EU’s højtprofilerede politimission i Afghanistan, Eupol, er ineffektiv og lider under topstyring fra Bruxelles, hvor folk uden kendskab til vilkårene i Kabul begrænser den lokale ledelses mulighed for at udføre et fornuftigt stykke arbejde.
Sådan lyder kritikken fra den tidligere politiinspektør i København Kai Vittrup, der i knap to år var leder af Eupol.
»Vi fandt ud af, at hvis vi skulle følge alle reglerne, så kom vi aldrig i gang. Derfor handlede vi på egen hånd, og så skete der fremskridt. Med den træghed, der er i EU-systemet, så ville krigen være slut, før der kom grønt lys fra Bruxelles til vores forslag«, siger Kai Vittrup, der i dag arbejder i Saudi-Arabien.
Har modtaget stor ros Han har tidligere modtaget stor ros for sin rolle i opbygning af politistyrker under svære vilkår i Irak, Kosova og Sudan. Han har også arbejdet for FN, som han kalder »langt mere smidig og effektiv end EU«. Som eksempel på besværlighederne nævner han, at både den afghanske regering og Nato ønskede, at EU skulle sætte gang i uddannelse af 5-6.000 mand i det afghanske kriminalpoliti. EU tøvede så længe, at Kai Vittrup til sidst satsede på tilgivelse i stedet for tilladelse og gik i gang.
LÆS ARTIKEL
Nato og den afghanske regering var meget tilfreds med indsatsen, men i Bruxelles var ledelsen i kontoret for civile missioner (CPCC) om ikke vrede, så skuffede, fortæller Kai Vittrup.
»Det kan jeg sådan set godt finde mig i, jeg behøver sgu ikke deres lykønskninger. Men det viser, at de i Bruxelles havde svært ved at forstå vores vilkår«, siger han.
Et vigtigt led i opbygningen
EU-missionen er et vigtigt led i opbygningen af et troværdigt afghansk politi, der skal overtage ansvaret, når Nato og andre udenlandske tropper formentlig i 2014 forlader landet.
Utilfredsheden med Eupol er en af grundene til, at Nato på sit topmøde i den kommende weekend i Portugal vil iværksætte opbygningen af Nato’s egen civile indsatsgruppe. Samarbejdet med EU fungerer ikke.
»Det er rent ud sagt forfærdeligt«, siger en central Nato-kilde om forsøget på at få Eupol til at fungere i et effektivt samarbejde med den militære operation:
LÆS ARTIKEL
»Hvis vi havde haft et dybt og velfungerende samarbejde med EU, så ville det slet ikke være nødvendigt at diskutere oprettelsen af en civil enhed i Nato. Men nu har vi den altså. Vi bliver nødt til selv at tage fat«.
Nato-kilden er ikke det mindste overrasket over Kai Vittrups kritik – tværtimod.
Ingen officiel EU-melding
Det har ikke været muligt at få en officiel reaktion på kritikken, men kilder i EU afviser Kai Vittrups udfald.
»Det er netop Bruxelles’ ansvar, at den lokale ledelse holder sig til de ting, der er deres arbejdsopgave, og som EU prioriterer«, siger en anonym EU-kilde. Da Kai Vittrup blev udpeget til chef for EU’s politiindsats i Afghanistan, blev det betragtet som en markant diplomatisk sejr for Danmark. Med 14 udsendte politifolk og rådgivere og en årlig støtte på et tocifret millionbeløb er Danmark fortsat en af de vigtigste bidragydere til Eupol.