Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Spanien. Nye tal viser, at næsten 120 millioner EU-borgere lever under den europæiske fattigdomsgrænse.
Foto: LÆRKE POSSELT (arkiv)

Spanien. Nye tal viser, at næsten 120 millioner EU-borgere lever under den europæiske fattigdomsgrænse.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Røde Kors: Europa bliver verdens nye brændpunkt

Nøden vokser så meget i dele af EU, at verdens største hjælpeorganisation nu betragter Europa som et kriseområde.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Millioner af europæere, der før var relativt velstående, har nu så svært ved at få mad på bordet, at Europa må være forberedt på folkelige opstande i stil med Nordafrika.

Den konklusion er man nået frem til i Internationalt Røde Kors på grund af den økonomiske krise i EU.

LÆS LEDER

Verdens største humanitære nødhjælpsorganisation er derfor ved at lægge en strategi, der for første gang i nyere tid skal ruste især Røde Kors i Sydeuropa til at håndtere dyb nød og konflikter på et hidtil uset niveau.

»Europa er selv blevet en krisezone«, siger generaldirektøren for Den Internationale Røde Kors Komité, schweizeren Yves Daccord, i et interview med Politiken:

»Vi ser nu for første gang, at Røde Kors i flere europæiske lande er nødt til at fokusere på fattige i deres eget land, meget mere end på eksterne opgaver uden for Europa«.

Som eksempler nævner Yves Daccord, at Græsk Røde Kors er ved at gå fallit, og at Spansk Røde Kors’ årlige indsamling i 2012 udelukkende gik til landets egne borgere. Omkring to millioner spaniere får nu hjælp af Røde Kors, herunder cirka 300.000 »ekstremt udsatte« mennesker, der ingen chance har for at klare sig selv.

Oprør over brød
Nye tal fra EU’s statistiske afdeling, Eurostat, viser, at næsten 120 millioner unionsborgere lever under den europæiske fattigdomsgrænse (under 60 procent af medianindkomsten i EU).

»Kløften mellem det sociale behov i befolkningerne og myndighedernes evne til at hjælpe er blevet større«, siger Yves Daccord. Han er overbevist om, at udviklingen vil medføre voldelige optøjer.

»Se på oprørene i Egypten og Tunesien. De handlede endnu mere om brød end om frihed. Når folk føler, at de ikke længere har nogen udvej, er der absolut ingen tvivl om, at risikoen for spændinger og vold stiger. Det viser al vores erfaring fra kriser rundt om i verden. Der er ingen grund til, at Europa skulle blive sparet for den udvikling«, siger han.Også Dansk Røde Kors forbereder sig på at skulle hjælpe Røde Kors andre steder i Europa mere:

»De har måttet lægge deres arbejde om, for de har ikke ressourcer til at gå ud i verden mere. Det er ikke urealistisk, at vi kan komme til at samle penge ind til dem«, siger generalsekretær Anders Ladekarl.

Trods alt værre i Sudan

Udviklingsminister Christian Friis Bach (R) deler bekymringen. »Røde Kors har ret i, at bratte fald i velstand kan udløse uroligheder. Det var det, vi så under det arabiske forår, og det ser vi nu i Sydeuropa«, siger han. Ministeren advarer dog imod at flytte udviklingsbistand fra verdens allerfattigste lande til Europa: »Det vil vi ikke gøre fra dansk side, for det står trods alt noget værre til i for eksempel Sudan«.LÆS OGSÅ EU-kommissionen vurderer situationen som så alvorlig, at den har foreslået en ny fattigdomsfond med omkring 18,6 mia.kr. til hjælp for de mest udsatte. »Vi har behov for nye mekanismer, hvis vi skal hjælpe alle de fattige mennesker, som i mange tilfælde nu lever i en reel social nødsituation«, siger Jonathan Todd, talsmand for EU’s socialkommissær.Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden