0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Nytårstilbud: Følg med i Politiken hele året for kun 2021,- Køb nu

EU hæmmer arbejdet i Afghanistan

Den tidligere leder af EU’s politimission i Afghanistan Kai Vittrup blev detailstyret fra Bruxelles.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Thomas Borberg
Foto: Thomas Borberg
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

EU’s højtprofilerede politimission i Afghanistan, Eupol, er ineffektiv og lider under topstyring fra Bruxelles, hvor folk uden kendskab til vilkårene i Kabul begrænser den lokale ledelses mulighed for at udføre et fornuftigt stykke arbejde.

Sådan lyder kritikken fra den tidligere politiinspektør i København Kai Vittrup, der i knap to år var leder af Eupol.

»Vi fandt ud af, at hvis vi skulle følge alle reglerne, så kom vi aldrig i gang. Derfor handlede vi på egen hånd, og så skete der fremskridt. Med den træghed, der er i EU-systemet, så ville krigen være slut, før der kom grønt lys fra Bruxelles til vores forslag«, siger Kai Vittrup, der i dag arbejder i Saudi-Arabien.

LÆS ARTIKEL

Nato og den afghanske regering var meget tilfreds med indsatsen, men i Bruxelles var ledelsen i kontoret for civile missioner (CPCC) om ikke vrede, så skuffede, fortæller Kai Vittrup.

»Det kan jeg sådan set godt finde mig i, jeg behøver sgu ikke deres lykønskninger. Men det viser, at de i Bruxelles havde svært ved at forstå vores vilkår«, siger han.
Et vigtigt led i opbygningen

EU-missionen er et vigtigt led i opbygningen af et troværdigt afghansk politi, der skal overtage ansvaret, når Nato og andre udenlandske tropper formentlig i 2014 forlader landet.

Utilfredsheden med Eupol er en af grundene til, at Nato på sit topmøde i den kommende weekend i Portugal vil iværksætte opbygningen af Nato’s egen civile indsatsgruppe. Samarbejdet med EU fungerer ikke.

»Det er rent ud sagt forfærdeligt«, siger en central Nato-kilde om forsøget på at få Eupol til at fungere i et effektivt samarbejde med den militære operation:

LÆS ARTIKEL

»Hvis vi havde haft et dybt og velfungerende samarbejde med EU, så ville det slet ikke være nødvendigt at diskutere oprettelsen af en civil enhed i Nato. Men nu har vi den altså. Vi bliver nødt til selv at tage fat«.

Nato-kilden er ikke det mindste overrasket over Kai Vittrups kritik – tværtimod.

Ingen officiel EU-melding

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts