Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Fremtid. Helle Thorning-Schmidt og hendes kolleger mødes i morgen til EU-topmøde. De har rigeligt at snakke om.
Foto: Magnus Holm (arkiv)

Fremtid. Helle Thorning-Schmidt og hendes kolleger mødes i morgen til EU-topmøde. De har rigeligt at snakke om.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Thorning gør op med tabu: Vi må leve med et EU i flere hastigheder

Danmark og Sverige vil kæmpe for at holde døren åben til bankunion og finanspolitisk union.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Øjeblikket var tydeligvis bevæget for Helle Thorning-Schmidt (S), da den på hjemmefronten så pressede statsminister i dag fik en sand heltemodtagelse af flere hundrede studerende fra det prestigiøse Europakollegium i Brügge.

»Jeg havde den bedste tid i mit liv her«, sagde Thorning, som opfordrede eleverne til at tage ansvar for det kriseramte EU’s fremtid.

Det var her på eliteuniversitetet i den flamske middelalderby, at hun for 20 år siden mødte sin mand, Stephen Kinnock. Det var her, Thornings lederambitioner og hendes europæiske udsyn blev vakt for alvor.

Og det var også på dette sted - mellem operasang og rektors historiske hyldest til Tjekkiets afdøde leder Vaclav Havel - at statsministeren i går valgte at gøre op med tabuet om, at alle EU’s lande altid skal gå ligeværdigt fremad i samarbejdet.

»Vi er nødt til at komme overens med det faktum, at EU er baseret på fleksibel integration«, sagde statsministeren i sin tale, hvor hun også påpegede alvorlige mangler i euroens konstruktion og skosede de lande, der ikke har holdt styr på budgetterne.

Måske kan vi ikke være med Thorning gjorde det klart, at de 17 eurolande er nødt til at skabe et meget tættere økonomisk og finanspolitisk samarbejde nu, og at vi andre må acceptere at køre i et andet spor med mindre indflydelse. »Der er stadig rigtig meget at være sammen om for hele EU. Men vi kan lige så godt sige det, som det er: eurolandene har brug for at gøre nogle ting nu, som vi måske ikke kan være med til«, sagde statsministeren bagefter til dansk presse: »Det vigtige er nu at sørge for, at i første omgang bankunionen står åben for os og andre ikke-eurolande, så vi kan komme med, hvis vi vil«.Men du sagde jo under hele det danske formandskab før sommerferien, at det var helt afgørende, at alle 27 EU-lande holder sammen. Har du så opgivet det og accepteret, at Danmark ryger ud på et sidespor?

»Nej, bestemt ikke. Jeg siger jo, at det skal være åbent for alle. Men vi må acceptere, at vi nu har et Europa i flere hastigheder. Det kan vi godt klare, hvis unionen beholder en kerne af solidaritet«.

Thorning vil kæmpe for kernen
Før ville du samle alle landene, men nu er du klar til at sprede dem?

»Nej. Jeg vil stadig kæmpe for den kerne, men vi er nødt til at acceptere, at nogle har mere at være sammen om end andre lige nu. For at bevare fællesskabet må vi lade det bevæge sig i flere hastigheder«.

Signalet var til at få øje på, netop som de europæiske stats- og regeringsledere i morgen mødes for at diskutere fremtiden for euroen og det økonomiske samarbejde på grundlag af en rapport fra EU-præsident Herman Van Rompuy og andre topfolk.

KRONIK

Der skal ikke tages endelige beslutninger før på endnu et topmøde i december - og inden da, i november, skal lederne gennem et pinefuldt slagsmål om EU’s rammebudget for årene 2014-2020.

Men når Helle Thorning og kollegerne bænker sig i Bruxelles i morgen aften, vil de tage den første rigtig store diskussion om vejen til bankunionen og den videre køreplan i retning af fælles finanspolitik for eurolandene.

Storbritannien siger nej
Alene planerne for et fælles banktilsyn er for meget for Storbritannien, hvor premierminister David Cameron varmer op til at trække briterne ud af meget store dele af det nye EU.

Danmark og Sverige er interesserede i banktilsynet, men frygter videre planer for fælles bankredninger. Også vidtgående tyske tanker om Bruxelles-styrede finanslove og en slags eurobudget ved siden af EU’s fælles pengekasse åbner uoverskuelige perspektiver for Danmark.

»Vi ved ikke endnu, hvor meget eller hvor lidt, landene uden for euroen kan og vil være med i. Men den første og afgørende betingelse er, at vi får mere indflydelse«, siger en diplomat.Den indflydelse vil Helle Thorning-Schmidt på dette og kommende topmøder kæmpe for sammen med Sverige, der heller ikke er med i euroen. Selv om svenskerne foreløbig har været højlydt kritiske, så har de mindst lige så store interesser i bankunionen som Danmark.

»Det er bedre at gøre det her korrekt end at tvinge bankunionen igennem for hurtigt«, advarede den svenske statsminister, Fredrik Reinfeldt, forleden.

»Vi har meget store fælles interesser med svenskerne her«, siger Helle Thorning.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Wammen: Vi har andre stærke allierede

Uden åbenlyst at slå hånden af briterne markerer både dette og statsministerens store tale, at Danmark ikke længere kan bruge den britiske euroskepsis til ret meget. Som europaminister Nicolai Wammen (S) formulerer det over for Politiken: »Vi så gerne, at briterne sad med ved bordet. Men vi har andre stærke allierede i EU«. EU er på vej ud i flere spor. Og Danmark og Sverige er nu begyndt at lave deres eget.Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

Forsiden