Foto: Thomas Borberg
Internationalt

EU hæmmer arbejdet i Afghanistan

Den tidligere leder af EU’s politimission i Afghanistan Kai Vittrup blev detailstyret fra Bruxelles.

Internationalt

EU’s højtprofilerede politimission i Afghanistan, Eupol, er ineffektiv og lider under topstyring fra Bruxelles, hvor folk uden kendskab til vilkårene i Kabul begrænser den lokale ledelses mulighed for at udføre et fornuftigt stykke arbejde.

Sådan lyder kritikken fra den tidligere politiinspektør i København Kai Vittrup, der i knap to år var leder af Eupol.

»Vi fandt ud af, at hvis vi skulle følge alle reglerne, så kom vi aldrig i gang. Derfor handlede vi på egen hånd, og så skete der fremskridt. Med den træghed, der er i EU-systemet, så ville krigen være slut, før der kom grønt lys fra Bruxelles til vores forslag«, siger Kai Vittrup, der i dag arbejder i Saudi-Arabien.

Har modtaget stor ros Han har tidligere modtaget stor ros for sin rolle i opbygning af politistyrker under svære vilkår i Irak, Kosova og Sudan. Han har også arbejdet for FN, som han kalder »langt mere smidig og effektiv end EU«. Som eksempel på besværlighederne nævner han, at både den afghanske regering og Nato ønskede, at EU skulle sætte gang i uddannelse af 5-6.000 mand i det afghanske kriminalpoliti. EU tøvede så længe, at Kai Vittrup til sidst satsede på tilgivelse i stedet for tilladelse og gik i gang.

LÆS ARTIKEL

Nato og den afghanske regering var meget tilfreds med indsatsen, men i Bruxelles var ledelsen i kontoret for civile missioner (CPCC) om ikke vrede, så skuffede, fortæller Kai Vittrup.

»Det kan jeg sådan set godt finde mig i, jeg behøver sgu ikke deres lykønskninger. Men det viser, at de i Bruxelles havde svært ved at forstå vores vilkår«, siger han.
Et vigtigt led i opbygningen

EU-missionen er et vigtigt led i opbygningen af et troværdigt afghansk politi, der skal overtage ansvaret, når Nato og andre udenlandske tropper formentlig i 2014 forlader landet.

Utilfredsheden med Eupol er en af grundene til, at Nato på sit topmøde i den kommende weekend i Portugal vil iværksætte opbygningen af Nato’s egen civile indsatsgruppe. Samarbejdet med EU fungerer ikke.

»Det er rent ud sagt forfærdeligt«, siger en central Nato-kilde om forsøget på at få Eupol til at fungere i et effektivt samarbejde med den militære operation:

LÆS ARTIKEL

»Hvis vi havde haft et dybt og velfungerende samarbejde med EU, så ville det slet ikke være nødvendigt at diskutere oprettelsen af en civil enhed i Nato. Men nu har vi den altså. Vi bliver nødt til selv at tage fat«.

Nato-kilden er ikke det mindste overrasket over Kai Vittrups kritik – tværtimod.

Ingen officiel EU-melding

Det har ikke været muligt at få en officiel reaktion på kritikken, men kilder i EU afviser Kai Vittrups udfald.

»Det er netop Bruxelles’ ansvar, at den lokale ledelse holder sig til de ting, der er deres arbejdsopgave, og som EU prioriterer«, siger en anonym EU-kilde. Da Kai Vittrup blev udpeget til chef for EU’s politiindsats i Afghanistan, blev det betragtet som en markant diplomatisk sejr for Danmark. Med 14 udsendte politifolk og rådgivere og en årlig støtte på et tocifret millionbeløb er Danmark fortsat en af de vigtigste bidragydere til Eupol.Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce