

FN vedtager aftale om racisme

Enstemmig FN-konference når til enighed om omstridt slutdokument - trods libysk og iransk modstand til det sidste.

Internationalt

Klapsalverne bragede løs i Geneve, da FN's konference om racisme ved 16.30-tiden vedtog det slutdokument, der igennem mange måneder har været genstand for intense forhandlinger.

»I har truffet en stor beslutning«, sagde formanden og roste alle deltagerne i konferencen for deres bidrag.

»Vi vil opnå vores mål om at være én familie i den menneskelige race - forenet i respekt for den enkeltes menneskerettigheder«, lød det fra mødelederen, hvorefter salen brød ud i nye klapsalver.

Vedtaget uden ændringer Uanset den formelle vedtagelse af slutdokumentet fortsætter FN's racismekonference til fredag.

En kilde tæt på forhandlingerne oplyser til politiken.dk, at der var drama om slutdokumentet til det sidste.

»Nu er den vedtaget, og den er vedtaget uændret. Libyen forsøgte at få teksten genåbnet, men blev tromlet ned«, siger en kilde tæt på forhandlingerne.

Forsvarer beslutning
Tidligere på dagen udråbte Frankrigs udenrigsminister allerede konferencen til en succes.

»Det var rigtigt ikke at efterlade vores stole tomme. Det her er ikke nogen fiasko, men begyndelsen på en succes«, sagde Bernard Kouchner, til den franske radiostation Europe 1.

Han forsvarer Frankrigs beslutning om ligesom Danmark at fortsætte deltagelsen i den omstridte konference i Genève på trods af præsident Mahmoud Ahmadinejads »antisemitiske vanvidssnak« fra talerstolen.

Danmark lyttede med
Danmark sad dagen igennem med i en snæver kreds af fire EU -lande, der løbende overvågede debatten fra talerstolen i Geneve for at vurdere, om der var behov for at udvandre, lige som det skete mandag under den iranske præsidents tale.

Men trods hårde udfald fra både den syriske og den palæstinensiske udenrigsminister, mente diplomaterne fra Danmark, Sverige, Storbritannien og Frankrig ikke, at deres røde grænse var overtrådt.

Dæmpet angreb på Danmark
Således valgte EU-diplomaterne at undlade at reagere, da den palæstinensiske udenrigsminister, Riyad Al-Maliki, i formiddags kaldte den israelske politik i Gaza og Vestbredden for »det mest ulækre udtryk for racisme«.

Den syriske udenrigsminister, Faysal Mekdad, angreb både Israel og de danske Muhammed-tegninger, men ifølge diplomater i en relativt dæmpet tone.

I alt 22 af de 27 EU-lande deltager fortsat i konferencen, mens 5 lande boykotter: Tyskland, Italien, Holland, Polen og formandslandet Tjekket. Også Usa, Canada og Israel er blandt de lande, der har boykottet konferencen.

Afrikansk støtte

Bernard Kouchner glæder sig over en erklæring, som indeholder »alt, hvad vi ønskede« om jødeforfølgelse, antisemitisme, ytringsfrihed og religion.

Diplomatiske kilder i Genève bekræfter over for politiken.dk, at også de muslimske lande i dagens løb har anlagt en meget mere afdæmpet tone end Iran.

»Især de afrikanske lande ville meget gerne have en aftale. Og så gælder det om at smede, mens jernet er varmt, inden nogen finder på at udvande det kompromis, der ligger«, siger en højtstående diplomat.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce