0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Nytårstilbud: Følg med i Politiken hele året for kun 2021,- Køb nu

Amerikansk raseri over Foghs enegang

Nato-chefen smed »en bombe« ved at fremlægge en fredsplan for Mellemøsten.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Anders Fogh Rasmussen spiller meget højt spil i Nato for at bevise, at det er ham, der er bossen i militæralliancens hierarki.

Han gør det i en grad, så det har rystet selv USA, hvis opbakning til Foghs ledelse er afgørende.

Allerede få måneder efter sin tiltræden som generalsekretær i efteråret 2009 udløste Fogh stor frustration blandt Nato-landenes magtfulde ambassadører – inklusive den amerikanske, Ivo Daalder, som var rystet over danskerens fremlægning af egne forslag til den sprængfarlige fredsproces i Mellemøsten.

Det fremgår af en fortrolig indberetning, som ambassadør Daalder sendte for at advare både det amerikanske udenrigsministerium, forsvarsministeriet og topfolk i Det Hvide Hus om generalsekretærens opførsel. Politiken har fået adgang til dokumentet via WikiLeaks.

»Rasmussen lod en bombe springe«, skriver Nato-ambassadøren hjem til Washington i et skarpt formuleret telegram, afsendt midt under en stor konference i De Forenede Arabiske Emiraters hovedstad, Abu Dhabi, 29. oktober 2009.

I indberetningen, hvis indhold er blevet bekræftet over for Politiken af flere centrale kilder i Nato, er Ivo Daalder tydeligt ophidset.

Han fortæller, hvordan Anders Fogh Rasmussen i en offentlig tale foran masser af topfolk fra den muslimske verden brød et tabu ved at erklære sin støtte til en detaljeret fredsplan for israelere og palæstinensere.

»Lamslåede« og »vantro« efter talen
Talen efterlod ifølge Daalder Nato-ambassadørerne »lamslåede« og »vantro«, fordi ingen af dem havde fået det mindste forvarsel om generalsekretærens ord.

»Nato har ingen officiel holdning til eller rolle i den mellemøstlige fredsproces, og det er uden fortilfælde, at generalsekretæren braser ind i sagen, særligt på en så detaljeret måde«, skriver Ivo Daalder.

For at understrege, at han langtfra står alene med sin forfærdelse over den diplomatiske bommert, citerer amerikaneren sin danske ambassadørkollega for at sige om Fogh: »Denne gang er han gået for vidt«. Danmarks Nato-ambassadør var på det tidspunkt den erfarne Per Poulsen-Hansen, der som længst siddende ambassadør havde en ledende rolle i kredsen.

Rasmussen er sin egen
Ambassadør Daalders fortrolige indberetning løfter sløret for den bekymring over Anders Fogh Rasmussens egenrådige ledelse, som stadig er udbredt blandt en række landes ambassadører. Det er den mørke side af Foghs succes med at optræde mere som general end som sekretær i jobbet som Nato’s politiske leder.

»Rasmussen er i helt unik grad en enegænger, der med sin egenrådige stil udfordrer Nato’s normer«, siger professor Ryan C. Hendrickson fra Eastern Illinois University, der har gjort det til sit speciale at analysere Nato’s forskellige ledere:

»Denne generalsekretær mener ikke, at han har behov for et tæt forhold til ambassadørerne, ikke engang den amerikanske. Han vil hellere gå hen over hovedet på dem – og det er det, jeres fund dokumenterer«.Hverken Anders Fogh Rasmussen, Per Poulsen-Hansen eller Ivo Daalder har ønsket at kommentere indholdet i indberetningen, som bl.a. blev sendt til USA’s ambassade i Israel, til efterretningstjenesten CIA og til den daværende nationale sikkerhedsrådgiver, general James Jones. Men der er heller ingen af dem, der forsøger at benægte tekstens ægthed.

Forløbet bekræftet
Og det med god grund, for flere andre højt placerede kilder i Nato’s hovedkvarter bekræfter hele forløbet i Abu Dhabi.

»Som ny Nato-chef var Rasmussen meget ivrig efter at vise, at han interesserer sig for den muslimske verdens problemer«, siger en højtstående embedsmand i alliancen: »Derfor sagde han pludselig en masse om Mellemøsten, og det blev Daalder og mange andre ambassadører tossede over. Både fordi at han kørte dem over – og fordi USA ikke vil have gjort konflikten mellem israelere og palæstinensere til et emne for Nato«.

Abu Dhabi var hverken første eller sidste gang, Anders Fogh Rasmussen er gået planken ud med egne politiske initiativer uden at konsultere ambassadørerne.

Mange planer om reformer er født uden for det traditionelle hierarki, og bl.a. Foghs store satsning på tættere samarbejde med Rusland blev sidste år presset igennem på samme måde; denne gang dog med USA’s velsignelse.

En fare for fredsprocessen
Men under konferencen i De Forenede Arabiske Emirater var Fogh nær kommet meget galt af sted. I sin iver fik han gjort konkrete krav om f.eks. stop for israelske bosættelser, tilbagetrækning fra besatte områder, flygtningeproblemet og Jerusalems status til sine egne – og dermed Nato’s, hvilket aldrig er sket før.

Anders Fogh blev derfor banket på plads af USA. På et efterfølgende pressemøde måtte han understrege, at »Nato ikke er involveret i den mellemøstlige fredsproces«.

Den amerikanske bekymring var helt på sin plads, for Fogh begik en fejl med potentielt alvorlige konsekvenser, siger mellemøsteksperten Helle Malmvig:

»Han fremlægger jo en plan, som kan misforstås som værende Nato’s position, på alle de ømtålelige ting i forhold til en fredsproces. Alle de store knaster i enhver fredsforhandling, og som ingen amerikanske præsidenter har turdet at komme med et bud på siden Bill Clinton«, siger Malmvig, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts